Korektivne procedure

Hirurške tehnike transplantacije kose su se menjale u poslednjih trideset godina, a najveći uspon postignut je nastankom FUE tehnikom. Određeni rezultati prethodnih metoda (punch tehnika, strip tehnika) više se ne smatraju poželjnim rezultatom kad je reč o uspešnoj transplantaciji kose.

Često je razlog postojanje velikih graftova sa 5-6 dlaka u prednjoj liniji kose (fenomen lutke) i neprirodan izgled, mala uspešnost transplantata, neodgovarajući smer dlake (rast kose pod pravim uglom) ili širok, uočljiv ožiljak na davajućoj regiji.

Neprirodna prednja linija kose se može korigovati ili vađenjem ovih velikih transplantata i njihovom redistribucijom, ili dodavanjem mikro graftova koji će ublažiti ovaj veštački izgled koji jasno odaje da je neko bio podvrgnut transplantaciji kose.

Na sličan način se može korigovati neodgovarajući smer transplantirane dlake ili bar ublažiti. Ožiljak na davajućoj regiji zaostao nakon strip tehnike se može korigovati transplantacijom graftova. Kako Neograft FUE tehnika ne ostavlja vidljiv ožiljak nakon uzimanja transplantata, tako se čitava davajuća regija može ujednačiti korigovanjem ovog širokog reza.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.