FUE bez šišanja

Kako bi se obavila FUE procedura, potrebno je da se jedan deo davajuće regije (najčešće zadnji deo glave i zone sa strane) ošišaju na 2 mm dužine. Pacijentima se to na vreme najavi tako da mogu da planiraju da to učine kod frizera uoči same intervencije, kao i da znaju da će u prvim danima nakon intervencije imati malo drugačiji izgled kose.

FUE tehnika bez šišanja – procedura

Kosa naravno nastavlja da raste i vrlo brzo (kroz par nedelja, u zavisnosti koliko je kosa inače dugačka) dobija svoj stari izgled. Kod žena, kratko podšišana davajuća regija se može veoma uspešno prekriti kako kosom iznad, tako i kosom ispod kratko podšišane davajuće regije.

fue-prekriveno-kosom

Iako FUE zahteva šišanje, kod žena se davajuća regija zaista lako prikriva. Šišanje se može obaviti i na klinici, na dan intervencije, ukoliko ne možete da se organizujete da odete kod frizera.

Ukoliko su u pitanju manje procedure, a kosa inače malo duža (5 ili više cm), postoji mogućnost da se samo jedna manja zona podšiša nakratko, a ona će se kasnije prekriti kosom iznad ove regije.

Zato je najbolji savet da pacijenti koji planiraju FUE proceduru ili planiraju šišanje na 2 mm dužine ili da počnu da puštaju kosu duže tako da imaju dovoljnu dužinu da prekriju zonu koju bi iskoristili kao davajuću.

Kako se najbolje može iskoristiti davajuća regija odredjuje hirurg na osnovu njenih karakteristika: veličine, gustine, tipa procedure, vrste graftova. Većina manjih procedura poput transplantacije obrva ili korekcije ožiljaka, mogu se obaviti bez kompletnog šišanja.

fue-prekriveno-kosom-1

Primajuću regiju (zonu gde se implantiraju-usadjuju graftovi) nije obavezno šišati, iako je sam proces implantacije malo lakši kada je kosa kraća. Duža kosa na primajućoj regiji svakako ne utiče na uspešnost transplantacije, a može pomoći da se ova regija kamuflira u danima nakon transplantacije kose.

O svim mogućnostima, kao i o posebnim pogodnostima koje možete zatražiti tokom transplantacije kose, možete prodiskutovati sa svojim lekarom. Nakon intervencije, ne preporučuje se naknadno šišanje narednih sedam dana kako se ne bi oštetili transplantati.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.