Lekovi protiv opadanja kose

Dejstvo lekova i medicinskih sredstava, kao i njihova pravilna upotreba, prednosti i ograničenja, moraju biti predočeni svakom ko razmišlja o njihovom korišćenju. Onaj ko planira da počne ovu vrstu tretmana mora biti vrlo strpljiv i disciplinovan.

Ponekad su za rezultate potrebni meseci, pa i godine uporne terapije koju je lekar propisao ili savetovao. Dijagnoza i tretmani kose su individualni i zavise od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta i načina opadanja kose. Još uvek ne postoji magična pilula koja će povratiti kosu preko noći, ali postoji nekoliko načina da se pomogne i poboljša izgled kose.

Minoksidil

med-foam

 

 

 

 

 

 

 

Prvi lek u terapiji opadanja kose koji je odobren od strane Američke agencije za lekove (FDA) je bio Minoksidil u obliku losiona (Rogaine). Pre nego što je bio dostupan u obliku rastvora, minoksidil se koristio kao lek u terapiji snižavanja krvnog pritiska. Doktori su primetili da su kod pacijenata koji su bili na terapiji ovim lekom kosa i dlake na telu počele brže da rastu. Još uvek nije u potpunosti poznato kako minoksidil utiče na rast dlake.

Ovaj lek je vazodilatator (širi krvne sudove) i moguće je da povećava dotok krvi, a samim tim i hranljivih materija ka folikulu. On produžava trajanje aktivne faze rasta dlake i poboljšava kvalitet dlake povećavajući prečnik i dužinu fine, tanke dlake.

Minoksidil deluje na regijama koje nisu u potpunosti bez kose. Podjednako deluje na regiju temena i zalizaka. Najveći benefit od korišćenja minoksidila vidi se izmedju šest meseci i dve godine od početka tretmana. Ako se pravilno koristi i pravilno kombinuju koncentracije losiona, efekat se može produžiti i na četiri godine. Nakon ovog perioda njegovog maksimalnog dejstva, polako mu se efekat smanjuje, pa treba napraviti pauzu od devet do dvanaest meseci. Nakon toga, može se opet početi sa primenom losiona.

Dr Gorana Kuka objašnjava primenu Minoksidila kod žena

Na tržištu postoje dve koncentracije ovog leka – 2% i 5% minoksidil. Specijalizovane apoteke mogu izraditi i višu koncentraciju leka, ali se ona savetuje samo u posebnim slučajevima i nikako se ne sme na svoju ruku koristiti. Kako bi se povećalo prodiranje ovog leka, može se naneti 0.01% tretinoin krem uz minoksidil, ili se lek može mezoterapijom ubrizgavati u derm.

Neželjeni efekti leka su uglavnom lokalna iritacija, peckanje i osećaj da se kosa više masti. Rogaine postoji i u obliku pene kojim su ovi neželjeni efekti smanjeni. Iritaciju i dermatitis izaziva propilen-glikol, supstanca u kojoj se rastvara minoksidil. Minoksidil se može napraviti i bez propilen-glikola u prirodnoj bazi kako bi se izbegao ovaj neželjeni efekat koji najčešće dovodi do pojačanog opadanja kose u prvim sedmicama upotrebe.

Kod žena se često javljaju dlake na licu, ali veoma retko i poneki sistemski efekat kao što je nizak krvni pritisak, aritmije, glavobolje i vrtoglavice. Ono na šta treba posebno obratiti pažnju je to da minoksidil može uzrokovati urođene mane kod ploda i ne sme se koristiti sistemski kod žena koje planiraju trudnoću, kao i kod onih koje su već trudne ili doje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultat nakon šest meseci upotrebe Minoksidila i odgovarajućeg šampona

Finasterid

med-pills

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedina pilula koja zaista daje rezultate u tretmanu gubitka kose zove se finasterid, u svetu poznat i kao Propecia. Suština njegovog dejstva je u blokadi enzima 5-alfa reduktaze, čime se smanjuje dejstvo hormona dihidrotestosterona (DHT) koji dovodi do istanjivanja i opadanja kose.

