Transplantacija kose – vodič kroz proceduru

2 18.10.2016

Transplantacija kose jeste hirurška intervencija koja obično traje nekoliko sati. Podrazumeva nekoliko etapa, a svaka je veoma važna kako bi se postigao dobar konačni rezultat. Svakako je prvi korak vaš susret sa lekarom, evaluacija stanja vaše kose i predlog terapije ili transplantacije. Lekar bi trebalo da napravi dobru evaluaciju davajuće regije i da proceni koliko transplantata (graftova) ona može da obezbedi. Zatim, poštujući vaše želje o rezultatu koji želite da postignete, lekar će oceniti okviran broj graftova kojim će pokriti zonu koja je zahvaćena opadanjem kose. Kako rasporediti transplantate, kao i tehnike same ekstrakcije i implantacije graftova, spadaju pod stručnost i iskustvo lekara i tima koji obavlja intervenciju. Uloga pacijenta je da po učinjenoj transplantaciji kose, poštuje instrukcije koje mu je lekar dao kako bi graftovi postigli maksimalan rast.
Uspešnom se smatra transplantacije kod koje je poraslo više od 90% transplantirane kose.
 

1. FOTOGRAFISANJE

transplantacija-kose-01

Uoči svake estetske intervencije, pa i transplantacije kose, fotografiše se pacijent. Važno je uslikati primajuću zonu, a iskusni lekari će uvek načiniti i fotografiju davajuće zone. Ove fotografije su od izuzetne važnosti kako bi se uporedio rezultat nakon intervencije, ali služe i kao baza pacijenata lekaru.

2. OBELEŽAVANJE

transplantacija-kose-02

Po napravljenim fotografijama, obeležava se zona gde će se staviti (usaditi) transplantati. Uvek se to čini u dogovoru sa pacijentom, kako bi se ispunila njegova ili njena očekivanja. Ukoliko su ona nerealna ili nešto što se transplantacijom kose ne može postići, važno je to prodiskutovati pre intervencije. Iskusan lekar moći će da prepozna šta može postići intervencijom, kao i koja su mu eventualna organičenja. Lekar može da predoči pacijentu kako njegova prednja linija kose može da izgleda, koja gustina može da se postigne, kao i koja površina može da se pokrije. Ukoliko je potrebna dodatna intervencija radi postizanja boljeg rezultata ili u slučajevima kada se ne očekuje optimalan rast transplantata iz nekog razloga (ožiljak, ožiljna alopecija, kompromitujuća cirkulacija, reparativne procedure), to se takodje treba detaljno objasniti.

3. EKSTRAKCIJA (VADJENJE) TRANSPLANTATA

U ovoj fazi, pacijent leži udobno na stomaku, tako da mu je davajuća regija (zadnji deo glave) okrenut ka hirurgu. Nakon davanja anestezije, što ne mora biti mnogo neprijatan proces, čitava davajuća zona utrne i postane bezbolna za proceduru. Zatim se jednim specijalnim aparatom kojim se hirurg služi, individualno izdvaja svaki transplantat (graft). Naime, aparat je nož kružnog oblika malog prečnika (0.8-1mm) koji automatizovano pravi mali, plitki rez oko svakog transplantata kako bi se on oslobodio od kože. Jednom oslobodjeni transplantati se odmah stavljaju u specijalan rastvor u kome stoje do implantacije (usadjivanja). Ova faza može različito trajati u zavisnosti od toga koliko transplantata je potrebno za intervenciju. Tako je za transplantaciju obrva obično potrebno oko 500 graftova te je vreme ekstrakcije oko pola sata, dok kod velikih transplantacija od preko 1500 transplantata, ova faza može trajati i do dva sata. Po završenoj ekstrakciji, regija počinje sa zarastanjem, rupice koje zaostaju se spontano zatvaraju. Nema potrebe da stavljanjem konaca, već se na tu zonu samo ostavlja antibiotska mast ili gaza.

transplantacija-kose-03

4. SELEKCIJA TRANSPLANTATA

transplantacija-kose-04

Po završenoj ekstrakciji transplantata, članovi tima vrše pedantnu selekciju transplantata. Eventualni transplantati koji nisu vitalni se odbacuju, dok se grupišu transplantati u zavisnosti koliko folikula (dlaka) sadrže. Od izuzetne važnosti je da članovi tima poštuju pravila kako se postupa sa transplantatima jer su u ovoj fazi transplantati skloni oštećenju i/ili isušivanju. Iskustvo tima u mnogome će odrediti i kvalitet transplantata, a on dalje odredjuje i uspešnost transplantacije.

