Pure Hair Grafting

PURE HAIR GRAFTING – PURIFIED FAT GRAFTING ENRICHED WITH PRP

Adipozno tkivo sa faktorima rasta u lečenju opadanja kose

Svedoci smo kako nas mogućnosti regenerativne medicine svakodnevno zadivljuju. Ideja da sopstvenim tkivom, ćelijama i faktorima rasta možemo lečiti odredjena obolenja predstavlja na neki način prekretnicu u medicini. Tehnologija je toliko napredovala u poslednjoj deceniji da medicinska oprema i aparati omogućuju lekaru jednostavnu izolaciju i upotrebu sopstvenog tkiva u lečenju mnogih obolenja. Regenerativna medicina i upotreba matičnih ćelija već ima ogromnu primenu u ortopediji, neurohirurgiji, dermatologiji, kardiologiji, u lečenju različitih degenerativnih i senilnih oboljenja i mnogih drugih. U plastičnoj i rekonstruktivnoj hirurgiji, sopstveno masno tkivo se prvo koristilo kao prirodni filer u rekonstrukciji odredjenih defekata. Potom, lipofilling (transfer sopstvenog masnog tkiva) postaje veoma efikasna metoda u augmentaciji (uvećanju) lica (usne, jagodice, kapci) i tela (grudi, zadnjica, listovi). Danas smo svedoci da sopstveno masno tkivom može igrati važnu ulogu i u lečenju opadanja kose.

Zašto ova terapija?

PRP terapija odn. terapija plazmom obogaćenom faktorima rasta (growth factors) nam već nekoliko godina dostupna u terapiji opadanja kose. PRP se lako izoluje i pripremi, a sam proces ubrizgavanja je više nego jednostavan. Ova terapija se uspešno koristi i kod muškaraca, a i žena. Vrlo često se kombinuje uz transplantaciju kose. Ideja za upotrebom sopstvenog masnog tkiva (fat grafting) u lečenju opadanja kose se pojavila kako je raslo iskustvo lekara nakon primene ovog tkiva i kako su benefiti ovog tkiva daleko veći od samog dodatka volumena. Neka nova saznanja su nas uputila da ova terapija može imati odlične rezultate. Prva činjenica je da osobe koje gube kosu ujedno i gube fini sloj potkožnog masnog tkiva u zoni koja je zahvaćena opadanjem kose. Samim tim, čitava struktura kože je izmenjena, kao i vaskularizacija (dopremanje krvi ka folikulima). Zatim, samo adipozno tkivo ima anti-androgena svojstva te na lokalnom nivou, u maloj zoni gde se ubrizgava može blokirati enzim 5-alfa reduktazu-to je upravo enzim koji dovodi do aktivacije di-hidrotestosterona, a on uzrokuje opadanje kose. Blokada ovog enzima je upravo isti mehanizam kao i lek Finasterid koji je jedini registrovan lek u terapiji opadanja kose, ali sa mnogim neželjenim efektima zbog sistemske upotrebe. Mast nam tako omogućava da izbegnemo ove neželjene efekte leka, a da ima pozitivne efekte na kosu. Treće i jednako značajno, u masnom tkivu se nalaze i matične ćelije koje mogu stimulisati rast kose i obnoviti izgubljenu dlaku. Poslednja značajna činjenica je da masno tkivo na mestu ubrizgavanja podstiče proces koji se naziva angiogeneza, a to je razvoj novih kapilara (krvnih sudova), upravo ono što nam je neophodno za pravilnu ishranu folikula. Zbog ovih naučnih činjenica, upotreba sopstvenog masnog tkiva je nametnula kao nova terapija u lečenju kose.

 

phg_1

 

Kako izgleda sama procedura?

