Transplantacija obrva

Transplantacija obrva je vrlo brzo postala veoma popularna estetska procedura medju ženama, ali i medju muškarcima unazad nekoliko godina. Mogućnost da se nedostatak dlačica u regiji obrva nadoknadi na potpuno prirodan način sopstvenom dlakom koja se transplantira delikatnom tehnikom sa odgovarajuće davajuće regije (najčešće sa zadnjeg dela glave) predstavlja na neki način revoluciju u estetskoj hirurgiji lica. Obrve čine celinu sa očima i predstavljaju veoma važan deo lica. Njihov nedostatak je veoma primetan, pa može čak i potpuno promeniti izraz nečijeg lica. Sa tehnikom transplantacije obrva konačno smo u mogućnosti da ponudimo rešenje svima onima koji su nezadovoljni izgledom svojih obrva i žele to da promene. Ova procedura traje samo par sati, dok rezultati ostaju zauvek.

 

Transplantacija obrva je hirurška procedura kojom se trajno može korigovati nedostatak ili proredjenje obrva.

 

O OBRVAMA

 

Obrve predstavljaju važan estetski deo lica dajući konturu očima i čelu, učestvuju u izražavanju emocija poput besa i iznenađenja, ali imaju i druge funkcije, a to su da spreče da znoj, voda i druga prljavština upadne u oči. Izgled obrva se menjao svake decenije, a o tome svedoče fotografije poznatih glumica iz različitih perioda. Svedoci smo da su tanke i izuzetno akcentovane obrve izašle iz mode pre nekoliko godina, a da su sve traženije debele, guste i prirodno izvijene obrve. Obrve današnjih devojaka i žena zahtevaju minimalno čupkanja. Koliko obrve imaju važnu ulogu u lepoti lica, svedoče fotografije par poznatih dama sa različitim oblikom obrva.

 

transplantacija-obrva-00

 

Sigurno najtraženiji oblik obrva poznatih medju našim pacijentkinjama su obrve nalik onim od Kare Delevinj, Natalie Portman ili Sofije Vergare. Želja je da obrve budu blagog oblika, duge, debele i da budu uskladjene sa celokupinim izgledom lica.

 

NEDOSTATAK OBRVA

 

Glavni i najčešći razlog nedostatka obrva je prekomerno čupkanje i praćenje mode prethodnih decenija kada su tanke obrve bile vrlo popularne. Nažalost, kod mnogih devojaka i žena, usled dugogodišnjeg čupkanja, dlaka se nikad u potpunosti nije oporavila i sada je izgubljena. Iz tog razloga obrve izgledaju proredjene, tanke ili nepravilnog oblika. U ekstremnim slučajevima mogu biti u potpunosti izgubljene. Takodje, nedostatak obrva može biti genetski, odn.da nekoliko generacija u okviru iste porodice imaju tanke ili retke obrve. Nije retkost da baka, majka i kćerka imaju identičan izgled obrva što potvrdjuje naslednu predispoziciju ka odredjenom izgledu obrva. Usled elektrolize ili laserske epilacije, dlaka na obrvama se trajno može izgubiti, zatim zbog dugogodišnjeg nošenja pirsinga. Takodje, mnogi pacijenti imaju ožiljke na regiji obrva od različitih fizičkih trauma ili opekotina. Nakon hirurške intervencije podizanja obrva (brow-lift), može zaostati vidljiv ožiljak na obrvama. Odredjena sistemska stanja poput obolenja štitne žlezde (hipo ili hipertiroidizam) često se odraze na izgled obrva te može biti prisutan tzv. Hercogov znak, slučaj kada nedostaje spoljašnja trećina obrva. Obrve se proredjuju i istanjuju i kako starimo, pa se to naziva senilni gubitak obrva. Kao što je i opadanje kose progresivno tokom celog života, tako i obrve sa godinama postaju redje. Odredjeni lekovi mogu prouzrokovati opadanje obrva poput kontraceptivnih pilula, hemoterapije, aspirin. Dermatološka obolenja kao što su atopični dermatitis, ekcem, lupus takodje mogu uzrokovati gubitak obrva. Opadanje kose takodje može zahvatiti i obrve, te se one proredjuju kod androgenetske alopecije, telogenog efluvijuma, frontalne fibrozirajuće alopecije, a nije retko i da alopecija areata zahvati obrve. Dakle, postoji čitav niz stanja koji mogu dovesti do proredjenja obrva I nezadovoljstva njihovim izgledom.

 

transplantacija-obrva-001

 

TRANSPLANTACIJA OBRVA

 

