Šta ako nakon transplantacije kosa slabo raste?

30.11.2020

U današnje vreme kada je transplantacija kose na visokom nivou kao hirurška tehnika, uspešnom transplantacijom se podrazumeva ona kojom se postiže rast od 90%,  pa i 95% transplantirane kose. Ovo je očekivani rezultat. Međutim, kako će kosa izgledati, zavisi od rasporeda i plana, koji je vaš lekar napravio, koliko je gusto implantirao transplantate, kakav je bio kvalitet transplantata, raspored transplantata i drugo.

Kada se vaša transplantacija kose završila, sledi period oporavka, nakon kojeg očekujete prve rezultate ovog složenog medicinskog poduhvata. U narednih devet do dvanaest meseci trebalo bi da uočite prve značajnije rezultate. U nekim slučajevima zabeleženo je čekanje prvih rezultata i do 18 meseci, ali oni su ređi. Srećom, loš rast kose nije nešto što se dešava tako često nakon intervencije. Ali, ukoliko se dogodi vaš doktor će morati da istraži sve moguće faktore koji su uticali na ovu pojavu.

 

NORMALAN TOK RASTA

Transplantirana kosa raste dve do tri nedelje nakon intervencije. Nakon ovog perioda, normalna fiziološka  pojava je da se njen rast usporava i nakon toga kosa opada ili opadne veći njen deo. Period mirovanja je možda za pacijente i najzahtevniji period, jer je ovo vreme u kojem nema značajnijih i većih promena, barem ne onih promena koje su okom vidljive. Tek nakon ovog perioda, početkom treceg meseca, a kod nekih pacijenata i malo kasnije kosa polako počinje da raste.

 

ŠTA SVE UTIČE NA SLAB RAST TRANSPLANTATA?

Prvi faktor koji utiče na slab rast transplantata je ekstrakcija odnosno vadjenje transplantata sa davajuce regije. Koliko je hirurg vičan, koliko ima dobru aparaturu to će usloviti i kakve će graftove dobiti. Naš savet je da uvek tražite da vam lekar pokaže vaše transplantate. To nije ništa strašno, jer se oni nalaze u jednom sudu i upravo tu možete videti samu strukturu transplantata, kao i njegovu celovitost, da li ima jednu, dve, tri ili više dlaka i uopšte da li ima koren, koji je u većoj meri presudan da sam transplantat poraste. Na žalost, postoje klinike koje ne dobijaju kvalitetne transplantate, pa ne možete očekivati da će uspešnost transplantacije biti dobra. Takođe, pitajte svog lekara da li će deliti  graftove, koji su imali dve, tri ili  četiri dlake u manje. Obično takvi ili pojedinačni graftovi ne daju dovoljnu gustinu. Od izuzetne, mozda i presudne vaznosti je da transplantati dolaze sa tzv.»sigurne zone» – to je zona koja nije pod uticajem hormona i nije predisponirana da opada. Mnogi neiskusni lekari ili u losijem slucaju tehničari u zelji da dobiju što veći broj transplantata, izlaze iz ove zone i transplantiraju dlaku koja ce kasnije neminovno opasti.

 

FAKTORI KOJI DOLAZE OD PACIJENTA

Prvi faktor koji dolazi od samog pacijenta jeste njegova posvećenost nezi transplatata odmah nakon intervencije. Nakon operacije vaš jedini zadatak je da se prepustite adekvatnoj nezi i da verujete u pozitivan ishod. Pacijent dobija jasno definisane instrukcije kako da se ponaša prema transplantiranoj kosi deset dana nakon intervencije. S druge strane, ukoliko previše zagledate kosu, brojite dane i nestrpljivo čekate nove vlasi, vaš strah će pojačati nepoverenje i izazvati loše rezultate. Drugi faktor je pušenje. Pacijenti koji uživaju u duvanu imaju lošije rezultate kada je rast kose u pitanju, jer je kompromitovana cirkulacija.

