Šta je istina o primeni šampona?

26.11.2020

 

 

Možda ste svakodnevni korisnik šampona, možda uvek u kupatilu imate dve bočice svog omiljenog proizvoda za pranje kose, a možda ste poput većine žena skloni čestom menjanju proizvođača šampona. Sve ovo nas često dovodi u dilemu da li je zaista dobro koristiti šampone, ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da se jedan manji broj žena potpuno odrekao šamponiranja svoje kose.

ZAŠTO TOLIKO VOLIMO ŠAMPONIRANJE?

Mi smo društvo koje obožava šamponiranje. Ako pažljivo osmotrite unutrašnjost bilo koje apoteke, zaključićete da obiluje šamponima raznih proizvođača. Obožavamo izgled bočiće šampona, reklame u kojima nam preporučuju njihove blagodeti, ali nas najviše privlači njegov miris zahvaljujući kojem i obavimo kupovinu. Retko ko od potrošača zaista zna da odabere adekvatan šampon, baš za onaj nedostatak koji želi trajno da sanira. Čini se da danas uživamo u istiskivanju ove tešnosti iz bočica, u njenoj bogatoj peni pa vrlo često zaboravimo koliko je malo šampona potrebno za naše vlasište.  Ono ne zahteva velike količine šampona, da bi bilo čisto i zdravo.

KAKO JE DOŠLO DO POJAVE ŠAMPONA?

Šamponi su prvi put sintetizovani 1930, kao alternativa sapunima, koji su tada ostavljali težak trag na koži glave. Ovaj trag je ostavljao kosu veoma teškom i ne baš prijatnom za oblikovanje.  Tada su žene šamponirale kosu u frizerskim salonima. Tek kasnije, u periodu između 1970.  i 1980. godine šamponiranje kod kuće je doživelo svoju pravu ekspanziju. Zapažena je  i pojava vrlo čestog menjanja šampona, posebno su ovome bile sklone žene u Severnoj Americi, ali je to sad pojava i kod nas. Neretko naši pacijenti kombinuju u isto vreme nekoliko šampona.

DA LI ČESTO ŠAMPONIRANJE STVARA VIŠE MASNOĆE NA VAŠEM VLASIŠTU?

Ovo je jedan od mitova koji i jeste i nije tačan. Prečesto šamponiranje će dovesti do skidanja zaštitnog sloja kože glave tzv. epitel, ali pojačano lučenje sebuma (masnoće) je ipak unutrašnjeg porekla. Količina masnoće koja se zadržava na našem vlasištu je srazmerna količini kvalitetne hrane koju unosimo u naš organizam, a takođe mnogo zavisi i od naših životnih navika, hormonalnog statusa i sredine u kojoj živimo. Svi ovi faktori utiču na pojavu takozvane masne kose.

 

KOLIKO ČESTO TREBA  DA ŠAMPONIRATE VAŠU KOSU?

Odmah na početku da vas razuverimo – ne postoji magičan broj, koji se preporučuje kod šamponiranja. Ovaj broj je za sve različit i najbolje bi bilo da  o ovome odlučujete individualno  i samostalno, na osnovu  trenutnog stanja i izgleda vaše kose. Preporuka za osobe sa obojenom kosom jeste jednom do dva puta nedeljno, jer je kosa već dobro tretirana i kao takva sklona je lomljenu i čestom prljanju. Iako danas postoje zagovornici smanjene upotrebe šampona, nije naučno dokazano da bi ovu praksu trebalo potpuno ukinuti. Nema dokaza da izbegavanje šampona donosi zdravstvenu korist. Važno je da zapamtite da sve što činite predstavlja vaš lični odabir. Ne savetujemo precesto pranje (svaki dan).

DA LI DA KORISTIM SUVI ŠAMPON?

Kako nije moguce bas izdvojiti vreme i oprati kose, mnogi pribegavaju primeni suvog šampona jer će on trenutno učiniti kosu življom i prividno čistijom. Medjutim, suvi šampon obiluje hemijskim materijama koje irirtiraju kožu glave, a neke čak dovode i do alergijskih reakcija. Generalna preporuka naših lekara je da se suvi šampon ne koristi.

DA LI DA KORISTIM BEBI ŠAMPON?

Često pacijenti pribegavaju primeni bebi šampona misleći da je on slabiji i da nema hemikalije koje štete kosi. To je samo delimično tačno, ali Ph vrednost bebi šampona je prilagodjena koži glave bebe, ne odraslog čoveka. Zato primena bebi šampona često izaziva pojavu peruti. Generalno bebi šamponi nemaju neku prednost kod nege kože glave.

RECITE DA KVALITETNOM  ŠAMPONU?

Cilj ovog teksta nije da vas obeshrabi i nagovori da odustanete od korišćenja šampona. Naša misija je da vašu svest usmerimo u pravcu pronalaska najadekvatnijeg rešenja, koje će vam pomoći da ne koristite često šampone za kosu a da opet vaša kosa bude tdrava. Ne odričite se šampona koji u vama dobar osećaj. Šamponiranje ponekada može da bude mali ritual, koji će vam obojiti vaš dan. Takođe, kada koristite šampon potrudite se da proverite koji proizvođač plasira proizvode na tržište i da na osnovu proverenih informacija ili iskustava drugih ljudi kažete jedno veliko DA kvalitetu i poverenju.

NA ŠTA DA OBRATITE PAŽNJU PRILIKOM ODABIRA DOBROG ŠAMPONA?

Prilikom odabira šampona, kako biste suzili izbor i pomogli sebi da se odlučite za najkorisnije a ujedno i za vas najbolji, vodite se idejom za čim imate najviše potrebe. Pokušajte da razmislite šta najviše nedostaje vašoj kosi a u kom periodu je vaša kosa imala najbolje izdanje. Ako ste koristili šampone bez parabena i sulfata, naša preporuka bi išla u tom pravcu. Dobar proizvod nije uvek i skup proizvod.  Dobra informacije je uvek mnogo vrednija. Vodite se kvalitetom proizvoda i njihovim učinkom na vaše zdravlje i izgled vaše kose. Kako biste sačuvali svoju kosu ali i kožu glave, naša preporuka su visokokvalitetni šamponi iz proizvode linije Viviscal. U njihovoj ponudi možete pronaći šampone i za muškarce i žene, ali i pored osnovnih proizvoda u ponudi se nalazi i suplementacija koja dodatno pospešuje rast i razvoj zdrave kose. Šamponi Viviscal predstavljaju bogatu mešavinu cinka, biotina i keratina, koji zajedno osnažuju rast vaše kose. Ujedno, prednost ovih šampona je u optimalnom dejstvu, koje je pospešeno korišćenje balsama za kosu Viviscal. Svi proizvodi, namenjeni mušakrcima ili ženama, obezbeđuju potrebne vitamine i minerale, neophodne za pravilan rast i razvoj naše kose.

Posted in Blog by haircenter

Leave a Comment