Zasto oklevate da uradite transplantaciju kose?

30.04.2020

Ovaj blog je nastao kao rezultat dugogodišnje email prepiske sa jednim divnim gospodinom koji se već duže vreme interesuje za transplantaciju kose, prati sve novine, ceni naše rezultate i žarko želi da obavi ovu intervenciju, ali i dalje- nije. To me je navelo da preispitam koji su to sve najčešći razlozi zašto pacijenti odlažu ovu odluku i da pokušam kroz ovaj blog da donesem i drugačiju perspektivu.

 

STRAH

Postoji nekoliko strahova koji se javljaju kod pacijenata koji razmišljaju o transplantaciji. Što se više informišu i čuju za različita iskustva kroz koje su drugi pacijenti prolazili, najčešće ona negativna, možda ih to navodi da više oklevaju da obave samu proceduru. Evo najčešćih strahova koje pacijenti navode:

 

STRAH OD BOLA

Prvo pitanje koje dobijamo u razgovoru i komunikaciji sa pacijentima, jeste “koliko će da me boli?” što je potpuno očekivano, jer niko ne želi da prolazi kroz bol, naročito kada je on neizvestan. Dakle, transplantacija kose se obavlja u lokalnoj anesteziji, koja se daje dva puta- na zadnjem delu glave tzv. davajućoj regiji i napred odn. gde god je primajuća regija (zalisci, teme, obrve, brada). Davanje anestezije po pravilu boli. Bol dolazi ne samo od uboda igle, već i od kiselosti samog anestetika i rastezanja tkiva tokom ubrizgavanja.

Postoje načini da se nanese minimalan, gotovo nepostojeći bol prilikom uboda. Neki od naših pacijenata dobijaju premedikaciju- lek koji ce smanjiti njihovu osetljivost prema bolu, a neke i uspavati. Anestetik se ubrizgava polako kako bi se smanjila mogućnost nastanka bola, a koristimo i specijalan vibracioni uređaj koji smanjuje reaktivnost samih nerava.

Veoma je važno da anestezija bude dobro data za transplantaciju kose. Kod ove procedure, obično se prave hiljade mini-ranica i neophodno je da pacijent bude bez bola, kao i da se takvo staije odrzava više sati zbog trajanja same procedure. Konfor pacijenta mora da bude očuvan jer sećanje na proceduru traba da bude lepo, a sa loše datom anestezijom ili nedelotvornom, pacijentu ostaje u sećanju samo taj ružan bol.

Tokom intervencije, preduzimamo mnoge mere kako bi se konfor pacijenata očuvao, te se mnogi opuste tokom procedure i neretko zaspe.

Drugo pitanje vezano za bol je da li će ga biti nakon intervencije. Iako deluje mozda invazivno, transplantacija kose je zaista procedura kod koje većina (oko 90%) pacijenata ne oseća nikakav bol, niti nelagodnost nakon intervencije. Vise je prisutna utrnutost prvih dana nakon intervencije. Ukoliko bol postoji, on je uvek veoma blagog intenziteta i prisutan je samo prve noći nakon intervencije. U slučaju bola, savetuje se uzimanje analgetika (lekova protiv bola).  Takođe, pacijenti dobijaju od nas sve što im je potrebno za kompletnu negu posle intervencije (lekovi, vitamini, šampon, losioni) uz detaljne instrukcije.

 

STRAH OD NEUSPEHA INTERVENCIJE

U eri interneta i popularnosti transplantacije kose, mnogo informacija se može naći online- na forumima, chat room-ovima, različitim ocenama na googlu itd. Nezadovoljni pacijenti objavljuju svoje rezultate loših transplantacija i veoma su glasni u tome kako bi i drugima ukazali šta može da pođe nepovoljno u samoj intervenciji. Ovo je naročito prisutno kod pacijenata koji su transplantaciju kose obavljali pre 20 i više godina kada su ciljevi ove intervencije, a i sama tehnika bili mnogo drugačiji. CIlj pre 20 godina je transplantirati dlaku bilo kako, dok se danas tezi ka potpuno prirodnom rezultatu i ne smatra se uspešnim ako je procenat transplantata koji su porasli posle intervencije niži od 90%. Uzroke neuspeha treba traziti na dva mesta: ili u hirurskoj tehnici dakle kod lekara ili kod samog pacijenta (neodgovarajuća nega posle transplantacije kose, razvitak bolesti kože glave –ožiljna alopecija,  alopecija areata). Hirurg mora da zna kada niste kandidat za transplantaciju kose iz mnogih razloga i ukazati Vam na to.

“Podeliti informaciju sa pacijentom pre intervencije se naziva informacijom, dok raditi to posle iste je samo izgovor. – dr Gorana Kuka Epstein“

Pacijentu se mora reći šta može da očekuje od intervencije, koliko transplantata se može transplanirati, kolika zona pokriti, sa kojom gustinom, predložiti terapija ukoliko je potrebno. Samo otvoren razgovor sa pacijentom dovodi do iskrenosti o tome sta hirurg može da postigne u slučaju tog specifičnog pacijenta. Nisu svi pacijenti isti, niti su sve transplantacije iste.

Svaka transplantacija se individualno, pažljivo planira i neophodno je da pacijent dođe na samu intervenciju sa svim potrebnim informacijama o samoj intervenciji, kao i da mu jasno objasnjeno kakav rezultat može da očekuje.

