Lečenje opadanja kose

Opadanje kose pogadja u nekom periodu života svaku drugu osobu. Kod muškaraca glavni uzrok opadanja kose je androgenetska alopecija, dok kod žena postoji čitav spektar uzročnika opadanja kose. U Americi se prema najnovijim istraživanjima, godišnje troši oko 3.5 biliona dolara za tretmane protiv opadanja kose,a nažalost 99% ovih proizvoda koji su neetično reklamirani nemaju nikakvog efekta I ne postižu rezultate. Neadekvatno lečenje neproverenim preparatima obično nanese dodatnu patnju, jer se gubi nada u izlečenje jednog stanja koje u mnogome utiče na ličnu sreću I kvalitet života. Gubitak kose je proces koji može biti skoro trenutan (alopecija areata), akutan (akutni telogeni efluvijum), hroničan (ožiljna alopecija, hronični telogeni efluvijum), a najčešće je progresivno stranje koje polako napreduje celog života kao što je slučaj kod androgenetske alopecije. Zato je izuzetno važno biti svestan I da je lečenje opadanja kose složeno, da zahteva vreme I posvećenost, nekad kombinaciju terapija, a najvažnije je razumeti prirodu ovog stanja I razviti odnos poverenja sa svojim lekarom.

 

opadanje-kose01Ispravna dijagnoza opadanja kose predstavlja osnov u postavljanju terapije. Dijagnoza se postavlja otvorenim razgovorom sa pacijentom (anamneza) iz koje lekar može mnogo da zaključi kako se opadanje kose razvijalo, da li postoji genetska predispozicija ka opadanju kose, postoje li udružena obolenja (sistemska, lokalna, kožna) koja mogu dovesti do gubitka kose, da li je pacijent na nekim lekovima povodom tog zdravstvenog stanja, da li je koristio neku terapiju protiv opadanja kose I koliko uspešno, kao I šta su njegova/njena očekivanja od terapije. Iskusan lekar već iz samog razgovora može sa velikom preciznošću odrediti ili diferencijalno dijagnostički imati u vidu šta može uzrokovati opadanje kose (“dobra anamneza je pola dijagnoze”). Zatim se pregleda koža glave (dermoskopija/trihoskopija) I urade odredjeni dijagnostički testovi. Lekar može uraditi I biopsiju regija gde je kosa proredjena ukoliko nije u potpunosti siguran u svoj nalaz što se neretko čini kod ožiljnih alopecija. Kada se utvrdi dijagnoza, važno je pre odluke o terapiji objasniti pacijentu karakteristike tog stanja, kao I šta su mogućnosti, a šta ograničenja odredjenih terapija. Realna očekivanja pacijenta su odlična osnova za uspešnost lečenja opadanja kose.

 

Iako još uvek nemamo magicnu pilulu koja će preko noći vratiti predjašnje stanje kose, postoji nekoliko terapijskih metoda kojima se uspešno može lečiti opadanje kose. Dr Gorana Kuka uvek naglašava važnost prevencije opadanja kose kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju ka ovom stanju. Izuzetno je važno na vreme krenuti sa terapijom ukoliko se u ranom uzrastu pojave znaci gubitka kose, posebno kod androgenetske alopecije. Suština terapije je da ojača postojeću kosu I da joj se produži vek. Ishrana ima izuzetnu ulogu, ne samo u prevenciji opadanja kose, već I kao osnova zdravog života, a održavanje stalne težine predstavlja jako povoljan balans za kosu.

 

opadanje-kose02Androgenetska alopecija ima nekoliko načina za lečenje, ali svaki od ovih tretmana zahteva svakodnevnu ili redovnu primenu, odgovornost i odlučnost pacijenta, uz podršku lekara. Slično je sa stanjima kao što su telogeni efluvijum, akutni ili hronični. Medikamentozno lečenje podrazumeva primenu tri registrovana leka protiv opadanja kose: minoksidil, finasterid ili dutasterid. To su lekovi koji su već duže vreme u upotrebi I njihova dejstva, kao I neželjena dejstva su ispitani I moraju se predočiti pacijentu. Od izuzetne važnosti kod primene ovih lekova je način na koji se oni obustavljaju jer se to mora učiniti postepeno kako ne bi dovelo do kontraefekta. Laserska terapija sve više ima primenu u lečenju opadanja kose, kako kod muškaraca, tako I kod žena. Kako je izuzetno jednostavna za primenu, komforna jer se može primenjivati I u kućnim uslovima, a efekti su često vrlo impresivni, ova vrsta terapije počinje da bude osnova lečenja opadanja kose. Uz nju, tu je I PRP terapija (terapija sopstvenom plazmom I faktorima rasta) koja primenjuje sopstvene ćelije našeg organizma u stimulaciji rasta folikula. Ovo je uz terapiju matičnim ćelijama (stem ćelije) sigurno budućnost lečenja opadanja kose.

 

Kada je u pitanju ožiljna alopecija ili alopecija areata, lečenje ide u cilju smirivanja stanja I držanja procesa pod kontrolom u početku. Zatim se pristupa obnovi folikula, ukoliko je moguće jer je u slučaju ovih stanja, autoimuni proces prema folikulima dosta izražen. Koriste se kortikosteriodi u svim formama (mast, injekcije Ili sistemski) i/ili neki imunomodulatori. Nekad je u proces lečenja opadanja kose uključen I endokrinolog, ginekolog te to postaje rad čitavog tima lekara. Trihotilomanija zahteva I prisustvo psihologa/psihijatra.

 


opadanje-kose03Transplantacija kose
jeste jedino trajno I sigurno rešenje problema opadanja kose, kada je indikovano. Transplantira se dlaka sa onih regija koje nisu predisponirane da opadaju u regije gde je dlaka izgubljena. Postoje dve tehnike koje se uspešno primenjuju, a to su FUE I strip tehnika. Transplantacija kose je kao hirurška tehnika toliko napredovala u poslednjih desetak godina, a prednosti su značajne: nepostojanje vidljivog ožiljka na davajućoj regiji, kraće vreme procedure, lakši oporavak za pacijenta, prirodnost rezultata, a što je najvažnije trajnost rezultata. Jednom transplantirana kosa je zauvek tu. Ukoliko ne postoji adekvatna davajuća regija na glavi, može se transplantirati dlaka sa brade ili tela.

 

Budućnost lečenja opadanja kose ide u smeru upotrebe stem ćelija (matične ćelije sa velikom mogućnošću deobe i diferencijacije), genetskog inženjeringa kojim će se izmeniti gen krivac za gubitak kose ili toliko pominjanog kloniranja kose.

 

Lečenje opadanja kose jeste kompleksno, dugotrajno, ali može biti toliko efikasno I promeniti nekome život. Zahteva vreme, strpljenje, a najviše zavisi od izbora I kombinacije prave terapije.

 

Treatments for hair loss from Hair Center Serbia