Transplantacija brade i brkova

foto-1-238x300

Transplantacija brkova i brade je relativno nova procedura kojom se efikasno nadoknadju dlake na obrazima, zulufima, brkovima I oko usana tzv.kozija brada.

 

Ovom procedurom se može povećati gustina brade, popuniti praznine ili pokriti ožiljci. Nedostatak dlaka na regiji brade može da bude genetski, zbog prethodnih kozmetičkih procedura (facelift), prethodnih operacija, opekotina, rascepa nepca ili drugih uzroka. Neki pacijenti samo žele odredjene praznine u bradi da popune, a drugi jednostavno da dodaju još dlaka jer su nezadovoljni gustinom svoje brade.

 

Intervencija je minimalno invazivna I obavlja se u lokalnoj anesteziji. Broj folikula zavisi od regije koju pacijent želi da popuni. Može biti od 500 folikula, pa sve do nekoliko hiljada folikula po strani.

 

 

 

 

Hirurška tehnika

sl_07a7Donorska (davajuća) regija je, kao I kod transplantacije kose I obrva, potiljačna regija jer su karakteristike te dlake iste kao I onih na licu (po boji, kvalitetu ,debljini). Davajuća regija mogu biti I drugi delovi tela poput grudnog koša, ruku, nogu, ledja,(transplantacija dlaka na telu) ukoliko je davajuća, potiljačna regija neadekvatna. Kako bi uzeli transplantate sa davajuće regije, koristi se FUE tehnika (Follicular Unit Extraction) koja je najmodernija tehnika transplantacije kose. Kružnim nožem prečnika od 0.8 do 0.9 mm pažljivo se ekstrahuje folikularna jedinica sa davajuće regije. Za transplantaciju brade, kao I za transplantaciju obrva, koriste se samo mali graftovi koji sadrže dalku ili dve kako bi rezultat bio što prirodniji. Zatim se naprave mikrorezovi u regiji koju želi pacijent da popuni. Od izuzetne važnosti je napraviti incizije u ispravnom pravcu I rasporedu jer to u velikoj meri odredjuje kasniji izgled brade. Potom se mikrohirurškim pincetama dlaka implantira u ove mikrorezove u smeru kako brada, brkovi ili zulufi treba prirodno da rastu.

 

 

0nsl456Intervencija traje izmedju tri do pet sati I pacijent napušta kliniku iste večeri samo sa jednom gazom na davajućoj regiji koja se skida sutradan, dok nema nikakvog previjanje lica. Procedura je takoreći bezbolna jer se daje lokalni anestetik, a nema bolova ni nakon intervencije. Crvenilo I kraste se zadržavaju na bradi oko sedam dana, moguć je otok u prvih nekoliko dana, a sa brijanjem se može početi od sedmog dana nakon intervencije.

Transplantirana dlaka raste odmah po implantiranju za zatim opada oko dve nedelje nakon intervencije. Ponovo počinje sa rastom dva do tri meseca nakon intervencije, ali se konačan rezultat čeka šest do devet meseci dok sva dlaka ne poraste. Jednom transplanirana dlaka daje trajan rezultat.

 

 

Transplantacija brade je jednostavna, efikasna I minimalno invazivna metoda kojom se može trajno poboljšati izgled Vaše brade, brkova ili zulufa.

 

 

Pročitajte naš najnoviji blog posvećen ovoj temi:

 

https://haircenter.rs/hipsteri-i-njihova-brada-nekad-i-transplantirana/

 

Beard loss? from Hair Center Serbia