Opadanje kose

 

U nekom trenutku u životu, skoro svaki muškarac ili žena se susreću sa proređenjem ili gubitkom kose. Hormoni, genetika, godine, autoimune bolesti, infekcije, pušenje, dijete, lekovi i faktori sredine-svi oni zajedno utiču na gubitak kose, kao i na to koliko će on intenzivan biti. Termin alopecija dolazi od grcke reči alopex što u prevodu znači lisica, a povezanost leži u činjenici da lisica menja svoju dlaku dva puta godišnje što je praćeno intenzivnim opadanjem, a takodje u staroj Grčkoj lisice bi često obolevale od šuge I gubile svoju dlaku. Takodje, engleska reč bald (ćelav) u osnovi znači beo ili bled.

Pored mnogobrojnih razloga opadanja kose, I dalje najčešći ostaje nasledna ili androgenetska alopecija, čineći čak 95% uzroka gubitka kose.

opadanjekose1Fiziološki rast kose zavisi od odgovarajućeg rada folikula dlake. U normalnim okolnostima, kosa raste u tri faze: anagena, katagena i telogena faza. Anagena faza je aktivna faza i tada kosa raste. Ova faza traje najduze, izmedju dve I šest godina. Katagena faza je relativno kratak period kad kosa polako prelazi u fazu mirovanja, dok je telogena faza je faza mirovanja kada dlaka opada I traje oko tri meseca. Prosečno je oko 10 % dlaka baš u ovoj fazi, dok se u aktivnoj fazi rasta nalazi oko 90 % dlaka. Opadanje kose se zasniva na promeni trajanja ovih faza dlake. Naime, aktivna faza rasta dlake se postepeno smanjuje, sve dok dlaka u potpunosti ne iščezne. Dolazi do tzv.procesa miniaturizacije odnosno dlaka počinje prvo postepeno da se tanji, a na kraju I iščezava.

 

 

Zašto dolazi do ovog procesa?

 

Opadanje kose se odvija sledećim procesom. Folikuli se postepeno pretvaraju u manje folikule sa tankom i kratkom dlakom (vellus dlaka), ciklus dlake se skraćuje, povećan broj folikula prelazi u fazu mirovanja što je praćeno pojačanim opadanjem kose. Pošto je broj ciklusa svake dlake genetski odredjen, njegovo skraćenje i učestalo smenjivanje dovodi do ranog opadanjekose2iscrpljivanja folikularne aktivnosti, pa folikuli mogu i potpuno iščeznuti. Najčešće pitanje je zašto ovaj proces zahvata samo određene dlake, dok druge ne? I zašto nekim muškarcima opada kosa već u njihovim dvadesetim, dok drugima kasnije u životu. Odgovor leži u kompleksnoj interakciji izmedju muškog hormona dihidrotestosterona (DHT), nasledjenih gena i starenja.
DHT je potentni, muški polni hormon koji nastaje konverzijom testosterona pod dejstvom enzima 5 alfa reduktaze. Ono što se zapravo nasledjuje je raspored folikula sa I bez ovog enzima, a to će naravno kasnije direkno uticati na predispoziciju za razvijanje androgenetske alopecije. Iako se ranije smatralo da se androgenetska alopecija nasledjuje samo sa ženske strane porodice, novija istraživanja potvrdjuju da je nasledjivanje obostrano sa različitom penetrantnošću gena. Najčešće zahvata regiju zalizaka I temena, a može se proširiti I na ceo središnji deo glave. Nikada ne zahvata zadnji deo glave te se ovaj princip koristi prilikom transplantacije kose.  Pogadja muškarce u svim generacijama, nekada se javlja vrlo rano već krajem puberteta, a može se javiti I kasnije sa ulaskom u zrele godine. Prosečno na glavi ima izmedju 100 000 I 150 000 dlaka, a normalno je da dnevno opadnje izmedju 50 I 100 dlaka. Kako bi se održala ista gustina, potrebno je da se broj opalih dlaka nadomesti istim tim brojem novo izraslih dlaka. Kada postoji dizbalans u opadanju I rastu nove kose, tada nastaje gubitak kose. Uočljiv gubitak kose je tek kada se izgubi oko 50% njene gustine.

opadanjekose3Pored androgenetske alopecije, drugi najčešći uzrok gubitka kose su ožiljne alopecije, kao I autoimmune bolesti poput alopecije areate (pečatasta alopecija) koja može da progredira u alopeciju totalis (totalni gubitak kose) ili alopeciju universalis (gubitak svih dlaka na telu). Ovo su izuzetno kompleksna stanja koja zahtevaju složeno lečenje jer su u pitanju kompleksne interakcije genetskih, autoimunih I faktora sredine.

