Laser

Laserski tretmani u medicini postaju sve rasprostranjenji, pa je to slučaj i u terapiji opadanja kose. Laserski tretman opadanja kose (Low Level Laser Hair Therapy) postaje jedan od osnovnih tretmana kada je reč o metodama lečenja opadanja kose.

laser1

Kad je reč o tretiranju, biostimulaciji kose ovim tipom lasera, efekat koji se postiže je zasnovan na teoriji da hromofore apsorbuju lasersku svetlost, koja onda stimuliše rast kose u regijama gde je kosa proređena, povećavajući protok krvi i kiseonika na ovim regijama što stimuliše folikul dlake na ćelijskom nivou.

Čitav ovaj proces čini i slabu i tanku kosu jačom i debljom. Mnogi naučnici veruju da se ovo dešava zahvaljujući fotohemijskoj reakciji koja nastaje interakcijom laserske svetlosti sa folikulima dlake. Dlaka koja je već počela da se tanji veoma dobro odgovara na ovaj tretman, upravo zbog ove vrste reakcije koja stitmulise dlaku da nastavi sa rastom, umesto da opadne. Potrebno je minimum 12 meseci kako bi se video novi rast kose.

Laser sadrži nekoliko dioda koje emituju koherentne zrake kao direktan izvor laserske svetlosti. Vidljiva crvena svetlost prodire kroz nekoliko slojeva kože, bezbolno, neostećujući kožu i delujući direktno na folikule dlake. Terapija je vrlo udobna i bezbedna, a pacijenti navode da ponekad osećaju blago peckanje na regiji gde laser deluje.

Studije su pokazale da laser zaustavlja napredovanje opadanja kose u čak 85% pacijenata, a da stimuliše rast nove kose u 55% slučajeva. Pacijenti koji su bili na ovoj vrsti tretmana kažu da im kosa raste brže, da je deblja i izgleda zdravije. Veoma je korisno kombinovati laser sa ostalim načinima lečenja poput mezoterapije, ubrizgavanja blagih doza kortikosteroida ili korišćenja losiona Minoksidil.

Tretman traje ukupno devet meseci. Intenzivan tretman je u prvih šest, a potom se još tri meseca dolazi na održavanje postignutog rezultata.

Ovoj vrsti tretmana mogu se podvrgnuti i muškarci i žene koji pate od androgenetske alopecije. Kod žena se ova vrsta lečenja pokazala izuzetno efikasnom, jer žene uglavnom pate od difuznog proređenja i istanjenja kose, te su rezultati poboljšanja izgleda kose kod žena zaista impresivni, naročito uz još neki vid terapije.

Takođe, pacijenti koji su imali Neograft FUE transplantaciju kose, vrlo brzo nakon intervencije se upućuju na laserski tretman kako bi se rast transplantirane kose produžio, a davajuća regija brže regenerisala.

LASERCAP – laserski sistem za stimulisanje rasta kose

Konačno i u Srbiji: www.lasercapsrbija.com

Klinički je dokazano da većina muškaraca koji su predisponirani za opadanje kose jako mogu da profitiraju od redovnog korišćenja laserske terapije. Istraživanja u poslednjih 15 godina su dokazala izuzetnu efikasnost ove terapije.

Kako bi se tretman približio pacijentima I učinio što jednostavnijim, dizajniran je I tehnološki usavršen LaserCap- inovativni laserski aparat protiv opadanja kose za kućnu upotrebu. Reč je o fascinirajućoj tehnologiji koja stimuliše rast kose i prevenira dalje opadanje kose u kućnim uslovima.

Upotreba laserCap-a

Sa redovnom upotrebom LaserCapa, može se očekivati postepeno poboljšanje izgleda i gustine kose nakon 3 do 4 meseca upotrebe.

Za najbolje rezultate LaserCap je potrebno koristiti 3-4 puta nedeljno uz prethodno obavljeni pregled lekara specijaliste. Ova vrsta terapije se najbolje pokazala kod muškaraca I žena koji pate od androgenetske alopecije, u njenim početnim fazama.

Takođe se moze primenjivati kod alopecije areata i ožiljne alopecije. LaserCap se uspešno može kombinovati sa PRP terapijom, minoksidilom i mikroneedlingom.


Rezultat kombinacije lečenja laserom i Minoksidilom

Efekat terapije


Proređenje i gubitak kose je najčešće genetsko obolenje koje se naziva androgenetska alopecija.

Vremenom, ovo stanje oštećuje ćelije folikula dlake i uzrokuje postupno istanjivanje kose, sve do poslednje faze kada dlaka izumire i nije u mogućnosti da raste.

Neinvazivna laserska terapija (Low-Level Laser Therapy) na naučno I klinički dokazanoj talasnoj dužini od 655 nm može da vrati energiju oštećenim ćelijama folikula dlake, a potom i stimulišu I stabilizuju rast snažnije, deblje I zdravije dlake.

Kada se koristi redovno, ova vrsta laserske terapije se pokazala efikasnom za tretiranje androgenetske alopecije. Laserska terapija može efikasno da zaustavi gubitak kose i povrati tanku dlaku u njeno snažnije i zdravije stanje.

 

Ukupni dugotrajni efekti ove terapije su sledeći:

  • povećava ćelijsko preživljavanje;
  • zaustavlja ćelijsku apoptozu;
  • smanjuje inflamaciju;
  • produžava anagenu fazu rasta dlake (aktivna faza), a smanjuje telogenu fazu (faza mirovanja);
  • povećava snagu dlake;
  • zaustavlja miniaturizaciju dlake I smanjuje njeno opadanje.

LASERCAP sistem za stimulisanje rasta kose

Siguran I efikasan, LaserCap je revolucionarni sistem za stimulisanje rasta kose u kućnim uslovima koji omogućava da ceo skalp bude ravnomerno pokriven i da distribucija laserskih zraka bude ujednačena. Jednostavan za upotrebu, prenosiv, lagan i ne zahteva nikakvo ručno podešavanje. LaserCap je prvi laserski uređaj proizveden za kućnu upotrebu i ima 80 dioda koje stimulišu kosu.

Prilagodljiv je svakom obliku glave, veoma je udoban, a dvojni laserski I LED zraci se mogu vise usmeriti ka zonama gde je kosa proređenija. Tokom tretmana može slušati muzika, gledati film i igrati video-igrica.

Pošto je predviđen za kućnu upotrebu, vrlo je komforan, jer sam pacijent određuje u koje vreme želi svoj tretman, bez poseta lekaru. Ono što je sigurno i najvažnije, LaserCap nema nikakvih neželjenih efekata, za razliku od nekih drugih terapija protiv opadanja kose.

Rezultati upotrebe LaserCap sistema

Pre početka upotrebe LaserCap sistema, neophodno je obaviti pregled kod lekara kako bi se utvrdio uzrok opadanja kose i utvrdilo da li bi laserska terapija imala efekta. Takođe, poželjno je da se tokom tretmana konsultujete sa svojim lekarom oko toka i efekata postignute terapije.01

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.