Dečija alopecija

Opadanje kose kod dece postaje sve češće. Mnogi misle da opadanje kose pogađa samo odrasle, ali kroz našu kliničku praksu svedočimo da se sve veći broj dece suočava sa opadanjem kose. Statistika kaže da je u pitanju oko 3% dece i za mnoge roditelje može biti zastrašujući problem. Dobra vest je da sa postavljanjem dobre dijagnoze, većina ove dece može biti efikasno izlečena

Opadanje kose može biti različitog uzroka i najvažnije je utvrditi upravo razlog opadanja kose.

1. Telogeni efluvijum

se često javlja kod dece. Uzrok naglog opadanja kose kod dece koja su inače imala normalnu kosu je obicno stresogenog porekla. Stres može biti emotivni, fizicki, nutritivni ili radijacioni.

Ovde je neophodno da se obave odgovarajuće laboratorijske analize, ali i razgovor sa roditeljima o uslovima u kojima dete raste, da li je imalo nekih izazova kod kuće, sa braćom ili sestrama, u vrtiću ili parkiću. Nikada ne treba zanemariti dečije strahove i kako oni doživljavaju svet oko sebe. Takodje, smrtni slučaj u porodici kao i gubitak kućnog ljubimca mogu dovesti do opadanja kose.

Sa druge strane dolazak novog brata ili sestre za neku decu može biti stresna situacija koja može da rezultuje gubitkom kose. Pojedini lekovi takođe dovode do opadanja kose.

2. Alopecija areata

je nezarazno obolenje kose za koje se smatra da je autoimunog porekla. Manifestuje se iznenadnim nastankom okruglih (pečatastih) regija bez kose. Ovi pečati su glatki I ne sadrže prekinutu kosu.

Iako ne postoji lek za ovu bolest, neki tretmani mogu je držati pod kontrolom. Kod najvećeg procenta dece, kosa izraste ponovo nakon godinu dana, dok neki je gube ponovo kroz zivot. Kod 5% dece, bolest progredira u stanje koje se naziva alopecija totalis- gubitak kose na čitavom skalpu.

Od ove dece, neka razviju stanje koje se naziva alopecija universalis-gubitak svih dlaka na telu. I roditelji I dete treba da znaju da dete koje je jednom razvilo alopeciju areatu, ima sklonost da ceo život u nekim stresnim situacijama reaguje gubitkom kose u pečatima, pa možda treba potražiti I pomoć psihologa kako bi dete na vreme naučilo da se izbori sa stresnim situacijama.

3. Tinea Capitis

je gljivična infekcija skalpa koja se često sreće kod dece. Uočavaju se keratotične naslage bele boje poput peruti po čitavom skalpu. Ove promene su najčešće okruglog oblika, svrbe, a dlaka na ovim regijama je prekinuta izgleda kao crne tačke na skalpu.

Dermoskopija bi trebalo da potvrdi kliničku dijagnozu, a tretman uglavnom obuhvata antigljivične lekove- tablete ili mast. Može se koristiti I antifungalni šampon sa selenijum sulfidom ili ketokonazolom. Pošto je u pitanju zarazno obolenje, treba povesti računa da dete ne deli sa drugom decom kape, jastuke, šnale za kosu ili četke.

4. Trihotilomanija

je gubitak kose koji nastane ako dete uporno čupa, uvrće I povlači kosu. U pitanju je obsesivno-kompulsivno obolenje jer se postupak stalno ponavlja. Kosa ima regije bez kose ili one gde je kosa prekinuta.

Regije bez kose se obično vidjaju na strani detetove dominantne ruke. Dete oseća izuzetnu napetost uoči čupanja kose, tako da sam čin čupanja donosi svojevrsno olakšanje. Uvek počinje nekom stresnom situacijom u detetovom životu. Zato ne treba grditi dete što to čini, već uz pomoć psihologa, strpljivo tretirati ovo vrlo ozbiljno stanje. Trihotilomanija je jedino psihološko obolenje koje zahvata kosu.

5. Trakciona alopecija

je gubitak kose u prednjoj linij kose koja se povlači nazad zbog nošenja jako zategnute pundje, kike ili konjskog repa. Na toj regiji se često nalaze I znaci zapaljenja. Desava se  cesto kod devojcica koje praktikuju gimnastiku ili igraju balet te zato imaju veoma zategnutu kosu.

6. Androgenetska alopecija

se moze javiti vec u tinejdzerskom uzrastu i neophodno je odmah ukljuciti lecenje. Treba imati u vidu da je opadanje kose progresivno obolenje i da traje ceo zivot te se sa lecenjem treba krenuti sto ranije. Srecom mnoge terapeutske metode nam omogucavaju da uspesno kontrolisemo androgenetsku alopeciju.

7. Nutritivna deficijencija

Nedostatak odredjenih nutritijenata u u ishrani dovodi do postepenog gubitka kose kao sto su proteini, vitamin H (biotin, kompleks vitamina B), gvoždje i cink. U nekim slučajevima, gubitak kose može biti simptom viška vitamin A. Dobro balasirana ishrana deteta sigurno će voditi razvoju zdrave kose.Opadanje kose uvek prati stanaja poput anoreksije i bulimije.

8. Endokrini uzroci opadanja kose

Kod neke dece, gubitak kose se javlja kod hipotireoidizma, stanja kada je smanjena funkcija štitaste žlezde I nivo njenih hormona. Dijagnoza se postavlja analizom nivoa hormona štitne žlezde I ultrazvučnim pregledom.

9. Gubitak kose kod novorodjenčeta

Mnoga novorodjenčad gube svoju kosu u nekoliko prvih meseci života I taj gubitak kose je potpuno fiziološki kada se bebi kosa zamenjuje trajnom kosom. Takodje, neke bebe u uzrastu od 3-6 meseci imaju regije bez kose zbog oslanjanja na krevetac ili sedište automobila. Čim dete počne da sedi, kosa se vraća.

10. Hemioterapija

Gubitak kose koji se dogadja deci koja boluju od raka, je uzrokovan hemioterapijom ili radioterapijom, a ne samim ćelijama raka. Nakon završene terapije I ozdravljenja, kosa se obnavlja. Detetu se može nabaviti perika dok se sopstvena kosa ne vrati kako bi mu bilo lakše da prodje kroz ovaj težak period.

Ima mnogo razloga gubitka kose kod dece I nije retko stanje. Lecenje deteta \obavezno ukljucuje rad sa celom porodicom i analizu svih detetovih i porodicnih navika.

Pogledajte video na temu opadanja kose kod dece:

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.