Genetsko testiranje – Trihotest

Genetsko testiranje za opadanje kose – TrihoTest je najnoviji medicinski softver i analiza kako bi se lečenje opadanja kose personalizovalo i prilagodilo individualno svakom pacijentu. Test kombinuje detaljnu genetsku analizu, stil života i stručnu medicinsku literaturu na temu alopecije (opadanja kose). Po analizi, test prilagođava terapiju rezultatima koji se dobijaju, a preparati za rast kose se dalje izrađuju.

Personalizovana medicina je definitivno budućnost lečenja svih bolesti, a pronašla je primenu u lečenju alopecije. Na ovaj način pacijent ne gubi vreme trazeći i primenjujući alternativne metode lečenja već dobija individualizovanu terapiju na osnovu genetske analize.

Kako funkcioniše TRIHOTEST?

TrihoTest je genetski test koji analizira 3 polimorfizma u okviru 16 SNP-a (jednonukleotidni polimorfizam), što rezultira 48 genetskih varijacija, kroz 13 različitih gena, koji se dovode u vezu sa pojavom alopecije (opadanja kose).

Za određivanje terapije uzimaju se u obzir genetski faktori i faktori uticaja načina života poput nivoa stresa, emocionalno stanje pacijenta, ostali lekovi koje pacijent uzima, eventualne bolesti od kojih boluje, fizička aktivnost, pušenje i porodična anamneza vezana za opadanje kose.

Na osnovu rezultata TrihoTesta, lekar određuje terapiju, odnosno propisuje najefikasnije aktivne supstance, dozu i oblik, i u apoteci farmaceut-tehnolog izrađuje preparat, tačno po toj recepturi. U izveštaju koje dobija lekar su naznačene preporučene aktivne supstance, za genetski profil testiranog pacijenta.

Zahvaljujući TrihoTestu po prvi put smo u mogućnosti da pacijentu ponudimo najsigurnije rešenje u smislu tačnog uzroka alopecije, kao i najpreciznije terapije, što svakako predstavlja najveći benefit kako za pacijenta, tako i za lekara.

Kako se rezultati trihotesta primenjuju u terapiji?

Genetske varijacije koje su analizirane putem Trihotesta upućuju na 7 različitih kategorija lečenja opadanja kose. U pitanju su sledeći metabolizmi u organizmu:

  1. Metabolizam prostanglandina- nizak nivo prostaglandin E2 je jedan od uzročnika alopecije sa prevalencom od oko 40% u opštoj populaciji. Lek izbora: minoksidil, latanoprost, prostaquinon.
  2. Metabolizam androgena– visok nivo di-hidrotestosterona (DHT) dovodi do opadanja kose. Lekovi izbora: finasterid ili dutasterid. Test takođe određuje najbolju kombinaciju ova dva leka u zavisnosti od aktivnosti enzima 5 alfa reduktaze 1 ili 2 (enzim koji pretvara testosteron u di-hidrotestosteron)
  3. Metabolizam aromataze– snižena aktivnost ovog enzima dovodi do snižene konverzije testosterona u estrogene, a to posledično dovodi do povećanja nivoa di-hidrotestosterona. Lek izbora: 17-alfa estradiol
  4. Inflamacija (zapaljenski proces) kože glave dovodi po pojačanog opadanja kose i prema najnovijim istraživanjima se smatra da gotovo svaki pacijent sa androgenom alopecijom ima i određeni stepen inflamacije. Lek izbora: niže ili više doze kortikosteroida topikalno ili oralno
  5. Adekvatna cirkulacija krvi je esencijalna za ishranu folikula dlake. Lek izbora: triamcinolon acetonid, ko-enzim Q10, minoksidil, kafetin.
  6. Sinteza kolagena je važna za normalnu arhitektoniku kože glave. Lek izbora: cistin, adenozin.
  7. Metabolizam vitamina i minerala. Neophodni vitamini za pravilan ciklus rasta kose i zdravu dlaku: vitamin c, cink, biotin, retinol, ko-enzim Q10.

Kako se sprovodi test?

Test obavlja lekar specijalista u oblasti opadanja kose. Nakon uzimanja detaljnih podataka o samom pacijentu, uzima se bris sluznice koja se šalje na genetsku analizu u Španiju. Rezultati se čekaju par nedelja, a potom lekar dobija detaljnu genetsku analizu kao i predloženu listu lekova i njihovu kombinaciju za datog pacijenta.

Svaki pacijent dobija listu lekova koji ce imati najbolji efekat u lečenju njihovog opadanja kose. Takođe, dobija i predlog za komplementarne vitamine koje može uzimati i šampon za negu kose.

PRIMER:

Hair Centar Srbija je jedini u regionu koji sprovodi ovaj prestižni dijagnosticki test. Zakažite pregled sa našim lekarima kako bi dobili više informacija na +381613488048 ili putem mejla [email protected]

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.