FAQ

Koji su najčešći uzroci nedostatka obrva?
Obrve su najčešće proredjene zbog preteranog čupanja ili laserske epilacije, zatim neke fizičke traume (hemijska ili toplotna opekotina), određene sistemske bolesti koja rezultuje gubitkom obrva (hiper ili hipotireoidizam), nakon hemoterapije ili terapije kontraceptivnim pilulama, kongenitalnog (urođenog) nedostatka obrva, kao i zbog određenih dermatoloških obolenja poput ekcema, infekcije, tuberkuloze, alopecije areate.
Da li je transplantacija obrva sigurna procedura?
Da, u pitanju je minimalno invazivna mikrohirurška procedura koja je potpuno bezbolna. Obično je jedna procedura dovoljna.
Odakle su dlake kojim se obrva transplantira?
Davajuća regija za transplantaciju obrva je potiljačna regija (zadnji deo glave). Kosa sa ove regija je trajna i nije predisponirana da opada. Zato je rezultat koji se postigne trajan.
Kako se obavlja procedura?
Dlaka sa davajuće regije se mikrohirurškim kružnim nožem pažljivo ekstrahuje (FUE-Follicular Unit Extraction), a potom se naprave mikro rezovi u regiji obrva u koju se ekstrahovana dlaka implantira. Osnova dobrog rezultata je da se dlake pažiljivo rasporede kako bi pratile prirodan izgled obrva.
Da li je rezultat prirodan?
Naravno, jer se transplantira Vaša dlaka koja se postavlja isto kao što bi bio i prirodan smer rasta obrva.
Koliko treba da sačekam dok ne vidim prve rezultate intervencije?
Neposredno nakon intervencije se vide prvi rezultati jer dlaka počinje odmah da raste i to je znak da su se transplantati primili. Ali, nakon dve nedelje, ulazi u svoju mirnu, neaktivnu fazu rasta, pa se rezultati ponovo vide nakon 4 do 6 meseci nakon intervencije.
Da li su nove obrve trajne i da li je potrebna neka posebna nega nakon transplantacije?
Da, nove obrve su trajne. Ponekad je potrebno da se neka dlačica iščupa, kako bi se obrve lepše oblikovale. Pošto se transplantira kosa, ona raste brže nego prirodne obrve pa je potrebno šišanje na svake dve nedelje. Vremenom, transplantirane obrve uspore rast, pa i šišanje postaje ređe.
Da li trajna šminka smeta da se uradi transplantacija obrva?
Trajna šminka može biti od koristi za transplantaciju obrva, ako je pacijentkinja zadovoljna oblikom koji postignut. Po istom obliku, može se uraditi transplantacija obrva. Vremenom, boja od trajne šminke izbledi i ostanu samo nove obrve.
Ima li nekih komplikacija nakon intervencije?
Postoperativne komplikacije se uglavnom svode na svrab, bol, crvenilo ili otok. Pacijenti treba da izbegavaju češanje primajuće regije kako ne bi pomerili transplantate.
Da li su svi kandidati za transplantaciju obrva?
Postoje neka medicinska stanja koja treba tretirati pre transplantacije obrva, a to su sledeća:

- Sistemske i lokalne bolesti koje uzrokuju opadanje kose ili obrva
- Opsesivno-kompulsivno čupanje (trihotilomanija) kako se ne bi ponovo iščupale transplantirane obrve
- Trauma, opekotina ili ožiljak posle hirurške intervencije mogu rezultirati formiranjemgrubog ožiljnog tkiva.
- Rekonstruktivna operacija je ponekad potrebna pre transplantacije obrva.
Koliko posle intervencije se ne sme izlagati suncu?
Preporučuje se izbegavanje direktnom sunčevom zračenju kao i odlazak u solarijum dok god postoji blago crvenilo. Ono obično u potpunosti prolazi nakon mesec dana.
Da li smem da se bavim sportom nakon intervencije?
Fizička aktvnost i bavljenje sportom nisu dozvoljeni dve nedelje nakon intervencije, kakobi se izbeglo znojenje i ispadanje transplantata. Nakon dve nedelje, može se nastaviti sa postepenom fizičkom aktivnošću.
Koja je cena intervencije?
Cena intervencije varira od ordinacije i lekara, kao i od stepena gubitka obrva, a time i neophodnog broja dlaka za intervenciju. Cenu za Vašu intervenciju možete proveriti na [email protected]

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.