Nakon transplantacije kose

Dr Gorana Kuka objašnjava kako izgleda transplantacija kose, koje su instrukcije za pre i posle intervencije.

Po dolasku kući na dan intervencije, obavezno je uzeti lekove koje je doktor propisao, a nalaze se u paketu. Obično se savetuje da se stave oblozi kako bi se sprečio nastanak otoka. Spava se naslonjen na davajuću regiju na kojoj se nalazi gaza. Ukoliko postoje bolovi, što je retko, savetuje se da se uzme odredjeni analgetik.

Prvi dan nakon intervencije je dan prve kontrole. Lekar ili neko od članova tima će Vam skinuti gazu i prekontrolisati obe regije. Tada je već počelo zarastanje davajuće regije i formiranje prvih krastica na primajućoj regiji.

Bavljenje sportom ili intenzivnom fizičkom aktivnošću nije poželjno deset dana nakon intervencije. Već drugog dana se kreće sa pranjem kose i negom sprejevima koje svaki pacijent dobije nakon intervencije. Pranje se obavlja jednom dnevno, do desetog dana nakon intervencije.

Sedmog dana se dolazi na drugu kontrolu. Tada lekar proverava izgled obe regije. Davajuća regija je već zarasla i nema tragova uzimanja transplantata. Uočava se da su graftovi na primajućoj regiji već duži što je znak da je transplantacija bila uspešna.

Četrnaestog dana se dolazi na treću kontrolu, nakon koje nije više potrebna nikakva posebna nega kose.

Transplantirana kosa raste dve nedelje nakon intervencije, a potom usporava rast, opada ili se proredjuje. To je normalan, fiziološki ciklus rasta dlake i ne može se promeniti ni najsavremenijom tehnikom.

Sledi period mirovanja rasta koji traje dva do tri meseca kad počinje postepeno kosa ponovo da raste. Oko šestog meseca vide se prvi znaci rezultata kada je poraslo oko 70% transplantirane kose. Preostala kosa poraste do ukupno 12 meseci nakon intervencije, nekad i duže.

Transplantacija kose je procedura čiji rezultati se čekaju, ali mogu se naslutiti već u prvoj nedelji posle intervencije. Ukoliko je potreban veći broj dlaka da se transplantira iz nekoliko procedura, lekar će odrediti raspored intervencija. Precizne postoperativne instrukcije je daju u pisanoj formi svakom pacijentu, a tim za transplantaciju je uvek dostupan za pitanje ili konsultaciju.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.