Šta se zapravo desilo sa Bekamovom kosom?

14.05.2020

Ako ima neko ko je prepoznatljiviji po svom stilu i načinu oblačenja u odnosu na veoma impresivnu sportsku karijeru, to je Dejvid Bekam. Sir Dejvid Bekam. Njegov istančan ukus za oblačenje može jedino da zaseni nešto još spektakularnije na njemu, a to je njegova kosa. Njegova prednja linija kose (hairline) je nešto što stoji u našim hirurškim udžbenicima kao primer kako to treba da izgleda kod muškarca i često je upravo izgled njegove kose nešto što naši pacijenti zahtevaju kao rezultat svoje transplantacije kose.

Pre dve godine mediji su izveštavali da se odlučio da obavi transplantaciju kose. Prema analizi njegove kose, pretpostavka je da je popunio minimalno zaliske i eventualno temporalnu zonu. Time je celokupni izgled njegove kose postao mnogo bolji jer kada ga gledate spreda, nema nikakve naznake da postoji opadanje kose u zonama iza. Ovo često savetujem pacijentima jer je nemoguće u punoj gustini popuniti celu zonu koja moze biti predisponirana za opadanje kose.

Medjutim sta se desilo na nedavno objavljenoj fotografiji koju su svi preneli kao skandaloznu vest da je sinonim za dobru i zdravu kosu svoju kosu ipak počeo da gubi?

 

 1. KRATKO JE PODŠIŠAN

Definitivno se proredjenje kose vise primećuje kada je kosa kraća. Zato njegova (možda kod kuće podšišana jer frizeri nisu radili) kratka kosa odaje utisak da je veoma proredjena što možda nije slučaj kada je duza i lepše stilizovana.

 

 1. REFLEKSIJA SVETLA

Na ovoj jednoj fotografiji postoji veoma jak odsjaj od sunca i povrsina kože glave se praktično presijava. To odaje utisak veće proredjenosti kose. Često se dešava da pacijenti uslikaju svoju kosu sa blicem i pošalju nam na evaluaciju sto na isti način odaje utisak veće proredjenosti kose.

 

 1. BOJA KOSE

Proredjenost kose se više primećuje kod onih sa tamnom kosom i svetlom puti jer se uočava veći kontrast. Ukoliko je kosa svetlija, manje će se taj kontrast primećivati.

 

A SAD KONKRETNIJI RAZLOZI:

 

 1. OGRANIČENA ZONA ZA TRANSPLANTACIJU

Deluje da je Dejvid zaista obavio transplantaciju kose, naročito u prednjem delu jer je on blago gušći u odnosu na zonu iza. I ono sto treba znati je da je ta kosa trajna, dakle nije dalje predisponirana da opada i ona se zadržala. Očuvan je oblik prednje linije kose.

 

 1. GENETSKA PREDISPOZICIJA ZA ANDROGENU ALOPECIJU

 

Poznato je da je Dejvidom otac Ted potpuno izgubio kosu i zato je bilo potrebno da bivši fudbaler bude oprezan u prevenciji opadanja kose kako ga ne bi zadesila ista sudbina. Najbolji način prevencije je zdrava ishrana, fizička aktivnost(to mu sigurno nije nedostajalo, sem ako se nije “zapustio” od kako je u penziji), dobar šampon protiv opadanja kose i Viviscal vitaminska suplementacija.

 

 1. PRIMENA TERAPIJE

Transplantirana kosa jeste trajna i ona neće nikada opasti, ukoliko je uzeta sa tzv. “sigurne davajuće zone”. Medjutim transplantacija kose nema nikakav uticaj na okolnu kosu i ona će nastaviti da opada. Zato je kod većine pacijenata kombinacija terapije i transplantacije pravo rešenje.

 

 1. SAKRIVANJE PROREDJENOSTI KOSE

Definitvno najbolji nacin za prikrivanje opadanja kose je primena Toppik fibri. One na najbolji način mogu dati instant gustinu kose, naročito kod poznatih poput Bekama koji su uvek pod budnim okom javnosti. Drugi, trajniji način je skalp mikropigmentacija.

Dejvid Bekam nije jedina poznata ličnost koja je korigovala izgled svoje kose. Neki o tome javno pričaju, a kod nekih je to očigledno. Pisali smo progresivnom opadanju kose kod Princa Vilijama i o nekim greškama u transplantaciji kose kod LeBrona Dzejmsa.

Važno je znati da transplantacija kose nije metoda tretiranja opadanja kose i da je važno da se informišete o sledećem:

 • šta je uzrok opadanja kose
 • koja je prognoza, sa i bez terapije
 • koja je najbolja terapija (prema Trihotestu)
 • šta možete očekivati od transplantacije kose.

Tek kada dobijete konkretnije odgovore na ova pitanja, donesite odluku o tome šta je najbolje za vas.

 

Za više informacija pozovite nas na 0613488048 .

Posted in Blog by Hair Center Serbia

Leave a Comment