Microneedling

Microneedling ili jednostavno prevedeno na naš jezik “mikroigličenje” je terapija koja se primenjuje u dermatologiji već decenijama. Najveću primenu je ova terapija našla u lečenju ožiljaka na licu od akni, zatim ožiljaka od opekotina, u lečenju akni, strija, a i generalno u regeneraciji i rejuvenaciji kože.

Terapija se može primenjivati izolovano ili u kombinaciji sa drugim lekovima ili krvnom plazmom. U poslednjih nekoliko godina, ova terapija je pronašla svoju primenu i u lečenju opadanja kose.

Šta je dermaroller?

Dermaroller ili dermapen su uredjaji sa velikim brojem iglica koje mogu biti različite dužine i samim tim različito prodirati u kožu. Dužina iglica varira od 0.5-4.0 mm.

Prolaskom dermarolera koji ima oblik valjka ili dermapena koji podseća na pečat preko površine kože pravi se jedna mikrotrauma tkiva koja će podstaknuti lokalne faktore rasta iz kože na produkciju kolagena i dodatnih faktora rasta (growth factors).

Microneedling i opadanje kose

Nekoliko studija je pokazalo da se ova vrsta terapije pokazala veoma uspešnom u lečenju androgene alopecije, alopecije areate i ožiljne alopecije.

Lokalni faktori rasta koji se oslobadjaju iz tkiva uz folikul deluju stimulativno na centre rasta dlake i oslobadjanjem ovih faktora pravljenjem tih mikrotrauma stimuliše uspostavljanje normalnog ciklusa rasta dlake, poboljšava gustina i debljina dlake. Na ovaj način dolazi i do stimulacije stem ćelija dlake.

Procedura

Sama procedura traje oko 15-tak minuta. Nakon davanja lokalne anestezije koja će proceduru učiniti prijatnijom, dermarolerolom ili dermapenom se nekoliko puta prelazi pre zone koja je izložena opadanju kose. Potrebno je da se stvore mikro trauma i da se pojavi mininalno krvarenje na povrsini kože glave.

Da bi terapija bila efikasna, potrebno je da iglice rolera prodiru do odredjene dubine derma. Nakon procedure nema bola, ni otoka, kosa se može oprati sutradan.

Kombinacija sa drugim terapijama

Mikroneedling se može primenjivati samostalno i u tom slučaju se primenjuje jednom nedeljno. Može se nabaviti i dermaroler za kućnu upotrebu, ali je on obično sa plićim iglicama te ima slabiju stimulaciju. Uspešno se kombinuje sa losionom Minoksidil i laserskom terapijom.

U ordinaciji, najčešće ga koristimo u kombinaciji sa PRP terapiji ili Pure Hair Graftingom. Mnogobrojne stručne studije su pokazale povoljne efekte mikroneedlinga. Važno je samo primeniti je kod pravilne indikacije, pravilnom dužinom iglica, pravilnom tehnikom ili u dobroj kombinaciji sa nekom drugom terapijom. Primenjuje se kod muškaraca u ranoj fazi i kod žena u svim fazama opadanja kose.

Dr. Gorana Kuka je autor najnovije publikacije na temu microneedlinga koja je objavljenja u prestižnom stručnom časopisu Journal of Drugs in Dermatology u aprilu 2017.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.