Alopecija areata

Alopecia areata (alopecia – ćelavost, areata –kružno polje) (AA) je iznenadan gubitak kose ili dlaka u pečatima, u osobe bez ustanovljene kožne ili sistemske bolesti. Vrlo često se naziva i pečatasta alopecija.

Kako nastaje alopecija areata

alopecija_a001Najčešće su zahvaćeni kosa i brada, ali može biti zahvaćeno bilo koje područje tela. Ta kružna žarista alopecije mogu biti na jednom mestu (AA monolocularis) ili na više (AA multilocularis).

Promene mogu nastati i na obrvama, bradi, trepavicama i ostaloj koži. Ukoliko se žarista areate prošire na ceo scalp, bolest se naziva Alopecia totalis, a ako je u pitanju čitavo telo uključujući aksilarne i pubične dlake – alopecija universalis.

Alopecia areata se smatra autoimunom bolešću koja zahvata genetski sklone osobe izložene nejasnim faktorima okoline, poput infekcije, emocionalnog stresa, bolesti, operacijom i drugim.

Ponekad se pojavljuje udruženo sa drugim autoimunim bolestima (vitiligo, autoimuni tiroiditis, psorijaza, celijačna bolest itd.).

Dijagnoza se postavlja pregledom I dermoskopijom. Može se uraditi I biopsija rubova lezije.  Alopecia areata tipično izgleda poput neupadljivih okruglih područja gubitka dlake.

Dermoskopski, uočavaju se  kratke slomljene dlake na rubovima koje su nalik znaku uzvika, kao I prazna folikularna ostija. Diferencijalno dijagnostički u obzir dolaze neki drugi poremećaji i oboljenja koja mogu izazvati alopeciju, kao što su tinea capitis, trihotilomanija, diskoidni lupus i sekundarni sifilis.

Određivanje TSH, vitamina B12 i autoantitela je indikovano samo kad se sumnja na istovremeno postojanje druge bolesti.

Lečenje alopecije areate je neizvesno i kompleksno. Manja žarišta se mogu lečiti kortikosteroidima (oralno, injekcijama ili topikalno). Postoje izveštaji o pozitivnom efektu PRP terapije na manje promene.

Alopecija totalis može pozitivno da reaguje na veće doze kortikosteroda. Marbo aktivator je proizvod namenjen lečenju alopecija areate I alopecije totalis I nakon upornog korišćenja duži niz meseci pokazuje efekat I novi rast kose.

Pogledajte video sa pacijentkinjom kojoj je kosa počela da se vraća nakon šest meseci od početka terapije:

Transplantacija kose je kontraindikovana kao metod lečenja jer može dovesti do aktivacije procesa, a takodje transplantirani folikuli mogu biti izloženi autoimunom procesu i biti uništeni. Može se raditi transplantacija kose samo ako je areata stabilna, bez širenja lezije kao i bez nastanaka novih lezija u trajanju od 2 godine.

Alopecija areata može nastati i nakon transplantacije i smatra se kao jedna od komplikacija. Obično je manjeg obima, dešava se u manje od 1% slučajeva I reverzibilna je. Nastaje obično kod pacijenata koji su nekad u životu imali vec pečat(e) ili imaju genetsku predispoziciju za nastajanje istih.

alopecija-a002Alopecija totalis je teško stanje za lečenje, a nažalost sve češće se javlja kod dece i tinejdžera. U toku je ispitivanje novog leka Ruxolitiniba koji se pokazao efikasan u lečenju ovog stanja koje je povezano sa bolestima poput celijačne bolesti, dijabetes tip 1, psorijaze i reumatoidnog artritisa.

Još uvek je u eksperimentalnoj fazi, lečenje je dosta skupo, ali daje nadu da će se naći lek ovom nepredvidivom obolenju.

Više o tome pročitajte na našem blogu.

lecenje-opadanja-kose-001bb

Primer alopecije areate koja je zahvatila deo jedne obrve, a uspešno je izlečena sa nekoliko tretmana injektiranja kortikosteroida.

Kortikosteroidna terapija je često veoma delotvorna u lečenju alopecije areate.

Pogledajte rezultat nakon 6 meseci od primene odgovarajuce kombinacije terapija kod pacijentkinje koja je prvobitno izgubila svoju kosu (alopecia totalis) u roku od samo mesec dana: