Mezoterapija kose

Mezoterapija je efikasna, medicinska i relativno nova metoda kojom se aktivne supstance injiciraju u srednji sloj kože poznat kao mezoderm. Kokteli za injiciranje se odredjuju po strogo poznatim pravilima već prema stanju koje se tretira, mestu i efektu koji se želi postići, a sadrže spektar vitamina, minerala, aminokiselina i ko-enzima čiji odnos se prilagodjava pacijentovim potrebama.

Primena mezoterapije kose

Daleko su poznati tretmani u estetske svrhe, od lipolize, podmlađivanja, tretiranja bora, ali i u drugim granama medicine, kao što su urologija, reumatologija, terapija hroničnog bola.

Mezoterapija datira još iz pedesetih godina prošlog veka kada je francuski lekar Mišel Pistor prvi put primenio ovu tehniku. Francuska se smatra kolevkom mezoterapije, a ovu proceduru primenjuju hiljade lekara širom celog sveta.

syringe

Mezoterapija kose igra vrlo važnu ulogu u prevenciji i lečenju opadanja kose. Kod opadanja kose, važno je prvo utvrditi uzrok opadanja kose, a zatim doneti odluku da li bi mezoterapija bila terapija izbora i koliko bi mogla biti efikasna. Može se koristiti kod androgenetske alopecije, telogenog efluvijuma (akutnog i hroničnog), anagenog sindroma, zatim kod generalno tanke i krte kose, kose koja sporo raste, a ponekad i kod alopecije areate.

Koktel za mezoterapiju

Izuzetno je važno odrediti dinamiku ubrizgavanja odn. koliko često je potrebno sprovoditi tretmane. Nekoliko prvih tretmana je bitno uraditi u kraćem vremenskom razmaku kako bi došlo do inicijalne stimulacije rasta kose, a potom se dolazi na tretmane održavanja rezultata.

Mezoterapija se primenjuje uspešno i kod muškaraca i kod žena, a može se koristiti i nakon transplantacije kose kao dodatna, stimulativna terapija za graftove.

Pogledajte snimak na kom Dr Gorana Kuka prikazuje tehniku ubrizgavanja koktela za mezoterapiju

Koktel za mezoterapiju kose ima sve korisne materije koje mogu pomoći dlaci da se njeno opadanje uspori, da se koren ojača i stimuliše novi rast dlake.

Koktel za mezoterapiju kose sadrži sledeće sastojke:

  • Minoksidil koji jedini klinički dokazani lek odobren od Američke agencije za lekove (FDA) koji stimuliše rast kose. To je vazodilatator (širi krvne sudove) i pojačava dotok krvi ka folikulima dlake. Produžava anagenu (aktivnu) fazu rasta dlake i poboljšava kvalitet dlake.
  • Azelaična kiselina stimuliše rast kose, a uz cink i vitamin B6 inhibiše dejstvo enzima 5 alfa reduktaze, koji upravo utiče na opadanje kose.
  • Cink je snažan inhibitor 5 alfa reduktaze, a time smanjuje produkciju DHT. U većim koncentracijama, cink bi potpuno blokirao aktivnost enzima.
  • Pantenol potpomaže proizvodnju energije neophodnu za ishranu folikula dlake.
  • Biotin je deo kompleksa vitamina B koji stimuliše rast kose i noktiju.

Mezoterapija se sprovodi određenim nedeljnim rasporedom koji utvrdi lekar. Tankim iglicama se ovaj koktel ubrizgava direktno u kožu glave na dubini od 1-2 mm. Predstavlja minimalno invazivnu, bezbolnu procedure, koja traje oko 5 do 10 minuta i ne iziskuje lokalnu anesteziju.

Pacijent može oprati kosu istog dana i odmah se vratiti svakodnevnim aktivnostima. Tretman se može kombinovati sa laserskim tretmanom ili nekom drugom terapijom protiv opadanja kose. Minimum od 8 tretmana je potreban kako bi se videli prvi rezultati.

Obično predlažemo da se prvi tretmani sprovode u razmaku od 7 do 10 dana, a potom se učestalost postepeno smanjuje,  a nakon dva do tri meseca, kada se postigne stimulacija rasta kose, dolazi se eventualno da tretmane održavanja rezultata, ako lekar proceni da je potrebno.

mezoterapija-12

Najbolje je obratiti se lekaru za pregled ukoliko imate problema sa opadanjem kose, a potom će lekar odrediti koliko tretmana bi bilo potrebno i koje rezultate možete očekivati. Kontaktirajte nas na [email protected] i saznajte više o ovoj terapiji.

Dolazim već dve godine kod dr Gorane na mezoterapiju. Imala sam problema ne samo sa opadanjem kose, već i sa kvalitetom dlake koja je bila strašno tanka i lako se lomila. Dr Gorana mi je nakon pregleda predložila da počnemo sa mezoterapijom.

Već posle mesec dana sam primetila da mi kosa mnogo manje opada, a vrlo brzo su i svi moji prijatelji primetili da mi kosa mnogo bolje izgleda. Sada samo povremeno odem na tretman održavanja kada je doktorka u Beogradu. Prezadovoljna sam jer mi se kose skroz oporavila!

Marijana iz Požarevca

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.