Skalp mikropigmentacija

Skalp mikropigmentacija (SMP) predstavlja jedan od načina kamuflaže gubitka kose. Predstavlja nehiruršku, neinvazivnu metodu nanošenja pigmenta u kožu glave gde je kosa proređena.

Na ovaj način se pokriva površina bez kose, ali i smanjuje kontrast između boje kose i boje kože. Metoda je potpuno bezbolna, ne zahteva ni primenu anestezije, te je vrlo konforna za pacijenta.

Tehnika koja se primenjuje

Mikroiglicama se pigment veoma površnim ubodima nanosi pod kožu. Ubodi su dubine između 1-2mm i veoma je važno da oni budu konzistentni kako bi se boja ujednačeno nanosila. Osnova prirodnosti rezultata je izabrati pravu nijansu pigmenta u odnosu na boju kože, boju kose i specifičnost dobijanja pigmenta (crnjenja).

Pigment se raspoređuje u tačkicama tako da imitira praktično izgled dlake odn. kao da je ona sveže obrijana ili veoma kratko podšišana. Ujednačeno nanošenje pigmenta umnogome utiče i na trajnost rezultata, kao i na kasnije ujednačeno povlačenje pigmenta. Na ovaj način se izbegava da koža glave kasnije ima neujednačen izgled ili da pigment postane plave boje što je najčešća komplikacija ove intervencije.

Obično je potrebno minimum dve procedure, a nekad i treća kako bi se kompletirao efekat.  Između dve procedure mora proći minimum 10-14 dana kako bi se pigment “prihvatio” u željenoj nijansi. Oporavak od procedure je veoma brz, ne zahteva bilo kakvo odsustvovanje od svakodnevnih aktivnosti.

Indikacije za skalp mikropigmentaciju:

Skalp mikropigmentacija se može raditi kod sledećih stanja:

Ne sme se raditi u slučaju da ima bilo kakvih promena na koži glave (psorijaza, seboroični dermatitis, folikulitis, rane), čak i minimalne iritacije. Koža glave mora biti zdrava ili se prethodno tretirati kako bi se pripremila za mikropigmentaciju. Može se primenjivati i kod žena kako bi se ublažio kontrast između kože i kose (zona razdeljka, zalizaka ili temena).

Trajanje efekta mikropigmentacije

Obično je pigment postojan do 5 godina. U našoj ordinaciji se koriste samo prirodni pigmenti koji nemaju nikakav štetan efekat na organizam za razliku od neprirodnih koji u sebi sadrze ponekad i metale.

Nakon par godina pigment pocinje da bledi i mora se ponoviti intervencija. Koliko dugo će pigment biti postojan zavisi i od njegove resorpcije od strane organizma. Pacijenti svetlije puti nešto brze razgrađuju pigment.

Doktor i mikropigmentacija

Ukoliko vašu mikropigmentaciju planirate da obavite sa lekarom, dobićete svakako stručno mišljenje kakav izgled kose je prirodan, naročito kod kreiranja prednje linije kose. Takođe doktor će sa sigurnošću oceniti izgled vaše kože glave i znati u kojim slučajevima se mikropigmentacija ne sme obavljati.

Dr Gorana Kuka Epstein tokom obuke za skalp mikropigmentaciju

Određena obolenja kože glave poput ožiljne alopecije se ne smeju tretirati u svojoj aktivnoj fazi koja se može dijagnostifikovati jedino detaljnim pregledom, dermoskopijom i biopsijom.

Hair Center Serbia

Dr Gorana Kuka Epstein je odlučila da svojoj dugogodišnjoj hirurškoj praksi transplantacije kose doda ovu komplementarnu uslugu skalp mikropigmentacije. Smatra da je ovo odlična procedura koja može kod pravog kandidata date fantastične rezultate. Za edukaciju iz mikropigmentacije, otišla je u London gde se edukovala u jednom od najpoznatijih centara za mikropigmentaciju Finishing Touches Group.

Mikropigmentacija, kao i transplantacija kose ima mnogo finesa, i ne radi se samo o “jednostavnoj tetovaži” več zaista o istinskom prepoznavanju potreba pacijenata za ovom intervencijom kao možda poslednjom opcijom za unapređivanjem izgleda kose. Zato se mikropigmentaciji posvećujemo sa posebnom empatijom i težnjom ka perfekcionizmu.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.