Dr Gorana Kuka Epstein

Dr Gorana Kuka Epstein

 • Doktor medicine
 • Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije
 • Profesor na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Majamiju
 • Diplomac Američkog udruženja za transplantaciju kose
 • Doktorant na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Novom Sadu
 • Osnivač i direktor FoundHair Trening programa
 • Osnivač Centra za lečenje opadanja kose kod žena
 • Direktor istraživackog odelenja u Fondaciji za transplantaciju kose u Majamiju
 • Osnivač Dr Gorana Kuka fondacije


PROFESIONALNA BIOGRAFIJA

Dr Gorana Kuka Epstein je rodjena u Beogradu, gde je pohadjala osnovnu školu i gimnaziju, a potom diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Po diplomiranju, obavezni lekarski staž je obavila u KCB “Dragiša Mišović”, a zatim se zaposlila u Specijalnoj bolnici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju Colić. Specijalizirala je plastičnu i rekonstruktivnu hirugiju.

Edukovala se u oblasti transplantacije kose i lečenja opadanja kose pod mentorstvom najeminentnijih svetskih stručnjaka iz Amerike na privatnim klinikama u Njujorku, Dalasu, San Francisku i na Univerzitetu u Majamiju. Trenutno je na doktorskim studijama na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, smer klinička istrazivanja i privodi kraju svoju doktorsku tezu. 2014. godine se preselila u Ameriku i priključila se Fondaciji za plasticnu hirurgiju i transplantaciju kose.

Osnivač je i direktor FoundHair trening programa u Majamiju koji obezbedjuje edukaciju lekara koji žele da se bave transplantacijom kose. Takođe je osnovala specijalistički centar za lečenje opadanja kose kod žena sa ordinacijama u Majamiju, Njujorku i Beogradu. Diplomac je Američkog udruženja za transplantaciju kose. Bavi se naučno-istraživackim radom i do sada je obavila nekoliko kliničkih studija iz oblasti lečenja opadanja kose uključujući i studiju sa matičnim ćelijama sprovedenoj u Americi. Živi i radi u Majamiju, a redovno odlazi u Njujork i Beograd gde obavlja intervencije i konsultacije sa pacijentima.

EKSPERT U TRANSPLANTACIJI KOSE

Dr Gorana Kuka Epstein je počela da se bavi estetskom hirurgijom odmah po završetku doktorskog staža zaposlivši se na privatnoj klinici za estetsku hirurgiju gde je radila uporedo sa specijalizacijom. Pored estetskih procedura na licu i telu, Dr. Kuka Epstein je počela da se bavi tada novom metodom transplantacije kose – FUE (Follicular Unit Excision).

Jedan je od pionira ove tehnike ne samo u Srbiji, već i u svetu počevsi odmah da primenjuje automatizovani metod FUE ekstrakcije graftova. Putovala je širom sveta kako bi usavršila ovaj metod od najpriznatnijih svetskih stručnjaka, a najznačajnije edukacije su joj bile u Americi. Sa preko 3000 obavljenih FUE transplantacija tokom višegodisnjeg rada, spada u svetske stručnjake i lidere u ovoj oblasti medicine.

Idejni je tvorac aparata za transplantaciju kose “E-system”, koji se koristi širom sveta. Redovni je predavač na svetskim kongresima na temu transplantacije kose, a bavi se i treningom lekara i medicinskih sestara koji žele da nauče ovu hiruršku proceduru.

Pored transplantacije kose, usko je specijalizovana za mikrohirušku transplantaciju obrva i brade. Takođe, neretko obavlja korektivne procedure ranijih transplantacija kose koje nisu rezultovale prirodnim ili dobrim rezultatom. Bavi se i rekonstruktivnim metodama korekcije ožiljaka u kosmatom delu glave ili lica, a njena autorska tehnika rekonstrukcije ožiljaka kombinacijom masnog tkiva i graftova publikovana je u stručnoj medicinskoj literaturi.

Primenjuje i Body Hair Transplantation – BHT metod pri kojoj se dlake sa tela koriste u transplantaciji ukoliko je davajuća regija na zadnjem delu glave mala ili nedovoljna. Veoma popularna tehnika je IFT (Individual Follicular Trim)-metoda transplantacije kose bez neophodnog šišanja davajuće regije. Zahvaljujući dobro uvežbanom i edukovanom timu asistenata, neretko obavlja i intervencije veće od 2000 graftova.

Dugogodišnje iskustvo u estetskoj hirurgiji i neprestano usavršavanje u oblasti opadanja kose, lečenja opadanja kose i transplantacije kose pozicioniraju Dr. Goranu Kuka Epstein u malobrojnu grupu lekara koja može da obezbedi svojim pacijentima potpuno prirodan izgled kose nakon transplantacije, ali i da im ukaže kada postoje određena organičenja same transplantacije, a prednosti terapijeu odnosu na transplantaciju.

Kao Diplomac Američkog Udruzenja za transplantaciju kose (ABHRS), jedini iz regiona, Dr Gorana Kuka Epstein je morala da prođe detaljnu evaluaciju svog rada, znanja i etičnosti od strane samog udruzenja kako bi dobila ovu prestižnu akreditaciju.

