Laser

Laserski tretmani u medicini postaju sve rasprostranjenji, pa je to slučaj i u terapiji opadanja kose. Laserski tretman opadanja kose (Low Level Laser Hair Therapy) postaje jedan od osnovnih tretmana kada je reč o metodama lečenja opadanja kose.

 

laser1

 

Kad je reč o tretiranju, biostimulaciji kose ovim tipom lasera, efekat koji se postiže je zasnovan na teoriji da hromofore apsorbuju lasersku svetlost, koja onda stimuliše rast kose u regijama gde je kosa proređena, povećavajući protok krvi i kiseonika na ovim regijama što stimuliše folikul dlake na ćelijskom nivou. Čitav ovaj proces čini i slabu i tanku kosu jačom i debljom. Mnogi naučnici veruju da se ovo dešava zahvaljujući fotohemijskoj reakciji koja nastaje interakcijom laserske svetlosti sa folikulima dlake. Dlaka koja je već počela da se tanji veoma dobro odgovara na ovaj tretman, upravo zbog ove vrste reakcije koja stitmulise dlaku da nastavi sa rastom, umesto da opadne. Potrebno je minimum 12 meseci kako bi se video novi rast kose.

 

Laser sadrži nekoliko dioda koje emituju koherentne zrake kao direktan izvor laserske svetlosti. Vidljiva crvena svetlost prodire kroz nekoliko slojeva kože, bezbolno, neostećujući kožu i delujući direktno na folikule dlake. Terapija je vrlo udobna i bezbedna, a pacijenti navode da ponekad osećaju blago peckanje na regiji gde laser deluje.

 

Studije su pokazale da laser zaustavlja napredovanje opadanja kose u čak 85% pacijenata, a da stimuliše rast nove kose u 55% slučajeva. Pacijenti koji su bili na ovoj vrsti tretmana kažu da im kosa raste brže, da je deblja i izgleda zdravije. Veoma je korisno kombinovati laser sa ostalim načinima lečenja poput mezoterapije, ubrizgavanja blagih doza kortikosteroida ili korišćenja losiona Minoxidil. Tretman traje ukupno devet meseci. Intenzivan tretman je u prvih šest, a potom se još tri meseca dolazi na održavanje postignutog rezultata.

 

Ovoj vrsti tretmana mogu se podvrgnuti i muškarci i žene koji pate od androgenetske alopecije. Kod žena se ova vrsta lečenja pokazala izuzetno efikasnom jer žene uglavnom pate od difuznog proređenja i istanjenja kose, te su rezultati poboljšanja izgleda kose kod žena zaista impresivni, naročito uz još neki vid terapije. Takodje, pacijenti koji su imali Neograft FUE transplantaciju kose, vrlo brzo nakon intervencije se upućuju na laserski tretman kako bi se rast transplantirane kose produžio, a davajuća regija brže regenerisala.