Kortikosteroidna terapija

Kortikosteroidi su hormoni kore nadbubrežne žlezde koji imaju brojne fiziološke funkcije. Imaju i brojne farmakološke funkcije, pa su zbog svojih aniinflamatornih karakteristika, jedna od najkorisnijih klasa lekova.

Kortikosteroidi u lečenju opadanja kose

Naročito su značajni u lečenju raznih upalnih bolesti kože, poput dermatitisa, atopijskog dermatitisa, seboreje, pemfigusa, psorijaze, lupusa i brojnih drugih kožnih upalnih bolesti.

kortikosteroida

 

U terapiji opadanja kose, kortikosteroidna terapija ima značajno mesto. Kenalog je rastvor triamcinolon acetonida koji se koristi za lokalnu i sistemsku upotrebu. Deluje antiinflamatorno, smanjuje reakciju imunološkog sistema i alergijske reakcije. Zato je terapija kortikosteroidima našla primenu i kod stanja kao što su: alopecije areate, lichen planopilaris, ožiljne alopecije.

Male doze kortikosteroida se intradermalno ubrizgavaju celom površinom gde je kosa proređena, najčešće jednom mesečno. Kod težih oblika alopecije, kombinuju se sa sistemskom terapijom kortikosteroidima.

Terapija kortikosteroidima je potpuno bezbedna, ako se izvodi u preciznim, malim dozama i određenim vremenskim razmacima.

Pacijent sa gubitkom obrva kao posledica alopecije areate nakon 3 terapije uspeo je povrati obrve

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.