Šta me vodi u lečenju mojih pacijenata?

14.12.2020

1.NAČELO “PRIMUM NON NOCERE” ILI PRIMARNO NE NAŠKODITI

Nikad ne biram tretman ili hiruršku intervenciju koja na bilo koji nacin moze naškoditi mom pacijentu. U estetskoj hirurgiji je teren naročito “klizav” jer neki lekari stavljaju finansijsku dobit ispred interesa samog pacijenta, pa često nude nepotrebne i čtetne tretmane svojim pacijentima. U mojoj praksi je to neprihvatljivo i uvek gledam pacijenta kao člana svoje porodice sa željom da mu ponudim ono što smatram da je najbolje u njegovom slučaju.

2. OSLANJANJE NA REZULTATE NAUČNIH ISTRAŽIVANJA
U lečenju opadanja kose, industrija različitih proizvoda je toliko velika i mnogi proizvodi se agresivno i lažno reklamiraju kako bi primamili veliki broj kupaca. I sama sam davno nasela na čuvenu reklamu “to nisam ja, to je moja Shauma”. Ipak, mnogi preparati su neispitani i neefikasni, iako imaju odličnu reklamu te deluju vrlo primamljivo. Pacijenti lutaju i probavaju razne preparate u nadi da ce neki konačno “proraditi”.  Zato se isključivo oslanjam na terapije iza kojih stoje ozbiljne kliničke studije. Važno mi je u kom stručnom časopisu je istraživanje objavljeno, kako je studija dizajnirana, koji je uzorak, metode i naravno ko je sproveo studiju. Čak iako je studija obavljena, a nema dobru metodologiju, odbacujem njenu validnost i terapiju ne savetujem. Veoma je važan kritički stav.
3. OSLANJANJE NA LIČNO ISKUSTVO I INTUICIJU
Nedavno sam pisala kako je tanka linija kada pacijentu uopšte ne treba uključiti terapiju ako verujem da će se kosa obnoviti sama od sebe, što je neretko i slučaj. Iako je pacijentima ovo teško da prihvate, dugogodišnje internacionalno iskustvo u lečenju velikog broja pacijenata me je naučilo da se oslonim na intuiciju kada mislim da me ispravno vodi.
4. STALNA EDUKACIJA
Jednom štreber, uvek štreber. Lepota i kletva ove oblasti medicine je što ona nikad ne prestaje i što stalno postoje nove terapije koje se mogu ispitivati, nove hirurške tehnike, novi hirurški instrumenti, nove dijagnosticke metode, te je put usavršavanja zaista bez kraja. Ali, lepota je u putovanju…
5. PITAM ZA SAVET
 Ako nisam sigurna i to uvek pacijentu otvoreno kažem. Imam odlična poznanstva sa vodećim svetskim stručnjacima u lečenju opadanja kose kojima se obratim ukoliko imam nejasnu situaciju. Kako međusobno nesebično razmenjujemo znanja, njihova pomoć nikad nije izostala.
6. PITAM PACIJENTA ŠTA ON/ONA MISLI ZAŠTO IM OPADA KOSA
Moj pristup je da niko ne poznaje dovoljno dobro svoju kosu kao sam pacijent. U najboljem slučaju, ja dolazim na drugo mesto. Više me ne iznenađuje kako pacijenti sami nepogrešivo znaju da kažu uzroke opadanja njihove kose.
7. POSVEĆENOST
Volim to što radim. Volim da pomognem ljudima. Volim da im objasnim sve što im je nejasno, jer mislim da pacijenti zaslužuju istinu u moru nejasnih i kontradiktornih informacija. Najbolji pacijent je informisan pacijent. Opadanje kose nije samo estetski problem, već zdravstveni i utiče na kvalitet života mojih pacijenata. Želim da svako ima zdravu i lepu kosu, čime će njihov život biti za nijansu bolji i srećniji.
Dr Gorana Kuka Epstein
Posted in Blog by haircenter

Leave a Comment