Šta se smatra neuspelom transplantacijom :

  • Oštećena davajuća regija (vidljivi tragovi uzimanja transplantata, ožiljci, vidno proređena davajuća regija);
  • Slab rast transplantata (nedovoljna gustina ili manje od 90% transplantirane kose koja je porasla)
  • Veliki stepen transekcije (presecenih, odbačenih transplantata)
  • Neadekvatan smer, raspored i ugao transplantata
  • Generalno neprirodan izgled

 

STRAH OD KOMPLIKACIJA

Iako je transplantacija kose vodi kao “minimalno invazivna procedura”, sve u medicini, naročito u hirurgiji nosi rizik od komplikacije. Nekad pacijenti zahtevaju da im se izda sertifikat, svojevrsna garancija da neće biti komplikacija (čini mi se da postoji ordinacija koja to radi) što je bespredmetno diskutovati. Na pitanje pacijenta da li postoje komplikacije, uvek odgovorim da postoje, ali da se retko javljaju u oko 5% slučajeva prema mojoj praksi. Najčešće su: otok, bol, modrice, produženo krvarenje, svrab, utrnutost, ali mogu biti i shockloss, alopecija areata I druge. Pre intervencije, pacijent potpisuje pristanak na kome označava da je svestan da ove komplikacije mogu nastati. Na ličnoj etici i znanju svakog hirurga da preduzme sve neophodne mere kako do komplikacija ne bi došlo – pravilna asepsa, hirurška tehnika, medikacija. Ipak, ako i dođe do komplikacija, hirurg mora biti tu za svog pacijenta i ponuditi mu savet kako da se komplikacija reši.

 

NEDOSTATAK VREMENA ZA OPORAVAK

Da bi se uradila transplantacija kose, definitivno je potrebna organizacija ličnog vremena i obaveza. Moj savet je da se prvo dobro informišete o samoj intervenciji, čujete mišljenje nekoliko lekara i onda odlučite šta je najbolje za vas. Po zakazivanju datuma, imajte u vidu da će se tragovi intervencije videti. Obično kažem pacijentima da je 5-7 dana dovoljno. Naime, šiša se samo davajuća regija i tu su zbog kose koja je kratka tragovi vidljivi oko 5 dana. Ukoliko na primajućoj zoni imate okolne kose, nemojte je šišati kako bi je iskoristili da pokrijete tragove na toj regiji (crvenilo, otok, krastice). Takodje, postoji mogućnost intervecnije i bez šišanja tzv. Individual Follicular Trim

Kako se ošišati za intervenciju, mozete pogledati na VIDEO SNIMKU koji to detaljno opisuje.

Leto je veoma zgodno vreme za transplantaciju kose jer mnogi pacijenti mogu da iskoriste godisnji odmor i to obave. Ipak, mnogi pitaju da li je leto zaista povoljno za to. U našem BLOGU smo to detaljno objasnili.

 

CENA

Naravno, najvaznije pitanje koje ce uticati na vasu konacnu odluku o transplantaciji kose je cena intervencije. Ako imate vremena i istražujete različite ponude kod nasi u inostranstvu, videćete da one variraju. U pitanju je tzv. elektivna-estetska hirurgija i tradicionalno su cene ovih usluga više, pa je to slučaj i sa transplantacijom kose. Našim klijentima smo u mogoćnosti da ponudimo dve različite cene u skladu sa hirurgom koji obavlja intervenciju, takođe moguće je jednu veću intervenciju podeliti u dve ili tri manje i tako podeliti troškove, Ponekad imamo I tzv. “last minute” ponude za koje se možete prijaviti ako ste fleksibilni sa terminom za intervenciju.

U okviru naše FONDACIJE nudimo besplatne rekonstruktivne procedure (korekcije oziljaka) I lečenje alopecije areate. Takodje, za pacijente koji su negde drugde obavili svoju intervenciju, a nisu zadovoljni, nudimo korektvne procedure po sniženoj ceni ili čak besplatne ako su voljni javno da podele svoje iskustvo. Ovo je podrška kampanji FIGHT THE FIGHT koji je pokrenulo svetsko udruženje za transplantaciju kose (ISHRS) kako bi se širila svest o lošim ordinacijama za trasnplantaciju kose gde operaciju ne sprovodi hirurg već asistenti.

Transplantacija kose je hirurška procedura. Iako je često ne nazivamo terminom “operacijom”, ona nosi svoje rizike. Svakako nije kozmetička procedura i mora se sprovoditi u odgovarajućoj prostoriji (hirurškoj sali) uz pravilne instrumente. Naše je iskustvo da su pacijenti koji su došli na svoju intervenciju dobro informisani, naspavani i dobrog raspoloženja sa poverenjem u svog lekara i tim lakše prolazili kroz čitav postupak i brže se oporavili. Naš tim se maksimalno trudi da učini ovaj višesatni proces prijatnim i da iz naše ordinacije izađete samo sa pozitivnim utiskom i da vam ova intervencija koju radite jednom ili eventualno dva puta u životu ostane u najlepšem sećanju.

 

Asst. Prof. Dr Gorana Kuka Epstein

 

Postavio : Blog - Hair Center Serbia

Leave a Comment