Do otkrića dejstva ovog leka pod imenom Proscar došlo se pre oko 20 godina kada su doktori primetili da se kod muškaraca koji su ga uzimali u terapiji uvećanja prostate, počela javljati nova kosa. Različite doze finasterida su testirane i utvrđeno je da je najbezbednija, ali i najefikasnija doza ovog leka koju je Američka agencija za lekove odobrila 1 mg dnevno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uticaj Finsterida na DHT

Klinički je dokazano da finasterid od 1 mg dnevno smanjuje nivo dihidrotestosterona za oko 70%, dok nivo ukupnog testosterona ostaje isti ili čak blago povišen. Redovno uzimanje finasterida će pomoći da se očuva kosa, ali najbolji efekat ima kod mlađih pacijenata kod kojih je opadanje kose tek počelo. Prvi efekti leka primećuju se tek nakon godinu dana uzimanja. Nakon prvih šest meseci, može se primetiti čak i privremeno izraženije opadanje kose. To se dešava jer nova kosa zamenjuje staru, istanjenu kosu.

Efekti leka traju dok god se on uzima i sa prestankom terapije, kosa se vraća u prvobitno stanje. Finasterid nije odobren za terapiju gubitka kose kod žena. Jedini izuzetak su žene u menopauzi ili one na kontraceptivnim pilulama, jer bi u slučaju nastanka trudnoće moglo doći do anomalija ploda uzrokovanog dejstvom finasterida. 

Neželjeni efekti leka su retki i nisu trajni. Mali procenat muškaraca (oko 2%) se suoči sa pojedinim seksualnim disfunkcijama (snižen libido, erektilna disfunkcija). Takođe, može se javiti uvećanje dojki kod muškaraca (ginekomastija), kao i neke reakcije kože poput svraba, peckanja, blagog otoka usne ili lica. Ako želite da saznate više o ovom leku, pročitajte naš blog na temu finasterida.

 

Novi lekovi

Postoje i razna novija rešenja koja daju odlične rezultate u sprečavanju ili usporavanju gubitka kose.

Minoksidil sa finasteridom

Svakako najefikasnija kombinacija je minoksidil sa finasteridom u vidu losiona. Kombinacija ova dva leka u različitim koncentracijama predstavlja idealnu terapiju u lečenju androgene alopecije. Lokalnom primenom se izbegavaju eventualni neželjeni sistemski efekti finasterida ili se oni svode na minimum. Određena sistemska resorpcija je očekivana, ali je viđenje stručnjaka da ta minimalna koncentracija ne dovodi do neželjenih efekata. 

Kombinovanje minoksidila i finasterida je moguće u nekim situacijama, čak i poželjno. Nema nikakvih interakcija između ova dva leka jer oni deluju potpuno drugačijim mehanizmima. Finasterid blokira negativne efekte DHT-a, dok minoksidil stimuliše folikule dlake direktno. Kombinacija ova dva leka je bolja od pojedinačne terapije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mlad pacijent sa početnim istanjenjem kose na temenu, nakon 6 meseci kombinacije Minoksidila i Finasterida. Vidno je progušćenje zone temena, koje je inače dosta zahtevno za lečenje.

Finasterid losion

U celom svetu je finasterid dostupan u obliku losiona, a sada i kod nas. On blokira tip 2 enzima 5-alfa reduktaze koji konvertuje testosteron u dihidrotestosteron (DHT), a ovaj je zapravo glavni uzročnik opadanja kose kod androgene alopecije. Varira u koncentraciji u zavisnosti od toga kako doktor proceni da treba da se primenjuje. Veoma je lak za primenu, nanosi se lokalno, a može se primenjivati kod muškaraca i žena kod androgene alopecije, ali i kod ožiljne alopecije (naročito frontalne fibrozirajuće alopecije).

Dutasterid 0,5mg

Dutasterid (Avodart) predstavlja drugi lek koji je blokator 5-alfa reduktaze i to oba tipa (1 i 2). Upravo ovaj enzim vrši konverziju testosterona u mnogo potentniji di-hidrotestosteron (DHT) koji dovodi do miniaturizacije folikula i posledičnog opadanja kose. Dutasterid je tri puta potentniji od finasterida, a čak i u najslabijoj dozi ima bolji efekat od finasterida kako su mnoge studije potvrdile. Ukupni serumski DHT se smanjuje oko 90%, u poređenju sa 5mg finasterida koji snižava za 70%, što je nesumnjivo veoma značajno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studija o efikasnosti finasterida i dutasterida

Bimatoprost

Bimatoprost je jedan od novijih lekova u lečenju opadanja kose koji prema najnovijim istraživanjima može stimulisati i do 25% rasta nove kose. Korišćen je kao lek protiv glaukoma, a kao sporedni efekat je dovodio do rasta trepavica te se razvio preparat Latisse za stimulaciju rasta trepavica. Latisse je uz rast trepavica dovodio i do rasta obrva. Najnovija istraživanja pokazala su njegovu ulogu u stimulaciji rasta kose, naročito u kombinaciji sa minoksidilom, koji mu pojačava dejstvo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ketokonazol medicinski šampon

Ovaj šampon je najefikasniji u lečenju osetljivog skalpa, poglavine koja ima peruti, crvenila,  znakove dermatitisa, psorijaze ili bilo koje vrste osetljivog skalpa, kao i u prevenciji nastanka ovih promena. Pravi se u kombinaciji sa deksapantenolom ili vitaminskim kompleksima.

Klobetasol

Klobetasol je osnovna terapija u lečenju alopecije areate, ožiljne alopecije ili kod drugih iritacija skalpa. Predstavlja blagi kortikosteroid koji se primenjuje na kožu glave prema uputstvima lekara. Klobetasol losion se može kombinovati sa minoksidilom, što predstavlja odličnu stimulativnu terapiju u lečenju mnogih tipova alopecije. Nema sistemskih efekata kortikosteroida.

Spironolakton rastvor ili gel

Spironolakton se koristi u oralnom obliku kod žena sa povišenim androgenima. U obliku rastvora se nanosi lokalno u zone zahvaćene opadanjem kose i izbegava se neželjeni efekat povećanja kalijuma koji se dešava kod uzimanja pilule.

Svi ovi preparati su veoma značajni u lečenju mnogih navedenih uzroka opadanja kose. Svakako je prvi korak obaviti pregled sa lekarom specijalistom i dobiti stručnu preporuku koji od ovih preparata primenjivati i u kojoj dozi ili kombinaciji.

Pravilna ishrana je ključna za zdravlje kose

zdrava hrana

Izvor

Ukoliko u svoj organizam unosite nutritivno bogatu hranu, značajno ćete pomoći kosi da pravilno raste i time je zaštititi od bolesti. Pravilna ishrana utiče na debljinu, brži rast i sjaj kose, a čak i usporava pojavu sedih dlaka. Pošto je kosa sastavljena prvenstveno od proteina, to znači da su oni ujedno i najvažniji sastojak za zdravlje kose. Osim proteina, bitno je unositi i vitamine i minerale. Jaja, meso, borovnice, orašasti plodovi, spanać i žitarice su samo neki od primera pravilne ishrane za kosu.

Ono što je bitno je da je potrebno izbegavati beli šečer, alkohol, beli skrob i brzu hranu. Ovakva ishrana je loša za sveukupno zdravlje. Masna hrana podstiče masnu kožu i začepljenje pora koje može dovesti do gubitka kose. Ključ je postići dobru ravnotežu, pa čak i male promene mogu dovesti do poboljšanja.

Zdrava i lepa kosa više nije tajna

Stalno se pitamo koja je tajna zdrave kose i šta da uradimo da bismo je imali. Skoro uvek, tajna je u napuštanju loših navika i usvajanju novih. Kada je kosa u dobrom stanju, to znači i da je i organizam zdrav. Bez obzira na to da li je ravna ili kovrdžava, gusta ili tanka, jedno je sigurno – pravilna nega dovodi do zdravlja kose.

Šišajte kosu i češljajte je redovno, time ćete joj dozvoliti da pravilno raste. Izbegavajte hemijske preparate koliko je moguće i vodite računa o sastavu svih preparata koje nanosite na svoju kosu i kožu glave, uravnoteženo se hranite i štitite svoju kosu od toplote. Nega kose zahteva trud i brigu, a jedino zdrava kosa je ujedno i lepa kosa.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.