Šta očekivati u prvih sedam dana nakon transplantacije kose?

18.09.2018

Praksa naše ordinacije jeste da svakom pacijentu pružimo što više informacija o samoj intervenciji, kakav rezultat može da očekuje, ali i šta ga ili nju očekuje u danima nakon transplantacije kose. Poslednje je izuzetno važno kako bi pacijenti mogli da planiraju svoje vreme i obaveze u danima nakon intervencije.

  • Kako se davajuća regija šiša uoči intervencije, najviše je primetna ta promena u frizuri jer je zadnji deo glave kao i zona iznad i iza ušiju podšišana na 2 mm dužine. Ovo se može izbeći ukoliko se pacijent odluči za novu IFT FUE tehniku bez šišanja koju takodje primenjujemo. Kod ove tehnike, trimuje se isključivo samo ona dlaka koja se planira transplantirati te okolna kosa zadržava svoju dužinu. Primenom ove tehnike nema vidljivih tragova intervencije ni neposredno nakon transplantacije kose.
  • U primajućoj zoni vide se promene u prvih sedam dana od intervencije. One podrazumevaju crvenilo te zone, otečenost i pojavu krastica oko samih transplantata. Krastice se obicno formiraju već drugi dan od intervencije i trebalo bi ih zadržati narednih sedam dana.
  • Otok, ako se i pojavi, nastaje obično trećeg dana nakon transplantacije. On se obično lokalizuje u zoni čela, nekad kapaka ili korena nosa. Najčešće prolazi već u toku 24 sata. Primenom kombinacije odgovarajućih lekova, obloga i masaže koje savetujemo pacijentima, obično se otok u potpunosti prevenira kod najvećeg broja pacijenata.
  • Bol se ne očekuje. Minimalna nelagodnost ili utrnutost davajuće regije mogu biti prisutni prve noći. Ako se bol i pojavi, obično je blag i prolazi na najslabiji analgetik. U slučaju produženog bola, savetuje se odredjena masaža, kortikosterodna terapija i uzimanje vitamina B.

Obično kažemo pacijentima da nakon sedam dana od transplantacije kose nema više vidljivih tragova intervencije. Oni sa dužom kosom mogu u potpunosti pokriti sve tragove intervencije i biti reprezentativni već nakon prvog pranja kose koje se sprovodi drugog dana od intervencije. Sa transplantatima se ophodi pažljivo, prema detaljnim instrukcijama do desetog dana. Fizička i seksualna aktivnost se ne savetuje u prvih sedam dana. Šišanje je moguće već trećeg dana od intervencije, ali se ne preporučuje šišanje zone oko samih transplantata do deset dana.

 

Izgled kose u danima nakon transplantacije kose

Iskoristili smo fotografije koje nam je jedan od naših pacijenata uslikao i slao da prikažemo kako izgleda kosa u danima nakon intervencije. Kod ovog pacijenta je radjena velika transplantacija kose od oko 1500 graftova (to je oko 4000 dlaka). Korišćen je WAW FUE sistem sa prečnikom punch noža od 0.85mm. Za incizije napred su korišćeni mikro noževi dimenzija 0.7mm, 0.8mm I 0.9mm. Graftovi su rasporedjeni prema pravilima estetske transplantacije kose.

DAN 1. Primajuća regija je crvena i blago otečena nakon intervencije. Blago je plavičasto obojena zbog plave boje rastvora Metilen koji se koristi u toku intervencije. Plava boja se ispira sa prvim pranjem kose. Davajuća regija je blago crvena jer rupice od transplantata tek počinju da zarastaju. Kosa na ovoj zoni je veoma kratko podšišana.

DAN 2. Otok na primajućoj regiji je se potpuno povukao, polako se formiraju krastice. Ovog dana se kosa moze oprati prema instrukcijama specijalnim šamponom koji preporučujemo. Davajuća regija je bez otoka, zarasta zadovoljavajuće.

DAN 3. Na primajućoj regiji su se formirale krastice oko svakog transplantata. One služe kao lepak za same transplantate i drže ih na svom mestu. Daju tamniji izgled celoj zoni te se može naslutiti kako ce otprilike kosa izgledati nakon 9-12 meseci kada graftovi porastu. Davajucća regija zarasta, crvenilo se povuklo i samo se primećuje razlika u dužini kose u odnosu na okolnu kosu.

DAN 4. Krastice su i dalje prisutne na primajućoj regiji i mogu izazvati blagi svrab kao normalan deo zarastanja. Sa primenom G spreja koji se daje svakom pacijentu, svrab prestaje. Kosa na davajućoj regiji nastavlja da raste, pacijent se ovde vec sam podšišao što je dozvoljeno samo da makaze ili brijač ne dolaze u kontakt sa transplantatima. Kosa se pere svaki dan, a obe zone se neguju preparatima koje dajemo našim pacijentima.

DAN 7. Na primajućoj regiji se krastice usled pravilne nege i svakodnevnog pranja polako odvajaju od transplantata. Ovo ne treba forsirati niti skidati noktima krastice. One će same da ispadaju. Može se primetiti i perutanje na ovoj zoni, što nastaje upravo od otpadanja ovih krastica. Primećuje se da transplantirana dlaka raste i da je duža nego kada je transplantirana. Na davajućoj regiji nema više vidljivih tragova uzimanja transplantata.

 

 

DAN 10. Do desetog dana bi trebalo da su krastice vec spontano otpale, a da je ostala samo transplantirana dlaka. Obično ćemo to sa pacijentima proveriti, a ako se desi da su krastice zaostale, postoje dva načina kako da ih oni sami skinu ili da dodju u ordinaciju kako bi ih naš tim pažljivo skinuo. Primećuje se ravnomeran rast dlake na celoj zoni što je prvi signal da je transplantacija bila uspešna. Kosa na davajućoj regiji nastavlja da raste i u narednim mesecima će se delimično i regenerisati. Nakon deset dana prestaje se sa posebnom negom nakon transplantacije kose i kosa se pere normalno.

 

Na fotografiji je prikazana kosa pre i deset dana nakon intervencije

Na našem You Tube kanalu možete pogledati video snimke vezane za ovu intervenciju:

Dr Gorana Kuka objašnjava zašto je ovaj pacijent idealan kandidat za transplantaciju kose:

Pogledajte kako izgleda kosa četvrtog dana nakon transplantacije kao i utiske samog pacijenta o celoj proceduri:

Postavio : Blog - Hair Center Serbia

Leave a Comment