Lekovi

Dejstvo lekova i medicinskih sredstva kao i njihova pravilna upotreba, prednosti i ograničenja, moraju biti predočeni svakom ko razmišlja o njihovom korišćenju. Onaj ko planira da krene na ovu vrstu tretmana, mora biti vrlo strpljiv i disciplinovan. Rezultati zahtevaju mesece, pa i godine uporne terapije koju je lekar propisao ili savetovao. Još uvek ne postoji magična pilula koja će povratiti kosu preko noći, ali postoji nekoliko načina da se pomogne i poboljša izgled kose.

 

Minoksidil

 

med-foamPrvi lek u terapiji opadanja kose koji je bio odobren od strane Američke agencije za lekove (FDA) je bio Minoksidil u obliku losiona (Rogaine).
Pre nego što je bio dostupan u obliku rastvora, Minoksidil se koristio kao lek u terapiji snižavanja krvnog pritiska. Doktori su primetili da su kod pacijenata koji su bili na terapiji ovim lekom, kosa i dlake na telu počeli brže da rastu. Još uvek nije u potpunosti poznato kako Mioksidil utiče na rast dlake.
Ovaj lek je vazodilatator (širi i povećava krvne sudove) i moguće je da povećava dotok krvi ka folikulu dlake. On produžava trajanje rasta dlake i poboljšava kvalitet dlake povećavajući prečnik i dužinu fine, tanke dlake.

 

Minoksidil deluje na regijama koje nisu u potpunosti bez kose. Podjednako deluje na regiju temena i zalizaka. Najveći benefit od korišćenja Minoksidila vidi se izmedju šest meseci i dve godine od početka tretmana. Ako se pravilno koristi i pravilno kombinuju koncentracije losiona, efekat se može produžiti i na četiri godine. Nakon ovog perioda njegovog maksimalnog dejstva, polako mu se efekat smanjuje, gubitak kose se nastavlja, ali u mnogo manjem stepenu nego ranije.

 

Na tržištu postoje dve koncentracije ovog leka – 2% i 5% Minoksidil. Terapija se započinje korišćenjem 2% rastvora dva puta dnevno prvog meseca, potom jednom dnevno naredne dve godine. Zatim se prelazi na veću koncentraciju. Kako bi se povećalo prodiranje ovog leka, može se naneti 0.01% tretinoin krem uz Minoksidil ili se lek može mezoterapijom ubrizgavati u derm.

 

Neželjeni efekti leka su uglavnom lokalna iritacija, peckanje i osećaj da se kosa više masti. Rogaine postoji i u obliku pene kojim su ovi neželjeni efekti smanjeni. Kod žena se često javljaju dlake na licu, ali veoma retko poneki sistemski efekat kao što je nizak krvni pritisak, glavobolje i vrtoglavice. Minoksidil može uzrokovati urođene mane kod ploda i ne sme se koristiti kod žena koje planiraju trudnoću, već su trudne ili doje.

 

000tks5

 

 

Nakon sest meseci upotrebe Minoksidila i odgovarajućeg šampona.

 

 

Dr Gorana Kuka objasnjava primenu Minoksidila kod zena:

 

 

 

 

Rezultat nakon dve primenjene PRP terapije. 

 

 

Finasterid

 

med-pillsJedina pilula koja zaista daje rezultate u tretmanu gubitka kose naziva se Finasterid, u svetu poznat kao Propecia. Suština njegovog dejstva je u blokadi enzima 5 alfa reduktaze čime se smanjuje dejstvo hormona dihidrotestosterona (DHT) koji dovodi do opadanja kose.

 

Do otkrića dejstva ovog leka pod imenom Proscar došlo se pre oko 20 godina kada su doktori primetili da se kod muškaraca koji su ga uzimali u terapiji uvećanja prostate, počela javljati nova kosa. Različite doze Finasterida su testirane i utvrđeno je da je najbezbednija, ali i najefikasnija doza ovog leka koju je Američka agencija za lekove odobrila 1 mg dnevno.

 

Finasteride od 1 mg dnevno je dokazan klinički da smanjuje nivo dihidrotestosterona za oko 70%, dok nivo ukupnog testosterona ostaje isti ili čak blago povišen. Redovno uzimanje Finasterida će pomoći da se očuva kosa, ali najbolji efekat ima kod mlađih pacijenata kod kojih je opadanje kose tek počelo. Prvi efekti leka primećuju se tek nakon godinu dana uzimanja. Nakon prvih šest meseci, može se primetiti čak i privremeno izraženije opadanje kose. To se dešava jer nova kosa zamenjuje staru, istanjenu kosu. Efekti leka traju dok god se on uzima i sa prestankom terapije, kosa se vraća u prvobitno stanje. Finasterid nije odobren za terapiju gubitka kose kod žena.
Neželjeni efekti leka su retki i nisi trajni. Mali procenat muškaraca (oko 2%) se suoči sa pojedinim seksualnim disfunkcijama (snižen libido, erektilna disfunkcija). Takodje, može se javiti uvećanje dojki kod muškaraca (ginekomastija), kao i neke reakcije kože poput svraba, peckanja, blagog otoka usne ili lica.

 

Kombinovanje Minoksidila i Finasterida je moguće i nema nikakvih interakcija između ova dva leka. Oni deluju potpuno drugačijim mehanizmima- Finasterid blokira negativne efekte DHT-a, dok Minoksidil stimuliše folikule dlake direktno. Kombinacija ova dva leka je bolja od pojedinačne terapije.

 

Pročitajte najnoviji blog na temu – Finasterid-više štete nego koristi?

 

 

Mlad pacijent sa početnim istanjenjem kose na temenu, nakon 6 meseci kombinacije Minoksidila i Finasterida. Vidno je progušćenje zone temena, koje je inače dosta zahtevno za lečenje.