5. PRAVLJENJE INCIZIJA (REZOVA, RUPICA) ZA TRANSPLANTATE

Ako postoji najvažniji segment intervencije, onda bi to mogao biti ovaj prilikom kog hirurg pravi rezove (rupice) za transplantate, a odakle će da naraste buduća kosa. U viziji lekara mora biti jasno kakav izgled kose je cilj postići kao krajnji rezultat i to će ga voditi prilikom pravljenja ovih incizija. Ukoliko je u pitanju kreiranje prednje linije kose, izuzetno je važna distribucija transplantata, dakle dati gustinu centralnom delu, a isto tako kreirati prirodni izgled prednje linije kose (prvih nekoliko redova kose uz lice). Obično je najuočljivije baš u zoni prednje linije kose (eng.hairline) da je neko uradio transplantaciju kose. Kod vrhunskih transplantacija, ne može se primetiti razlika izmedju transplantirane i netransplantirane kose. Takodje, smer ovih incizija je od neprocenljive važnosti za konačni rezultat. Dobra procena potrebnog broja transplantata za intervenciju je neophodna iz dva razloga-manjak transplantata neće obezbediti dovoljnu gustinu, dok opet nema potrebe uzimati veliki broj transplantata i trošiti neprotrebno davajuću regiju. Uz navedeno, važna je dubina rupica i njihova veličina. Što su manji transplantati, manja rupica se pravi. Kada hirurg završi sa pravljenjem incizija, počinje se sa usadjivanjem transplantata.

transplantacija-kose-05

6. IMPLANTACIJA (USADJIVANJE) TRANSPLANTATA

Poslednja faza je ona u kojoj se u prethodno napravljene incizije usadjuju transplantati. Ova faza takodje može različito trajati u zavisnosti od veličine procedure (broja transplantata). Pacijent je u polusedećem položaju, može da čita, gleda filmove na Ipadu ili pretražuje internet kako bi mu vreme brže prošlo. Faza je potpuno bezbolna jer je prethodno data lokalna anestezija, te je čitava regija neosetna. Po završetku intervencije i završnoj kontroli da li je sve uradjeno kako treba i da li su svi transplantati postavljeni pravilno, na ovu zonu se ne stavlja nikakav zavoj, niti mast, te pacijent odlazi kući sa savetom da ne napravi fizičku traumu ove regije(češanje, udarac i sl.). Pre napuštanja naše klinike, svaki pacijent dobija instrukcije (pismene i usmene) kako da se ophodi pre novotransplantiranoj kosi, uz neophodne preparate koje mu takodje obezbedjujemo.

transplantacija-kose-06

Transplantacija kose je procedura kod koje se rezultati čekaju od devet do dvanaest meseci, a poznati su nam i pacijenti kod koji je konačan rast postignut nakon petnaest meseci. Prilikom ovog perioda dostupni smo za sva pitanja, kao i da sugerišemo neophodnu terapiju, ukoliko procenimo da je potrebna. U našem Centru, trudimo se da se svaki pacijent oseća sigurno, da mu pružimo odgovore na sva njegova/njena pitanja uoči intervencije, a da sama intervencija bude jedan prijatan ugodjaj. Prvi korak je da nas kontaktirate radi inicijalne evaluacije. Potom ćemo odrediti šta bi za Vas bilo najbolje rešenje. Transplantacija kose je relativno jednostavna procedura kojoj smo posvećeni u svakom njenom segmentu. O tome svedoče naš zadovoljni pacijenti, a najbolje je i da se sami uverite u rezultate koje smo u mogućnosti da postignemo u našoj galeriji.

Posted in Blog by Hair Center Serbia
Comments (2)
Filip SrecMarch 21Reply
Koliko dana nakon transplantacije ne mogu da idem u teretanu ili da trcim??
haircenterMarch 21Reply
Filipe-mozete ici u teretanu ili se baviti bilo kojim drugim sportom nakon sedam dana od transplantacije kose. Vazno je da se u prvim danima ne znojite preterano i da ne podizete pritisak jer su transplantati prilicno nestabilni. Smatra se da su oni nakon 7-9 dana stabilni te je nakon toga dozvoljeno vracanje uobicajenim sportskim aktivnostima. Kosa se pere vec drugog dana nakon intervencije, a spavanje je potpuno normalno. Pozdrav--Hair Center Serbia

Leave a Comment