Zašto mi kosa opada?

3 16.03.2017

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo putem mejla, telefona, fejsbuka, instagrama ili uživo. Zašto mi kosa opada? Obično se pacijenti prisećaju kako su gustu i jaku kosu nekada imali, a onda je sve nekako pošlo naopako.

Kod muškaraca je najčešći razlog opadanja kose genetika odn.nasledni faktor. Nekada se mislilo da se nasledjivanje slabe kose i sklonosti ka opadanju kose nasledjuje od majke tj. sa majčine strane. Medjutim novija istraživanja pokazuju da se gen koji dovodi do opadanja kose nalazi na hromozomu 7, što ide u prilog da se opadanje kose može naslediti od strane oba roditelja. Neretko pacijenti ističu da nemaju nikog u porodici kome kosa opada, ali može se desiti da je nekom čukun-dedi kosa opadala te se gen ispoljio tek nakon nekoliko generacija.

Generalno u osnovi opadanja kose su hormoni, tačnije androgeni – testosteron i dihidrotestosteron (DHT). Hormon koji je glavni krivac za opadanje kose je upravo DHT koji nastaje konverzijom testosterona uz pomoć enzima 5-alfa reduktaze (jedan lek protiv opadanja kose blokira ovaj enzim i time smanjuje količinu i aktivnost DHT-a). Ono što se zapravo nasledjuje je predisponiranost folikula (dlaka) ka uticaju DHT-a. Svaki ciklus rasta dlake traje 2-6 godina i zove se anagena (aktivna) faza rasta, nakon čega dolazi pasivna (telogena) faza rasta u trajanju od 1-4 meseca i to se smatra normalnim ciklusom rasta dlake. Do opadanja kose dolazi jer folikuli koji su osetljiviji na dejstvo DHT-a vremenom skraćuju ovu aktivnu fazu rasta i provode više vremena u neaktivnoj fazi te vremenom postaju tanji, zahvaćeni procesom koji se naziva “minijaturizacija”. Kako je ovo progresivan proces, folikuli postaju sve tanji i tanji sve dok se potpuno ne izgube i ostave mesto bez kose. Tipično, opadanje kose počinje u regiji zalizaka ili temena, a kod naprednijeg opadanja, zahvati i I celu zonu od zalizaka do temena. Opadanje kose NIKADA ne zahvata zadnji deo glave i sa strane (okcipitalna i temporalna) zona jer su ovi folikuli otporni na dejstvo DHT-a. Upravo zone predisponirane ka opadanju imaju i izraženu aktivnost enzima 5 alfa reduktaze. Kombinacija genetike (naslednog faktora) i dejstva hormona (androgena) daje nam naziv androgenetska alopecija, koja je uzrok opadanja kose kod 70% muškaraca.

Faze kako kosa opada

Treći činilac koji ima udela u opadanju kose je prirodni proces starenja. Opadanje kose može početi u svakom periodu života, a svakako najbolju prognozu imaju oni muškarci kod kojih se opadanje javilo kasnije, u 30tim ili 40tim. Muškarci kojima kosa počne da opada u njihovim ranim dvadesetima i da se difuzno tanji, obično imaju predispoziciju da je i potpuno izgube i stoga treba biti obazriv u odlukama za transplantaciju kose kod svakog pacijenta mladjeg od 25 godina. Kroz život postoje faze bržeg i sporijeg opadanja kose, ali je važno znati da je opadanje kose progresivno stanje koje traje čitavog života. Muškarci koji nisu osetljivi na dejstvo hormona DHT i nikad se nisu suočili sa opadanjem kose, mogu u svojim kasnim 60tim primetiti da kosa minimalno gubi na gustini odn. da dolazi do senilne (staračke) alopecije. U svakom slučaju, mladi pacijenti koji imaju predispoziciju ka opadanju kose se savetuju da na vreme krenu sa prevencijom ili terapijom protiv opadanja kose. Kod pacijenata u srednjim godinama, može se predložiti transplantacija kose, ako je opadanje kose predvidivo, a davajuća regija dobra. Ponekad su kombinacija terapije i transplantacije kose najbolje rešenje.

Testosteron pod destvom enzima 5-alfa redutaze prelazi u dihidrotestosteron (DHT) koji dovodi do opadanja kose

Posted in Blog by Hair Center Serbia
Comments (3)
ValentinaMarch 20Reply
Fantastican blog!Celavost pogadja sad skoro svakog muskarca koga ja poznajem i to vrlo rano , vec u dvadesetim. Sad mi je jasno koliko je prevencija vazna.
SrđanMarch 23Reply
Meni opada kosa od moje dvadesete,mom bratu ni dlaka ne fali sa glave :/// hocu da se zamenimo :-0 odlican blog,sve ste jasno objasnili.
haircenterDecember 29Reply
Hvala na pohvali.

Leave a Comment