Frizerska alopecija

U savremenom dobu cinjenica je da se kosa previše tretira. Nije čudno da najveći svetski autoriteti pozivaju da se kosa više ni ne pere šamponom već samo vodom i čajem od koprive, s obzirom koliko postoji raznih tretmana za drugačiji izgled kose. Mnogi od ovih tretmana jesu štetni jer ili termički ili hemijski nepovoljno utiču na strukturu kose i posledično njeno opadanje. Tako je nastao novi tip opadanja kose – frizerska alopecija.

Frizerska alopecija je pojava pojačanog ili hroničnog opadanja kose usled frizerskih tretmana. Oni mogu biti obično pranje šamponom koji sadrži odredjene alergene, peglanje kose, stavljanje lokni do onih malo agresivnijih- blajhanje, izvlačenje pramenova, farbanje i ostali uglavnom složeniji tretmani. Takođe nanošenje gela, laka, suvog šampona u velikim količinama je štetno.

Opadanje kose može nastati i nakon nekoliko godina intenzivnih tretmana kada kosa dostigne svoj maksimum izdržljivosti i počne da opada. Ovo se često dešava poznatim ličnostima koje zbog prirode svog posla moraju da se izlažu ovim tretmanima.

Preporuka je što manje svoju kosu izlagati ovim nepovoljnim uticajima. Frizeru ponesite svoj šampon kojim inače perete svoju kosu kako bi se izbegle nepovoljne alergijske reakcije. Ukoliko se farbate, pronađite obavezno organsku farbu sa minumumom štetnih materija i ne šinite to češcće od 4-6 nedelja. Izbegavajte često feniranje koje ponekad može biti vrlo agresivno.

Frizerska alopecija se leči, međutim nekada može ostaviti trajne posledice gubitka kose ukoliko je uticaj hemikalija suvise jak. Važno je obratiti se lekaru kako bi se počelo lečenje na vreme.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.