Transplantacija kose leti

30.03.2020

Jedno od najčešćih pitanja koje dobijamo je da li je leto dobar period za transplantaciju kose. Mnogima upravo leto odgovara za transplantaciju jer mogu iskoristiti odmor za period oporavka. Mnogi dolaze iz inostranstva preko leta u Srbiju, pa im je ovo takođe zgodan period za transplantaciju.

Odgovor je jednostavan: LETO JESTE ZGODAN PERIOD ZA TRANSPLANTACIJU KOSE

Postoje samo mala ograničenja vezana za ovaj period.

  1. Nije pogodno izlagati se direktnom suncu nakon transplantacije kose. Ovo ne podrazumeva šetnju, izlazak napolje, ni boravak u kafiću preko dana. Ovo podrazumeva odlazak i sedenje satima na plaži neposredno nakon transplantacije kose. Naime, posle intervencije imate mnogo, čak hiljade ranica na glavi, posebno napred ako je rađena zona uz lice i ona je u tom periodu crvena i zarasta. To crvenilo ukoliko bude bilo izloženo sunčevim zracima može trajno poprimiti pigment i ostati tamno. Sa druge strane, sunce pojačava znojenje sto takođe nije zgodno u prvih sedam dana nakon transplantacije.

Dakle, preporuka je: NE ODLAZITE NA PLAŽU DVE NEDELJE NAKON TRANSPLANTACIJE KOSE

  1. Nije pogodno kupati se u slanoj vodi. Generalno se ne savetuje fizička aktivnost 7 dana nakon transplantacije kose, pa tako ni plivanje. Takođe slana voda u kontaktu sa svežim ranicama bi izazvala jak bol. Uz to, neophodno je održavati tu zonu čistom, a često ni more nije najčistije.

  1. Možete nositi šešir ili kačket od prvog dana nakon intervencije i tako se zaštiti leti od jakog sunca. Takođe posle dve nedelje, savetuje se stavljanje zaštitnog faktora na kožu glave radi dalje zaštite. Nevezano za transplantaciju kose, misljenja smo da se šešir treba nositi celog leta. Zdrava koža glave je ona koja nema oštečenja izazvana jakom suncu.

Dr Gorana Kuka Epstein živi i radi u Majamiju gde je praktično uvek leto i cele godine obavlja transplantacije kose. Ukoliko se pacijent pridržava ovih saveta, bezbedno moze obaviti intervenciju u letnjem periodu.

Kako dodatno zaštititi kosu leti, pročitajte na našem blogu: https://haircenter.rs/kako-leti-zastititi-svoju-kosu/

Postavio : Blog - Hair Center Serbia

Leave a Comment