Nedostatak brade i brkova

Nedostatak brkova i/ili brade ili nezadovoljstvo njihovim izgledom i gustinom je vrlo česta pojava. Nije retko da brada i brkovi postoje ali dlaka slabo raste, tanka je i nikad ne dobija izgled prave muške brade.

transplantacija_brade_brkova

Uzroci su najčešće genetske prirode odnosno, uglavnom postoji porodična sklonost ka nedostatku brade i brkova. Nekad odredjeni hormonalni disbalansi uzrokuju slabost brade. Najčešće stanje koje dovodi do gubitka brade u pečatima, naziva se alopecija areata i može zahvatiti svaku kosmatu regiju lica ili tela. Indukovana stresom, alopecija areata mora biti tretirana kako ne bi dovela do većeg gubitka dlaka.

Svi ožiljci na kosmatom delu lica dovešće do nestanka dlaka na tom delu (ožiljci od povreda, operacija, rascepa nepca i sl.). Određene kožne infekcije takođe dovode do proređenja ili gubitka brkova ili brade. Gubitak brade može nastati I zbog upotrebe određenih lekova ili opijata.

Važno je ustanoviti uzrok nedostatka brade i brkova, a zatim se odlučiti za vid tretmana neophodan da bi se oni obnovili.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.