Transplantacija obrva kao način da se obnovi obrva postoji već pedesetak godina, ali je tek u poslednjih destak dovedena do savršenstva i može da obezbedi potpuno prirodan rezultat da se transplantirana dlaka ne može razlikovati od okolne dlake.
Sama procedura obezbedjuje mnogo prirodniji rezultat od tetoviranja, iscrtavanja obrva ili stavljanja trajne ili privremene šminke jer se nedostatak obrve koriguje sopstvenom dlakom umesto bojom. Kao davajuća regija, obično se koristi zadnji deo glave. Tu se jedna mala površina od oko 4 x 4 cm mora podšišati kratko (na oko 2 mm dužine) kako bi se FUE tehnikom uzeli transplantati (graft, dlaka) koji se kasnije implantiraju. Izabere se regija koja se lako može pokriti okolnom kosom, kako se ne bi primetilo da je kosa u toj zoni kraća dok ne poraste na svoju dužinu. FUE tehnika, skraćeno od “ekstrakcija folikularne jedinice” predstavlja najmoderniju tehniku uzimanja transplantata kako kod transplantacije kose, tako i kod transplantacije obrva. Podrazumeva da se uz pomoć jednog mikrohirurškog aparata, transplantati direktno izdvoje od okolne kože. Tehnika je veoma delikatna, te zahteva veliku preciznost hirurga prilikom ovog dela procedure kako ne bi došlo do oštećenja transplantata koji se potom implantiraju. Ovako dobijeni transplantati često moraju mikroskopski dodatno obraditi kako bi se dobili graftovi od isključivo jedne ili dve dlake koji su spremni za implantaciju.
Željeni oblik obrve se planira pre intervencije u dogovoru sa pacijentom. Po davanju anestezije, u regiji obrva se specijalnim instrumentom prave mikroincizije (mikrorezovi) ne veće od 0.5 mm. Važno je da ove incizije budu odgovarajućeg smera, dubine I rasporeda jer će se u njih kasnije pažljivo implantirati (usaditi) dlake koje će činiti obrvu. Za jednu obrvu potrebno je izmedju 100 i 400 dlaka u zavisnosti od željene gustine i debljine koju pacijent želi da postigne. Transplantacija obrva se odvija pod lokalnom anestezijom i traje obično oko tri sata. Odmah po završetku intervencije, pacijent odlazi kući te nije potreban ostanak na klinici.

 

“Presrećna sam što sam konačno transplantirala svoje obrve! Konačno su sve dlačice porasle na pravu dužinu, a redovno ih šišam. Ne mogu Vam opisati koliko sam samo zadovoljna i koliko moje obrve izgledaju prirodno!”

Dejana Savić, Beograd

 

NAKON TRANSPLANTACIJE OBRVA

 

Neposredno nakon intervencije, može se očekivati blagi otok, crvenilo, krastice, ponekad diskretne modrice u regiji obrva i gornjih kapaka. Savetuje se stavljanje hladnih obloga, dok se obrve tretiraju specijalnim sprejom kog ćete dobiti kod nas na klinici. Obično ove promene prodju nakon 5-7 dana, te nakon toga nema nikakvih tragova intervencije. Transplantirane dlačice rastu prvih dve do tri nedelje nakon intervencije, a potom opadaju što je slučaj i kod transplantacije kose. Ponovo počinju rast nakon oko tri meseca, dok se konačan rezultat ocekuje devet do dvanaest meseci nakon transplantacije obrve. Kako je transplantirana dlaka sa kosmatog dela glave, ona raste brže i potrebno je da se redovno šiša. Obično se dlačice trimuju na sedam do deset dana, a vremenom uspore rast. Transplantirane obrve imaju identičan izgled kao i obične obrve te se ne može primetiti bilo kakva razlika. Boja dlake, raspored dlaka i smer dlake je baš onakav kao i kod netransplantirane obrve. Najvažnije je naglasiti da su jednom transplantirane obrve trajne, odn. da nema potrebe da se ova intervencija ponavlja nekoliko puta.

 

TRANSPLANTACIJA OBRVA
  • Nova, pouzdana i efikasna metoda
  • Za dva do tri sata do novih obrva
  • Bezbolna procedura sa kratkim periodom oporavka
  • Prirodan izgled obrva
  • Trajan rezultat

 

transplantacija-obrva-002

Rezultat transplantacije obrva

 

TRANSPLANTACIJA OBRVA KOD MUŠKARACA

 

transplantacija-obrva-003Transplantacija obrva je veoma popularna tehnika kod muškaraca koji bi želeli da poboljšaju izgled svojih obrva. Sa godinama, obrve postaju tanje i gubi im se gustina i forma, slično opadanju kose. Kod oboljenja štitne žlezde, gubi se često spoljašnja trećina obrva, dok odredjeni lekovi mogu uzrokovati gubitak obrva. Zato je transplantacija obrva idealna kako bi se korigovao svaki nedostatak ili unapredio postojeći izgled obrva. Sama tehnika je ne razlikuje ni po čemu od transplantacije obrva kod žena. Davajuću regiju je takodje potrebno podšišati na kratko kako bi mogli da se uzmu transplantati. Kod muškaraca je obično potreban veći broj dlaka za korekciju obrva i on može ići od 100 pa i do 500 transplantata. Procedura se takodje obavlja u lokalnoj anesteziji i traje oko tri sata. Oporavak je jednostavan i kratak, te se već nakon sedam dana pacijenti mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima. Transplantacijom obrva mogu se uspešno korigovati i ožiljci u regiji obrva. Transplantacija obrva se može kombinovati sa drugim procedurama kao što su transplantacija kose, transplantacija brade ili bilo kojom drugom estetskom operacijom.

Transplantacija obrva predstavlja jednu od omiljenih estetskih procedura dr Gorane Kuka, koja se za ovu intervenciju edukovala kod najboljeg svetskog hirurga za ovu proceduru dr Jeffrey Epsteina. Prvi je lekar u Srbiji koja je počela da primenjuje ovu tehniku u Srbiji i regionu, a veliki broj zadovoljnih pacijenata najbolji su pokazatelj njenog rada. Višegodišnje iskustvo joj omogućava da svakom pacijentu pristupi individualno, prilagodi tehniku i obezbedi upravo onakav rezultat kakav pacijent priželjkuje.

 

Detaljnije o proceduri pogledajte na video snimku:

 

 

 
Dr Gorana Kuka detaljno objasnjava kako izgleda intervencija transplantacije obrva i pokazuje iskustvo pacijentkinje