LEČENJE OPADANJA KOSE

Lečenje opadanja kose predstavlja poseban aspekt rada Dr. Gorane Kuka Epstein, a obuhvata lečenje pacijenata koji primenom određene terapije mogu poboljšati izgled svoje kose. Primenjuje najsavremenije metode dijagnostike i testiranja opadanja kose kako bi se odredio uzrok opadanja kose.

Bavi se manje invazivnim metodama lečenja alopecije poput medikamentoznog lečenja, mezoterapije vitaminskim koktelima, PRP terapije (terapija trombocitima i faktorima rasta), microneedlinga, kortikosteroidne terapije, kao i laserskim tretmanima opadanja kose (Low Level Laser Hair Therapy).

Zagovornik je regenerativne medicine i aktivno prosiruje indikacije za primenu ove terapije uključujući I primenu matičnih ćelija u lečenju opadanja kose.

Uspešno kombinuje transplantaciju kose sa adekvatnim terapijama protiv opadanja kose kako bi se optimizovali rezultati ove dve procedure.

ISTRAŽIVACKI RAD

Pored kliničke prakse, aktivno se bavi i naučno-istraživačkim radom. Do sada je sprovela nekoliko uspešnih kliničkih studija u Srbiji i u Americi. Uradila je analizu regeneracije davajuće regije nakon FUE tehnike u zavisnosti od prečnika noža koji se koristi. Ispitivala je primenu PRP terapije u lečenju alopecije areate za koju ima sopstveni protokol.

Obavila je nekoliko studija o različitim indikacijama za primenu adipoznog (masnog) tkiva u terapiji opadanja kose što je rezultovalo autorskom terapijom nazvanom Pure Hair Grafting. Takođe je autor tehnike za korekciju ožiljaka na licu i poglavini kombinujući sopstveno masno tkivo i transplantaciju kose koja je prezentovana na kongresu Svetskog udruzenja lekara koji se bave transplantacijom kose (ISHRS) u Čikagu septembra 2015. Autor je nekoliko značajnih medicinskih radova koji su objavljeni u stručnim časopisima.

Najznačajnija klinička studija u kojoj je učestvovala je studija o upotrebi matičnih ćelija u lečenju androgenetske alopecije. Dr Gorana Kuka Epstein je bila angazovana od strane americke kompanije Kerastem da bude jedan od lekara koji su učestvovali u ovoj studiji prvoj takve vrste odobrene od FDA (Food and Drug Administration-Americka agencija za hranu i lekove).

Ova multicentrična studija je sprovedena u četiri američka grada, a dr Kuka Epstein je bila vodeći istraživač u Majamiju. Studija je ispitivala bezbednost i efikasnost ovog načina lečenja alopecije kod muškaraca i žena. Uređaj koji je testiran je izolovao matične ćelije iz masnog tkiva za samo dva sata, a fotografskim merenjem je praćena razlika u prečniku i gustini dlake.

Rezultate studije je dr Kuka Epstein preliminarno objavila u Pragu na kongresu ISHRS-a. Smatra se da se upotrebom matičnih ćelija otvara jedno novo poglavlje u lečenju opadanja kose, a ova studija predstavlja sigurno najznačajniji korak kako bi one uskoro postale dostupne pacijentima kao još jedna, veoma obećavajuća terapija u borbi protiv opadanja kose.

Za 2018. godinu je planirana nova, velika studija o primeni novog aparata u lečenju opadanja kose. Studija je namenjena lečenju androgenetske alopecije temena i odvijaće se u tri američka grada. Dr Gorana Kuka Epstein biće istraživac u ordinaciji u Majamiju za ovu kliničku studiju.

PREDAVAC I EDUKATOR

Dr Gorana Kuka je nekoliko puta bila predavač na domaćim i svetskim kongresima na temu transplantacije kose.  Član je Međunarodnog udruženja lekara koji se bave transplantacijom kose (International Society for Hair Restoration Surgery-ISHRS) i učestvovala je godišnjim kongresima ovog udruženja održanim u Bostonu, Istanbulu, Bahamima, San Francisku i Pragu. 2018. Godine je izabrana za člana komiteta za organizaciju kongresa i u komisiji je za ocenu prezentacija.

Kao predavač učestvovala je na kongresu Američke Akademije za plastičnu i estetsku hirurgiju lica (American Academy for Facial Plastic and Reconstructive Surgery) održanom u Nju Orleansu, Njujorku i Dalasu. Takođe, bila je predavač na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Njujorku (NYU), kao međunarodni gost programa Grand Rounds na poziv čuvenog američkog plastičnog hirurga Eduardo Rodrigueza, šefa katedre za plastičnu hirurgiju na NYU. Bila je gost predavač u Rimu na kongresu Italijanskog udruženja regenerativne medicine u decembru 2018.

