COVID19 alopecija

Kada su u pitanju posledice po naše zdravlje koje ostavlja korona virus, one još uvek sa sigurnošću  nisu do kraja poznate niti istražene. Jedna od njih, koja je sve primetnija i učestalija, jeste gubitak kose kod pacijenata koji su se oporavili od ovog stanja i koji su preležali virus COVID – 19. Stoga, lekari koji se bave lečenjem opadanja kose sada se suočavaju sa pravom pandemijom njenog gubitka, nastalog usled globalne pandemije korona virusom.

Stres izazvan pojavom ovog virusa sasvim je prirodna i sve učestalija  pojava  u svetu, ali i u našim domovima, ukoliko neko od nama bliskih ljudi ima ili je imao posledice usled zaraze korona virusom. Kao i svaki stres i ova vrsta zabrinutosti i straha zasigurno ostavlja veće posledice na vašu kosu.  Međutim, dalji gubitak kose se može sprečiti i veoma uspešno držati pod kontrolom.

Studije koje dovode u vezu korona virus i opadanje kose

U poslednje vreme  se pojavilo nekoliko studija, u kojima je potvrđena rana povezanost opadanja kose i korona virusa. Jedna španska studija, koja je objavljena u avgustu ove godine, potvrđuje da je androgenetska alopecija prisutna kod većine pacijenata obolelih od korona virusa. Ova studija pokazuje  da su, 80% muškaraca i 42% žena, koji imaju prethodnu androgenetsku alopeciju bili  hospitalizovani.

Sa druge strane, studija Braun univerziteta u Americi povezuje anti-androgenu terapiju, kao olakšavajući faktor kod pacijenata koji obolevaju od korona virusa. Pacijenti koji su bili na ovoj terapiji, a ovo je ujedno i terapija za uvecanu prostatu, imali su slabije simptome. Treća, veoma interesantna studija pokazuje da su pacijenti sa uznapredovanom alopecijom imali teže simptome korona virusa.

Koji su uzroci opadanja kose usled korona virusa?

Prvi uzrok  virusnog stanja je, svakako,  povišena temperatura , koje u prvim danima pogodi skoro svakog zaraženog pacijenta. Španski grip, koji se pojavio 1918. Godine, ostavio je posledice u vidu visoke telesne temperature, koja je dalje uzrokovala opadanje kose. U to vreme,  ovo je bila česta pojava i jedno od glavnih posledica ovog gripa. Danas, često viđamo pacijente koji nakon osam do devet nedelja od  preležane visoke temperature i groznice imaju izrazito opadanje kose.

Drugi razlog su promene na krvnim sudovima, koje su već opisane sistemski i na plućima, tako da dolazi i do promene na krvnim sudovima kože glave, koji spadaju u terminalne krvne sudove. Upravo taj vaskulitis, tj. zapaljenski proces na krvnim sudovima dovodi do smanjenja dotoka hranljivih materija folikulima, koji zaista predstavljaju terminalni organ i zato oni tako reaguju.

Treći razlog pojave opadanja kose usled korone jeste stres. Svi različito doživljavamo ovu situaciju, koja traje već dugo i veoma je neizvesna. U ovim danima, kada je ceo svet izolovan, sedimo kod kuće pa se čitav stres se nagomilava. U ovakvim situacijama, mnogi pacijenti koji imaju predispoziciju usled opadanja kose ili imaju androgenu alopeciju reaguju pojačanim opadanjem kose.

Četvrti razlog je u vezi sa pacijentima, koji su već bili u proceduri lečenja opadanja kose, pre pojave virusa. Sada u ovoj složenoj i veoma izazovnoj situaciji, nisu u mogućnosti da dođu na svoje tretmane, jer ne žele da izlaze iz kuće ili su ordinacije usled pandemije virusa zatvorene.

Peti i poslednji razlog je nedostatak nege kose. Česta je pojava da, u danima koje provode  kod kuće, pacijenti ne peru često kosu i samim tim je ne neguju na pravi način, jer su se ulenjili. Tada dolazi do opadanja kose.

Usled obolevanja od kovid virusa, moguce je pogorsanje postojece alopecije areate, usled kompleksnog autoimunog odgovora organizma na prisustvo virusa.

Generalno, ovaj tip opadanja kose nazivamo telogeni efluvium. Ovo je pojava opadanja kose usled koje dlake sinhrono iz svoje aktivne faze ulaze u pasivnu fazu rasta i umesto da rastu one, kao rezultat toga, opadaju. Tipično, telogeni efluvium se javlja kao rezultat stresa usled uzimanja nekih lekova, hirurških zahvata, posle hemioterapije i slično.

Postoji oko hiljadu okidača telogenog efluvijuma, kojima je danas pridodat i uzročnik – korona virus. Često nam se pacijenti žale da nisu preležali korona virus, ali postoji veliki broj asimptomatskih nosioca samog virusa i zato uvek savetujemo da je potrebno uraditi serološki test, kako bi se pokazalo prisustvo određenih antitela.

Šta raditi u ovoj situaciji i kako lečiti opadanje kose usled korone?

Definitivno treba se javiti lekaru ukoliko postoji pojačano opadanje kose u trajanju od 4 nedelje. Lekar će napraviti pravilnu dijagnostiku i odrediti da li je terapija potrebna ili procenjuje da bi opadanje kose moglo da stane samo od sebe. Postoje neke terapije koje se ne bi smele primenjivati zbog opšteg oporavka organizma od korona virusa kao sto je PRP terapija. Opet neke terapije mogu pogoršati opadanje kose te je zaista neophodno zatražiti stručan savet.

Detaljnije pogledajte video snimak dr Gorane Kuka Epstein preko sledeceg linka:

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.