U okviru priprema za vašu transplantaciju, pravi lekarski tim će vas uputiti i na najbolju i najadekvatniju negu koja vam je u datom trenutku potrebna. On će vam pružiti sve potrebne informacije koje su vam neophodne za prve dane nakon intervencije, kao i potrebne preparate  (šampon, sprejevi za zarastanje davajuće regije, sprej za transplantate, lekove i drugo) Vaše vlasište je veoma osetljivo i ukoliko bude potrebe vaš lekar može prepisati određene lekove kao što su lekovi protiv bolova, antibiotici za smanjenje rizika od infekcija, lekovi za smanjenje otoka i slično.  Druga važna činjenica na koju biste trebali da obratite posebnu pažnju je pranje kose. Ono treba da izvodite veoma nežno i pažljivo kako ne biste dodatno oštetili već osetljiva mesta. Prvog dana nakon transplantacije dolazite na našu kliniku gde će vam naš tim oprati kosu po prvi put. Tu ćete videti kako i sami da obavljate pranje. Pranje kose je važno i neophodno u prvih deset dana nakon intervencije. U ovom periodu posebno izbegavajte izlaganje suncu i obavezno se odreknite teretane kao i preterane fizičke aktivnosti, koja bi dodatno izazvala previše znojenja, ali i podizanje telesnog pritiska. Imajte u vidu i da transplantati postaju stabilni i sigurni nakon devet dana od intervencije, te će ih svaka fizička trauma (četkanje, češanje, udarac) pomeriti iz svog mesta.  Ukoliko se pridržavate samo ovih gore navedenih  važnih stavki, rezultati sa rastom kose sigurno neće izostati. Naša praksa je da pacijentima dajemo pisane intrukcije, kao i instrukcije na USB. Na jednom mestu oni dobijaju sve što je potrebno da radite nakon transplantacije.

 

FAKTORI INTERVENCIJE

Kada su  faktori intervencije u pitanju, najveću ulogu  u celokupnom procesu imaju doktori,  kao i ceo hirurški  tim. Upoznajte se sa timom, saznajte ko će obaviti intervenciju, proverite koliko iskustva ima vaš lekar, koje instrumente koristi jer od svih nabrojanih  faktora, takođe zavisi uspešnost intervencije.  Važno je kakva se hirurška oprema koristi, uslovi sterilnosti kao i u kakvim se rastvorima transplantati čuvaju dok su van tela. Specijalni rastvori koje mi koristimo su optimalni za graftove i produžavaju njihov vek. Hirurška tehnika mora biti precizna i ima mnogo prostora da se napravi greška. Ponekada se dešava, ukoliko intervenciju radite na neproverenim klnikama, da doktori preterano gusto postave  transplantate što može dovesti do slabijeg rasta. Takođe, dolazi i do grubog rukovanja transplantata  od strane tehničara, nedovoljne  temperature ili isušivanja transplantata. Postoje precizna pravila kako se mora u sa transplantatima ophoditi kako oni ne bi pretrpeli fizička ili termička oštećenja. Sve navedene stvari su veoma važne, a o njima treda da razmišlja vaš lekarski tim.

 

FAKTORI KOŽE GLAVE

Ovaj faktor je od izuzetne važnosti. Pojedine kože glave, zbog preterane oštećenosti od sunca ili drugih fakora mogu slabije primati transplantate, što kasnije rezultira slabijim rastom. Takođe, neka vlasišta  više krvare od drugih. Infekcija nakon operacije takođe može znatno da naruši rast tako da se mora odmah lečiti. Problem sa inostranim klinikama, najčešće sa onim u Turskoj i Mađarskoj je da ove komplikacije neretko nastaju i da nisu u mogućnosti (neke čak i ne žele) da pomognu pacijentu ukoliko komplikacije nastanu. Naše je iskustvo da su nam se mnogi pacijenti obraćali za pomoć razočarani izbegavanjem od strane ovih klinika. Infekcije najčešće nastaju jer se intervencije sprovode u nesterilnim uslovima kakve su mnoge klinike u Turskoj.

 

KONSULTACIJE SA LEKAROM I NAKON INTERVENCIJE

Sve što radite, koji god potez da preduzimate, a u uskoj je vezi sa transplantatima, obavestite svog lekara. U celom ovom procesu od ključne važnosti je razvijanje poverenja između lekara i pacijenta. Ukoliko imate nedoumice, strah je savladao poverenje koje ste imali na početku ili je jednostavno pozitivna energija oslabila, slobodno se obratite našem stručnom timu koji će vam biti odlična psihlološka podrška u danima nakon intervencije, kada vam se čini da kosa slabo raste.

Posted in Blog by haircenter

Leave a Comment