Strip tehnika

Strip tehnika je dobila svoj naziv jer se sa davajuće regije iseca “strip”, parče kože širine do 2 cm dužine od 15 do 20 cm, iz koga se disektuju mikro i mini graftovi. Nakon isecanja stripa, koža se ušiva po slojevima kako bi ožiljak bio što manje vidljiv.

Od veštine asistenata pri disektovanju graftova, zavisi i tip grafta koji će se implantirati. Naziva se jos i FUT procedura – follicular unit transplantation. Drugi deo intervencije (implantacija graftova) je bazirana na istim principima uspešne i prirodne transplantacije kose (prirodan smer rasta, raspored različitih graftova, odgovarajuća gustina itd.)

Strip tehnika je počela da se razvija osamdesetih godina i dalje veći broj lekara je primenjuje. Glavni razlog je što je daleko kraći deo procedure uzimanja graftova – traje svega desetak minuta, dok  kod FUE metoda traje i do dva sata.

fue_s

Razlika izmedju Strip i FUE metode

Zahteva veći tim asistenata kako bi graftovi mogli da se disektuju u odgovarajućem vremenskom period. Medjutim, razlog zasto se razvila FUE metoda kao novi metod uzimanja transplantata je što je davajuća regija neretko loše zarastala ostavljajući vidljiv trag što je bio očigledan dokaz da je neko uradio transplantaciju kose.

Ipak, strip metoda i dalje omogućava da se obave velike transplantacije kose i vrlo je efikasna metoda.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.