 

Važni faktori za gubitak kose su ishrana, pušenje kao I izloženost stresu. Nedovoljna ishrana često je praćena nedostatkom minerala I vitamina, te ova stanja dovode do opadanja kose. Naročit uticaj imaju nedostatak vitamin A I gvozdja, kao I proteina (nedovoljan unos mesa). Pušenje smanjuje ukupnu količinu kiseonika u telu, pa tako neposredno ima uticaj I na opadanje kose. Prilikom transplantacije kose, pušenje ima izuzetan efekat na zarastanje te se preporučuje prestanak pušenja. Iako nije direktno dokazan uticaj stresa na opadanje kose, ono što jeste dokazano je da stres svakako smanjuje odbrambene snage organizma, te ako neko ima genetsku predispoziciju za gubitak kose, intenzivni stres često bude inicijator procesa opadanja kose.

opadanjekose4Odredjeni lekovi utiču na opadanje kose, zatim hemoterapija, kožna obolenja poput psorijaze, seboroičnog dermatitisa, kožnih infekcija. Opadanje kose kod žena je takodje često nasledno (ženska androgenetska alopecija), ali povezana sa različitim hormonalnim disbalansima u organizmu. Žene su izloženije tzv.sezonskom opadanju kose, kao I stanjima kao što su telogeni effluvijum. Takodje, prilikom trudnoće, zbog uticaja prvenstveno estrogena, kosa se menja, a može rezultirati intenzivnim opadanjem kose tri do četiri meseca nakon nakon porodjaja.

Pored opadanja kose, neretko se javlja i opadanje obrva, kao i brkova i brade, čiji su uzroci za nijasnu drugačiji od opadanja kose, dok ponekad mogu biti I udruženi.

 

Važno je na vreme obratiti se lekaru radi pravilne dijagnoze opadanja kose. Prevencija ima važnu ulogu, ukoliko se na vreme otkrije potencijalno proredjenje ili gubitak kose. Nakon odredjivanja pravilnog uzroka opadanja kose, lekar može odrediti terapiju. Metode lečenja variraju od dobrog šampona protiv opadanja kose, zatim odredjenih losiona (Minoksidil) ili lekova (Finasterid). U odredjenim stanjima, kortokosteroidi imaju veoma važnu ulogu. Laserska terapija pokazuje sve značajnije rezultate prilikom lečenja ne samo androgenetske alopecija, već I hroničnog efluvijuma, a od izuzetne važnosti je za rezultat transplantacije kose. Ćelijska terapija (PRP terapija I terapija stem ćelijama) su dokaz da se unutar ljudskog organizma nalazi možda neophodan lek ne samo za opadanje kose, već I za mnoga druga obolenja.

opadanjekose5
Ovaj stil može itekako dobro da izgleda

Ukoliko postoji jasna indikacija, transplantacija kose je za sada jedina, trajna metoda da se reši proredjenje ili gubitak kose. Lekar procenjuje individualno koliko je neko dobar kandidat za ovu procedure na osnovu brojnih faktora I zato je pre odluke o transplantaciji, konsultacija sa lekarom je obavezna. Ako je pak, opadanje kose toliko intenzivno I uznapredovalo da se ne može terapijom uticati, niti postoji indikacija za transplantaciju kose, treba razmotriti metode kamuflaže. Jedna od odličnih je
Toppik
, sprej koji može dati utisak volumena kose. Neki od pacijenata se odlučuju za mikropigmentaciju kao rešenje. Oni koji ne žele da se obriju glavu kao način da izgledaju možda bolje, mogu razmotriti nošenje perike ili tupea. Alternativna medicina može igrati značajnu ulogu.

 

Suočiti se sa opadanjem kose nije lako I predstavlja značajan udarac na samopouzdanje I svakodnevni život. Ženama kosa predstavlja osnovu lepote I privlačnosti, dok muškarcima mladost I deo šarma. Važno je na vreme obratiti se lekaru kako bi se utvrdio uzrok I razmotrile mogućnosti lečenja jer one svakako postoje.

 

*za više informacija ili lndividualnu informaciju, kontaktirajte nas na [email protected]