Godišnji kongres ISHRS-a u Pragu

10.10.2017

ISHRS je udruženje koje okuplja lekare koji se bave transplantacijom kose, ali i istraživačkim radom u ovoj oblasti. Ove godine je proslavilo 25 godina postojanja kongresom u Pragu. Okuplja lekare iz preko 60 zemalja, a ove godine na kongresu je bilo preko 900 učesnika što je novi rekord u posećenosti. Ujedno je i pokazatelj kako se ova oblast medicine razvija i privlači sve više lekara koji žele time da se bave.  Ovaj kongres predstavlja svakako najveći stručni skup vezan za transplantaciju kose.

Tokom tri dana kongresa, odrzano je preko 50 predavanja. Postoje neke novine u samoj tehnologiji FUE procedure. Na tržištu se pojavljuju novi aparati, a najznačajnije je sto su u pitanju patenti lekara koji se smatraju liderima u oblasti FUE. Oni su svoje iskustvo i dosadašnja saznanja iz transplantacije kose primenili u dizajnu ovih aparata. Jedan od tih je aparat belgijskog doktora Jean Devroya koji sam odlučila da probam na preporuku kolega. Najveća prednost ovog aparata je princip blage oscilacije uz specifičan izgled punch noža koji ostavlja minimalne tragove na koži. Takodje, na tržištu je i velika ponuda implantera-instrumenata koji olakšavaju implantaciju (usadjivanje) transplantata. Implanter koji sam odabrala da počnem koristim omogućava precizno i brzo usadjivanje transplantata uz minimalnu manipulaciju.

Predstavljene su i neke nove terapije i najavljena istraživanja koja su u toku. Veoma mi se dopao tzv. Finoksidil što predstavlja kombinaciju finasterida i minoksidila koji u formi losiona te je ukombinovano dejstvo ova dva leka, bez neželjenih sistemskih efekata. PRP terapija i dalje ima zapaženo mesto u lečenju opadanja kose, a različiti protokoli su predstavljeni. Još uvek ne postoji univerzalni pristup kako se ova terapija primenjuje, ali je zajednički zaključak da je PRP terapija veoma efikasna, naročito kada se primenjuje uz transplantaciju kose.

Održano je oko 15 workshopova, prezentovani su pacijenti koji su operisani razičitim tehnikama, a medicinske sestre su imale poseban dan posvećen njihovoj edukaciji i treningu. Bilo je nekoliko otvorenih debata na različite teme:uporedjivanje FUE i strip tehnike, uporedjivanje kvaliteta graftova dobijenih različitim uredjajima, zatim uporedjivanje robotizovane FUE i FUE koju izvodi hirurg. Ove godine ISHRS je pozvao specijalnog predavača Dr. Antonellu Tosti sa Univerziteta u Majamiju kako bi kao svakako najveći svetski stručnjak u lečenju opadanja kose kod žena odrzala predavanje o frontalnoj fibrozirajućoj alopeciji.

ISHRS je udruženje koje takodje uspostavlja odredjene regulative, a ove godine vodi se velika kampanja da samo lekar može da izvodi transplantaciju kose. Iako postoji neophodna uloga za medicinske sestre u samoj intervenciji poput pripreme pacijenta i instrumenata, učestvovanje u ekstrakciji, pripremi i naročito implantaciji graftova, jedinstveno je mišljenje da bi samu ekstrakciju trebalo da radi lekar, kao i  kreiranje incizija (rezova) za transplantate. Ovim se pokušava smanjiti broj klinika u odredjenim zemljama gde medicinske sestre, tehničari pa čak i nemedicinsko osoblje obavlja hiruršku intervenciju. Naveden je slučaj Turske uz podatak da u Istambulu postoji čak 500 klinika za transplantaciju kose, a dok hirurga ima ukupno 10. Takodje, problem je i Amerika gde odredjeni lekari koji se lično ne bave transplantacijom kose iznajmljuju uredjaj i tim tehničara koji dolazi po pozivu da obavi transplantaciju kose (“flying techs”). Tehničari veoma često nekritički odredjuju visok broj transplantata potreban za transplantaciju, a time agresivno uzimaju transplantate sa davajuće zone ostavljajući je trajno i vidno proredjenom. Zbog nepoznavanja fiziologije dlake, dešava se i da prošire FUE na zone koje mogu biti izložene opadanju kose (“non-safe donor zone”) te u budućnosti transplantirana kosa može opasti. Još jedan problem koji je predstavljen je kreiranje neprirodnih prednjih linija kose (hairline). One bi opet nekritički bile postavljene nisko ili bi transplantati bili usmereni u neprirodnom smeru. Kako sve više svedočimo pacijentima koji se suočavaju sa ovakvim komplikacijama, uz naše organičene mogućnosti da ih korigujemo, ISHRS je ujedinjen u nameri da lekari koji pripadaju udruženju podrže ovu regulativu tako što će potpisati zakletvu da oni lično obavljaju intervenciju, a ne delegiraju je medicinskom ili  čak nemedicinskom osoblju.

