Telogeni efluvijum

Telogeni effluvijum je veoma često i složeno stanje kose koje pogađa sve uzraste i češće žene. Nakon androgenetske alopecije, ovo predstavlja drugi najčešći uzrok opadanja kose i razlog obraćanju lekaru za pomoć.

Koji je fiziološki mehanizam nastanka ovog stanja?

Normalno je da je oko  80-90% dlaka u aktivnoj fazi rasta (anagena faza), dok je ostatak u tzv. telogenoj (pasivnoj) fazi rasta. Kod telogenog efluvijuma se dešava da veliki broj dlaka istovremeno i iznenada ulazi u ovu pasivnu faza rasta i opada. Najčešće pogađa srednji deo glave, retko sa strane (temporalno) i pozadi (okcipitalno).

Pacijenti obično ne izgube svu kosu, ali ona postaje difuzno tanka i slaba, a često se skalp jasno nazire. Tipično se vidi da se kosa gubi temporalno u prednjoj liniji kose (slično muškim zaliscima) i pacijentkinje subjektivno navode da im je rep izgubio volumen. U izraženijim slučajevima, telogeni efluvijum pogađa i obrve, pubičnu i pazušnu dlaku.

Folikuli dlake nisu trajno oštećeni, samo se mnogo više njih nalazi u pasivnoj fazi rasta nego što je normalno. Iz tog razloga, što se ranije počne sa terapijom, veća je mogućnost da se uspori ili zaustavi opadanje kose, a dlake vrate u aktivnu fazu rasta.

Postoje dva oblika ovog obolenja: kod jednog, opadanje kose nastupa naglo i najveći deo kose se izgubi već u prva dva meseca od nastupanja telogenog efluvijuma, (akutni oblik) i drugo, kod koga dlaka postepeno opada, ulazi duže u svoju pasivnu fazu rasta, tako da opadanje perzistira oko 6-8 meseci (hronični oblik), nakon čega se smiruje.

Zašto dolazi do nastanka telogenog efluvijuma?

Ima toliko različitih faktora koji uzrokuju ovo stanje. Klasični telogeni efluvijum nastaje posle porođaja. Naime, estrogeni koji se intenzivno luče tokom 9 meseci trudnoće jako povoljno utiču na rast kose i produžavaju anagenu (aktivnu) fazu rasta kose. Po porođaju, smanjuje se lučenje estrogena i kosa koja je uživala uticaj ovog hormona tokom trudnoće, sada ulazi u pasivnu fazu.

Sva dlaka koja je sinhronizovano trebalo da opada tokom devet meseci, iznenada počinje da opada dovodeći do telogenog efluvijuma. Većina žena nakon samo par meseci uspeju da se izbore sa ovim i njihova kosa povrati svoj volumen.

Svaka dijeta takođe dovodi do opadanja kose. Vazno je zapamtiti da svaki put kada gubimo težinu, gubicemo I kosu. Zato treba na vreme isplanirati suplemente koje je neophodno unositi tokom dijete kako bismo pomogli našoj kosi. Dešava se ponekad da kosa opada i kada dobijamo u težini. Određeni lekovi dovode do hroničnog telogenog efluvijuma poput antidepresanata, beta blokera, zatim prilikom vakcinacije ili nakon hirurških zahvata.

Minoksidil u borbi protiv telogenog efluvijuma

Sigurno najčešći razlog koji dovodi do TE u danasnje vreme je stres (akutni I hronični, potisnuti ili manifestovani), pa reagujemo kosom, kao slabim mestom (locus minoris resistentiae). Hronične bolesti i nedostaci određenih vitamina I minerala u telu takođe dovode do ovog obolenja. Važno je znati da telogeni efluvijum moze biti udružen sa drugim stanjima koja dovode do opadanja kose, najcesce sa androgenetskom alopecijom i alopecijom areatom.

Nakon adekvatne dijagnostike (anamneza, pregled kose, pull test, dermoskopija, trihoskopija I eventualno biopsija), terapiju treba prilagoditi stilu zivota svake pacijentkinje. Osnovna terapija podrazumeva uključivanje Minoksidila (losion koji je registrovan kao lek protiv opadanja kose) uz obazrivu aplikaciju kako ne bi doveo do rasta dlake po licu i adekvatno doziranje (2% je doza predviđena).

Minoksidil se ne sme koristiti prilikom trudnoće i dojenja. Ukoliko se pacijentkinja odluči za lečenje finasteridom, obavezna je kontraceptivna terapija. Melatonin ima vaznu ulogu u lecenju telogenog efluvijuma. Novije terapije podrazumevanu lasersku terapiju. Laser postoji za ordinacijsku i kućnu upotrebu. I Grow – laser predviđen za kućnu upotrebu predstavlja veliki tehnolosški napredak u lečenju alopecije, a veoma je praktičan. Naime, terapija se sprovodi kod kuce po određenom protokolu.

Laserski zraci stimulisu folikule da se “probude” i vrate u svoju aktivnu fazu rasta. PRP-terapija plazmom obogacenom trombocitima i faktorima rasta je sigurno tema broj jedan kada je rec o inovacijama u lečenju alopecije. Sopstveni faktori rasta se ubrizgaju u scalp, migriraju ka folikulima i aktiviraju ih kako bi se pokrenula aktivna faza rasta.

Terapija se sprovodi u ordinaciji, a u zavisnosti o stepena telogenog efluvijuma, obavlja se jedan ili tri tretmana. Rezultati su vidljivi vec nakon dva meseca od prve aplikacije. Transplantacija kose se ne sprovodi dok god postoji aktivno opadanje kose.

Dobro je znati da lečenje telogenog efluvijuma nije lako i da treba biti jako uporan pri svakoj terapiji koja se primeni. Ono sto je ohrabrujuće je da ove terapije u najvećem broju slučajeva daju odlične rezultate, pa je važno razviti osećaj poverenja kako prema svom lekaru koji će vas voditi kroz terapiju, kao I prema samoj terapiji. Na taj način uspećete da smanjite I dozu stresa koju ovo obolenje sigurno u Vama izaziva.

Pročitajte novi blog o uzrocima nastanka telogenog efluvijuma

Za vise info kontaktirajte nas na  [email protected]

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.