Priprema za proceduru

Dr Gorana Kuka objašnjava kako izgleda transplantacija kose, koje su instrukcije za pre i posle intervencije

Ukoliko razmatrate da se podvrgnete transplantaciji kose, na sajtu možete pronaći najveći broj potrebnih informacija. Sledeći korak je da kontaktirate HCS i da obavite konsultativni pregled tokom kojeg ćete dobiti odgovore na sva pitanja koja imate, procenu stanja kose, savet za lečenje ili plan za transplantaciju sa tačnim brojem neophodnih dlaka.

Ako niste u mogućnosti da dođete na pregled, postoje različite mogućnosti da se napravi evaluacija Vaše kose. Možete poslati fotografije mejlom ili zakazati Skype video konsultaciju. HCS se trudi da odgovori na sve poruke pacijenata u najkraćem vremenskom roku.

Kada je najbolje obaviti transplantaciju kose

avenyNe postoji idealan period godine za transplantaciju kose. Ona se može uraditi i leti i zimi. Bitno je odabrati dan nakon koga možete sebi priuštiti par dana kada će Vaša kosa izgledati malo drugačije, prvenstveno zbog kratko podšišane davajuće regije i krastica na primajućoj regiji koje prolaze nakon pet do sedam dana.

Ako ste aktivni ili rekreativni sportista, odaberite period kada možete prestati sa treninzima desetak dana. Takodje, nije poželjno izlaganje direktno jakom sunčevom zračenju dve nedelje nakon intervencije, te se savetuje nošenje kačketa.

FUE transplantacija kose spada u red minimalno invazivnih metoda koje se nazivaju još i „lunch time“ procedure i zahtevaju malo odstupanja od svakodnevnih obaveza.

Transplantacija kose predstavlja proceduru koja traje nekoliko sati, u zavisnosti od njene veličine. S obzirom da je savremeni ritam života veoma brz, ponekad je pacijentima teško da sebi priušte jadan u kome će opušteno odmarati dok se njihova kosa presađuje. Mi obično taj dan nazivamo “jedan od dužih, ali i lepših dana u Vašem životu”.

Sa intervencijom se počinje u jutarnjim časovima. Pacijentu se savetuje da ujutro opere kosu i doručkuje. Nakon još jedne konsultacije sa lekarom, popunjavanja formulara za intervenciju i obaveznog fotografisanja (slike “pre”), odlazi u svoj apartman gde se presvuče u udobnu odeću u kojoj će provesti dan.

Pre početka intervencije, davajuća regija pacijenta se ošiša na 1-2 mm dužine, ukoliko to sam već nije učinio. Ako pacijent nosi dužu kosu, moguće je odvojiti jedan pojas kao davajuću regiju, a koji se kasnije može pokriti kosom iznad njega kako bi se prikrili tragovi uzimanja graftova.

Procedura

Prva faza je ona u kojoj se samo ekstrahuju-uzimaju transplantati. Pacijent leži na stomaku kao na masaži. Nakon davanja anestezije, pošto cela davajuća regija utrne i postane bezbolna, počne se sa uzimanjem graftova. Uz pomoć specijalnog mikrohirurškog aparata i automatizovanog noža prečnika 0.8-1.0 mm, lekar ekstrahuje svaki graft pojedinačno. Graftovi se  preuzimaju i rasporedjuju kako je potrebno do implantacije.

Ukoliko eventualno postoje presečeni graftovi, oni se odmah odbacuju jer se ne mogu iskoristiti. Pacijent je sve vreme budan i može da priča sa članovima tima. U zavisnosti koliko je dlaka potrebno, ova faza može trajati sat do dva. Po završetku ovog dela intervencije, na davajuću regiju se stavlja gaza sa kojom pacijent tog dana odlazi kući.

Zatim se pravi pauza kad se pacijentu posluži ručak i neko osveženje. U tom periodu, tim broji i rasporedjuje transplantate kako bi bili spremni za implantaciju.

U drugoj fazi, koja je mnogo udobnija, pacijent je u sedećem položaju u kom može da gleda televiziju, radi na laptopu ili čita knjigu. Nakon poslednje zajedničke konsultacije o novom izgledu kose, anestezira se primajuća regija.

Mikrohirurškim nožem prečnika 0.5-1.0 mm prve se incizije-rezovi istog smera kao i postojeća kosa, odredjene gustine i rasporeda kako bi po stavljanju graftova izgled kose bio potpuno prirodan. Potom se timski vrši implantacija graftova. Ova faza zahteva veliku preciznost i strpljenje u radu, pa traje malo duže nego prva faza.

Po završetku intervencije i nakon poslednje provere pozicije graftova, primajuća regija se osuši i ne previja se.

Pacijent je spreman da ide kući ili ako ostaje na klinici, može da se smesti u sobu gde će mu biti poslužena večera. Svaki pacijent dobija specijalni paket u kome se nalaze neophodni lekovi, šampon i sprej za negu kose u narednim danima. Lekar ili neko od članova tima HCS je uvek dostupan telefonom ili mejlom za sva pitanja.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.