Svetski kongres za kosu u Barseloni

1 12.07.2019

U aprilu 2019.godine, u mestu Sitges nadomak Barselone, odrzan je Svetski kongres za istrazivanje opadanja kose (World Congress for Hair Research- https://barcelonahair2019.org) Kongres okuplja strucnjake iz oblasti dijagnostifikovanja, lecenja I istrazivanja opadanja kose iz citavog sveta I udruzuje Evropsko I Americko udruzenje za istrazivanje opadanja kose. Kongres je trajao tri dana I sadrzao je veliki broj predavanja na temu kose. Prof. dr Gorana Kuka Epstein je aktivno ucetvovala sa prezentacijom na temu “FUE transplantacija kose- gde smo danas” I sa sva postera- oba na temu primene maticnih celija I adipoznog tkiva u lecenju razlicitih tipova alopecije.

Znacajni utisci I zakljucci sa kongresa.

1. POST-FINASTERID SINDROM

Na ovu temu se dosta prica I pise u poslednjih nekoliko godina. Radi se o nezeljenim efektima finasterida nakon njegove upotrebe. Iako dosta spekulativno, Dr. Ramon Grimalt je odrzao veoma detaljno predavanje na ovu temu I razjasnio da nema kvalitenih studija koje bi potvrdile ovu pretpostavku. Ceo auditorijum se slozio I niko od prisutnih nije naveo da je imao pacijenta sa nezeljenim efektima ovog leka.

2. RAZLIKA IZMEDJU LPP I FFA

Dva tipa ozlijne alopecija – Lichen PlanoPilaris (LPP) I Frontalna Fibrozirajuca Alopecija (FFA) I dalje su predmet istrazivanja sirom sveta. Kako zbog nepoznate etiologije nastanka I toka, tako I zbog razlicitih modaliteta lecenja. Mnogo se naglasavao znacaj pravilne dijagnostike ovih stanja, narocito dermoskopije, ali I biopsije. Prezentovani su I neki novi lekovi za oziljnu alopeciju, a u jednoj interesantnoj studiji je predstavljena uspesnost transplantacije kose u LPP I FFA. Zakljucak je da ukoliko bolest nije stabilizovana, a opadanje kose je I dalje prisutno, transplantacija kose moze dovesti samo do pogorsanja stanja.

3. EDUKOVANOST PACIJENATA

Veoma interesantno predavanje na temu edukovanosti pacijenata o tipu I uzrocima opadanja kose I uspesnosti terapije je mozda bilo I najprakticnije na celom kongresu. Naime, studija je dokazala da sto je pacijent edukovaniji o prirodi samog gubitka kose kao I nacinima na koji predlozena terapija deluje, vise bi bio posvecen terapiji I bolji rezultati lecenja bi se postigli. Ova studija definitivno potvrdjuje nacin rada nase klinike jer pre odluke o bilo kojoj terapiji, svi nasi lekari su posveceni da pacijentu dobro pojasne zasto je doslo do opadanja kose I sta se od odredjene terapije moze ocekivati.

Bilo je zaista mnogo predavanja na temu razlicitih terapija protiv opadanja kose: PRP terapija, laserska terapija, mikroneedling, steroidna terapija I dr. Interesantno je bilo videti kako se citav medicinski svet opadanja kose pokrece I kako svake godine sepojavljuju nove ideje kako istrazivanja, tako I prakticne primene. Iduci kongres je zakazan za Melburn, Australija u 2020.godini.

Sumirane utiske sa kongresa mozete pogledati ovde:

Postavio : Vesti - Hair Center Serbia
Comments (1)
FEDJAJuly 14Reply
ODLICAN POST!

Leave a Comment