Da biste bili kandidat za ovu proceduru, potrebno je da imate malo masnog tkiva u višku. Obično se ono nalazi u regiji stomaka, bokova, kolena. U lokalnoj anesteziji, učini se mini-liposukcija kojom se izvuče oko 50-80cc masnog tkiva. Najnovije tehnologije obrade masti nakon uzimanja iziskuju da se mast pročisti uz pomoć preparata koji se zove PureGraft. Tako dobijamo “najkvalitetniju”, potpuno pročišćenu mast sa najvećom viabilitetom adipoznih ćelija što je od izuzetne važnosti. U isto vreme se izoluje plazma po istom principu kao i kod PRP terapije. Pripremljeno adipozno tkivo se potom zajedno sa plazmom bogatom faktorima rasta ubrizgava u zonu gde kosa opada ili je proredjena. Veoma je važna sama tehnika ubrizgavanja, a i ono se izvodi u lokalnoj anesteziji. Čitav postupak traje oko 45 minuta i istog dana se napušta klinika. Kosa se može oprati sutradan, a nekih posebnih ograničenja u životnim aktivnostima nema. Nema nikakvih vidljivih tragova nakon procedure i pacijent se odmah može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

 

phg_2

 

U kojim slučajevima se može koristiti ova terapija?

Pure Hair Grafting se koristi u lečenju androgenetske (nasledne) alopecije kod muškaraca i žena. Najbolje rezultate smo primetili u lečenju ranih stadijuma alopecije, kao i kod relativno sporog opadanja kose. Takodje, primenu ima i kod alopecije areate, kao i kod ožiljne alopecije. Nekad se koristi u korekciji ožiljaka, ako je samo tkivo ožiljka jako grubo, tako da se pre transplantacije dlake, u regiju samog ožiljka uradi prvo Pure Hair Grafting. Može se kombinovati sa transplantacijom kose tako što se ubrizga adipozno tkivo oko tri meseca uoči same intervencije. Time se mogu poboljšati rezultati same transplantacije kose.

Šta se može očekivati od ove terapije?

U lečenju opadanja kose veoma je nezahvalno koristiti termin “revolucionarna terapija” jer je dobro poznato da svaka terapija (Minoksidil, Finasterid, mezoterapija, laserska terapija) zahteva upornost u upotrebi, stalnu primenu, nekad kombinaciju tretmana kako bi se postigli i mali koraci. Iz našeg kliničkog iskustva, znamo da je Pure Hair Grafting dosta jednostavna procedura za primenu i da nema neželjenih efekata. Potrebno je oko 6 do 8 nedelja kako bi se videli prvi rezultati. Prvo se primećuje smanjeno opadanje ili prestanak opadanja. Kroz vreme, sama dlaka postaje deblja, snažnija, u nekim slučajevima i brže raste. Zona koja je zahvaćena opadanjem kose vremenom postaje manja zbog novih dlaka koje porastu stimulisane ovom terapijom. Iz našeg istraživačkog rada, videli smo poboljšanja u gustini od 30, pa i 40%. Uverili smo se u postojanost rezultata nakon ove Pure Hair Graftinga, ali pošto je naš pristup svakom pacijentu individualan i pošto pratimo rezultate koje postižemo, uvek se terapija može ponoviti ako se za tim ukaže potreba. Videli smo takodje i veoma povoljne efekte u lečenju alopecije areate i ožiljne alopecije.

 

phg_3

 

Dr Gorana Kuka bila je glavni istraživač kliničke studije o primeni ove terapije u lečenju različitih vrsta alopecije u Americi. Idejni je tvorac ove terapije, a sada nakon godinu dana, može da iznese i rezultate koje je postigla. Uskoro će ovi rezultati biti publikovani u stručnoj literaturi. Pošto negujemo individualan pristup svakom našem pacijentu, informišite se koje opcije u lečenju opadanja kose postoje i koja bi bila najpogodnija za Vas shodno stepenu opadanja kose, ali i životnom stilu koji vodite. Svakako Pure Hair Grafting ima veoma značajnu ulogu u lečenju opadanja kose.

 

 

Rezultat Pure Hair Grafting terapije

 

Pogledajte na video snimku kako izgleda sama terapija: