Transplantacija dlaka na telu

U posebnim slučajevima kada je slaba donorska regija ili već previše iskorišćena prethodnim procedurama, mogu se koristiti i druge donorske regije. Veoma često je to brada na vratu. Dlaka na bradi je veoma slična onoj na glavi, raste sporije, zna biti malo deblja što nam je jako korisno, jer daje utisak veće gustine.

Koristeći dlaku sa vrata, postojeća brada na licu zadržava svoju gustinu i praktično ostaje netaknuta. Vrlo često se koristi i dlaka sa grudi i neretko muškarci koji imaju problem sa opadanjem kose, imaju mnogo dlaka na grudnom košu.

Njihovim transplantiranjem, može se pokriti značajna površina. Takođe, rastu malo sporije do određene dužine, ali ponekad predstavljaju dobro rešenje. Ova regija se ne sme koristiti kao donorska u slučaju da postoji sklonost ka nastajanju keloida. Retko se koriste dlake sa ostalih delova tela kao što su stomak, leđa, noge ili ruke, ali ove regije nisu isključene kao donorske.

Ukoliko se uzima dlaka sa tela, mora se voditi računa o neizlaganju suncu u danima nakon intervencije, kao i posebnoj nezi kože kako bi ona lepo zarasla.

Na poseban zahtev pacijenata, mogu se koristiti ove regije, iako se prednost daje uvek zadnjem delu glave kao sigurnoj regiji, sa najvećom gustinom i mogućnošću regeneracije.

Transplantacija dlaka u određene regije

Ukoliko postoji nedostatak dlaka negde na telu, a najčešće je to regija grudnog koša, postoji mogućnost uspešne transplantacije dlaka u ovu regiju.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.