Osnivač je FoundHair Trening programa, trodnevnog edukativnog programa namenjenog lekarima koji žele na nauče tehnike transplantacije kose. Trening program se održava dva puta godišnje u Majamiju i namenjen je lekarima širom sveta. Obuhvata intenzivni program sa 10-12 operacija iz oblasti transplantacije kose, brade, obrva, zatim prikaz različitih terapija u lečenju opadanja kose, detaljna predavanja iz ove oblasti medicine i nekoliko radionica. Poseban aspekt treninga predstavlja menadzerski i marketinški deo sa gostujućim predavačima.

www.foundhairtraining.com

Dr Gorana Kuka Epstein na kongresu ISHRS-a u Pragu 2017

CENTAR ZA LEČENJE OPADANJA KOSE KOD ŽENA

2014. godine sa Dr Jeffrey Epsteinom osnovala je Women’s Center for Hair Loss, specijalizovanu ordinaciju za lečenje opadanja kose kod žena koja se nalazi na tri lokacije-u Majamiju, Njujorku i Beogradu. Kompleksnost opadanja kose kod žena zahteva posebnu dijagnostiku: detaljan pregled, dermoskopiju, trihoskopiju, laboratorsko testiranje, hormonalnu analizu, alergolosko testiranje, a ponekad i biopsiju.

Žene na konsultaciji pored precizne dijagnoze, dobijaju predlog ishrane, suplementacije, korekcije hormona, aktivne nege kose i odgovarajuću terapiju. Veoma je važna fotografska dokumentacija pacijentkinja kako bi se detaljnim pracenjem videli efekti terapije, a po potrebi terapija korigovala. Ovakav centar je jedinstven ne samo kod nas, nego u svetu uopšte.

www.womenscenterforhairloss.com

ESTETSKA HIRURGIJA

Iako najveci deo njene hirurske prakse predstavlja transplantacija kose, kao specijalista plastične i estetske hirurgije posvećena je i estetskoj hirurgiji lica i tela. Od samog početka svoje karijere, imala je privilegiju da uči od najeminentnijih estetskih hirurga u Srbiji, kao i da putuje i unapredi svoje veštine u inostranstvu. Veliki je ljubitelj fat graftinga-konturiranja lica i tela sopstvenim masnim tkivom.

Veliki broj pacijenata pored transplantacije kose obavlja i neku drugu estetsku intervenciju. Najčešće su to minimalno invazivne metode (botox, fileri, microneedling), ali i liposukcija, uvećanje grudi, korekcija nosa, korekcija klempavih usšiju, kapaka ili face-lift. Zavrsila je dijagnostički kurs dermoskopije kožnih promena te moze izvršiti pregled i ako je potrebno uklanjanje istih.

www.drgoranakuka.com

ČLANSTVA

 • Srpska lekarska komora (SLK)
 • Srpsko udruzenje sa plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju (SRBPRAS)
 • International Society for Hair Restoration Surgery (ISHRS)
 • American Board of Hair Restoration Surgery (ABHRS)
 • American Hair Research Society (AHRS)
 • International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS)
 • American Academy for Facial Plastic and Reconstructive Surgery (AAFPRS)
 • International Society for Plastic and Regenrative Surgeons (ISPRES)
 • International Federation for Adipose Therapeutics and Science (IFATS)

PUBLIKACIJE

Epstein JS, Kuka G. The role of hair transplantation in managing face trauma. Facial Plast Surg. 2017; 33(6): 613-620
Bonati LM, Kuka G, Strugar T. Microneedling in all skin types: A Review. J Drugs Dermatol; 2017, 16, 308-313
Epstein J, Bared A, Kuka G. Ethnic considerations in hair restoration surgery. Facial Plast Surg Clin North Am. 2014; 22(3): 427-37.
Epstein J, Kuka G. Beyond the hype-automation in hair transplantation. Journal of anti-aging and cosmetic inovations. April 2015
Epstein J, Kuka G. Hair Restoration for the Otolaryngologist. Sataloff’s comprehensive textbook of otolaryngology, head and neck surgery. January 2015.
Kuka G, Epstein J. The differential diagnosis and treatment of female hair loss. Plastic Surgery Practice, July 2015.

PRIVATNO

Dr Gorana Kuka Epstein živi u Majamiju sa suprugom i sinom Alexom. Veliki je ljubitelj životinja, naročito pasa i sama je vlasnik četiri psa. Aktivno se bavi različitim sportovima, najviše tenisom, zatim plivanjem, trčanjem, biciklizom, skijanjem i vožnjom rolera. Praktikuje jogu nekoliko puta nedeljno. Govori nekoliko stranih jezika.

“Želim da se neprestano usavršavam kako bih svakom pacijentu poštujući njegove želje, mogla da ponudim najsveobuhvatniji I najmoderniji metod lečenja. Cilj rada mog tima je da svaki pacijent dobije individualni pristup, da iskustvo na našoj klinici učinimo posebnim, a da pacijent ima osećaj poverenja I sigurnosti sa nama. Trudimo se da naš kvalitet I stručnost budu prepoznatljivi”.

Dr Gorana Kuka Epstein

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.