 

Moje učešće se ogledalo u prezentaciji postera na temu uloge regenerativne medicine u lečenju opadanja kose. Kako regenerativna medicina polako, ali sigurno okupira različite oblasti medicine, tako je našla primenu i kod lečenja opadanja kose. Posterom sam prikazala rezultate primene Pure Hair Grafting terapije i PRP terapije kod različitih indikacija: androgenetske alopecije, alopecije areate, ožiljne alopecije i korekciji ožiljaka. U izboru najboljih postera, zauzeo je treće mesto te sam imala aktivnu diskusiju sa doktorom Mariom Marzolom koji je ocenjivao postere. Tokom diskusije pojašnjen je mehanizam dejstva adipocita, kako sama tehnika izgleda i prezentovani rezultati.

Učestvovala sam i kao predavač na workshopu koji je vodio dr Paul Cotteril posvećen opadanju kose kod žena. Moja prezentacija je bila na temu kako treba da izgleda kompletna i sveobuhvatna evaluacija žene kojoj opada kosa. Iako lekari koji se bave transplantacijom kose obično ne pregledaju niti leče žene koje pate od ovog problema, činjenica je da se sve više žena obraća klinikama za transplantaciju kose u potrazi za rešenjem svoga stanja kose. Zato sam smatrala da bi trebalo prezentovati standardni protokol kako pregledati ove pacijentknije i prateći ovaj protokol lakše odrediti dijagnozu i terapiju.

U okviru glavne sesije, poslednjeg dana kongresa, predavala sam o rezultatima velike studije koju smo sproveli o upotrebi matičnih ćelija iz masnog tkiva u lečenju opadanja kose. Predavanje je izazvalo veliko interesovanje jer je ovo jedina i najveća studija u svetu sprovedena sa matičnim ćelijama. Studija se odvijala od decembra 2015 do avgusta 2017 u četiri američka grada pod supervizijom FDA-a. Uključen je 71 pacijent, a predstavljeni su rezultati nakon 6 meseci od terapije. Pozitivni rezultati studije svakako su zainteresovali učesnike kongresa za ovu terapiju.

 

ISHRS je udruženje kome sam pristupila 2010. kada sam otišla na prvi kongres tada održan u Bostonu. Od tada bih svake godine prisustvovala ili godišnjem kongresu ili nekom od workshopova. Mislim da je to jedno izvanredno udruženje čiji članovi svakodnevno unapredjuju transplantaciju kose, izučavaju biologiju dlake i tragaju za novim terapijama. Nesebična razmena mišljenja sa kolegama iz udruženja i prisustvovanje predavanjima stalno unapredjuju moju tehniku i doprinose boljem pristupu pacijentima. Kolege iz Hrvatske dolaze na ovaj kongres već nekoliko godina, a ove godine su prisustvovale i kolege iz Srbije. To je značajno videti jer pozicionira i našu zemlju na mapi sveta gde se transplantacija kose sprovodi po ISHRS standardima. ISHRS kongres u Pragu je bio fantastično organizovan, sa odličnim predstavnicima kompanija koji distribuiraju medicinsku opremu i fantastičan društveniprogram. Iduće godine kongres će biti održan u Los Andjelesu .

Dr. Gorana Kuka

Fotografije sa kongresa:

Sa dr Antonellom Tosti

 

Dr. Emina Vance i Dr. Sam Lam iz Dalasa su prvi lekari koje sam upoznala pri ISHRS organizaciji i Dr. Jeffrey Epstein

 

Sa kolegama sa kojima sam učestvovala na workshopu posvećen opadanju kose kod žena

 

Pogledajte video na kome Dr. Gorana Kuka predstavlja rezultate studije o matičnim ćelijama:

Postavio : Vesti - Hair Center Serbia

Leave a Comment