Skraćivanje čela

Hirurško pomeranje prednje linije kose – Surgical Hairline Advancement

Visoko čelo je relativno česta pojava i uglavnom predstavlja urođeni izgled kose odnosno prednja linija kose (hairline) je postavljenja visoko čime se narušava idealna proporcija lica. Uglavnom u okviru iste porodice, mogu se naći rođaci koji imaju visoko čelo.

Takođe, određena stanja poput intenzivnog opadanja kose ili trakcione alopecije, dovode do povlačenja prednje linije kose. Trakciona alopecija jeste stanje do koga kosa opada baš u ovoj zoni, jer je kosa pod tenzijom usled čestog nošenja veoma zategnute kose, pundje, pletenice, dredova. Češće su žene te kojima njihov izgled kose smeta i žele da spuste prednju liniju kose za koji centimetar.

Takođe, i muškarci mogu biti kandidati za ovu proceduru ukoliko je koža glave dovoljno rastegljiva. Veoma popularna opcija za spuštanje prednje linije kose je transplantacija kose koja je veoma uspešna metoda. Medjutim, hirurško pomeranje prednje linije kose jeste jedan drugačiji pristup korekciji visokog čela koje ima mnoge prednosti, a rezultati koji se mogu postići su zadivljujući.

hirusko-pomeranje-kose

Idealne proporcije lica – ono je podeljeno na tri jednaka dela

Kad preduslov za proceduru, bi bilo da se utvrdi koliko je koža glave mobilna odnosno pokretljiva. Upravo ova mobilnost odredjuje koliko će se centimetara moći spustiti prednja linija kose.

Test se izvodi tako sto se sa dve ruke pomera koža glave u smeru napred-nazad nekoliko puta. Na ovaj način, hirurg može okvirno oceniti koliko skraćenje čela može da postigne. Ukoliko mobilnost nije zadovoljavajuća, određenim vežbanjem koje hirurg preporuči uz masažu, može se postići i bolja pokretljivost.

Kako izgleda test, možete pogledati na ovom snimku:

O PROCEDURI

Sama procedura traje oko dva sata i sprovodi se u opštoj anesteziji, prvenstveno radi komfora samog pacijenta. Rez se pravi u postojećoj liniji kose, a zatim se odiže poglavina ka pozadi (potiljačnoj regiji) kako bi se koža oslobodila i mogla u sledećem koraku da se povuče napred.

Koža se potom fiksira u novoj poziciji za kost uz pomoć posebnih kukica. Višak kože se iseče, a nova linija kose je potpuno identična po obliku i simetriji onoj nekadašnjoj, samo je pomerena nekoliko centimetara niže. Konci od intervencije se skidaju desetog dana. U prvim danima nakon intervencije, savetuje se mirovanje, normalna je pojava otoka, blagog crvenila, dok je bol minimalan ili ga uopšte nema.

Vrlo često se ova procedura kombinuje sa transplantacijom kose. To se može učiniti istovremeno, u istom danu. U tom slučaju se prvo učini ekstrakcija (uzimanje) transplantata sa davajuće regije (FUE tehnikom). Nakon toga se uradi hirurško skraćivanje čela.

Poslednji deo procedure je napraviti incizije (rezove) u koje se usadjuju transplantati. Obično se transplantati usadjuju ispred reza kako bi se on dodatno sakrio iako je reč o tankoj liniji, ili da se stavljaju u temporalnu (slepoočnu zonu) kako bi se lice još lepše uokvirilo.

Kao i kod svake transplantacije kose, potrebno je oko devet do dvanaest meseci da transplantati porastu i da se vidi konačan rezultata. Takođe, moguće je uraditi transplantaciju kose i nakon nekoliko meseci od procedure skraćivanja čela.

Hirurško pomeranje prednje linije kose se već godinama u svetu primenjuje kako opcija za skraćivanje čela. Transplantacija kose je odlična metoda, ali u nekim slučajevima može zahtevati i veliki broj transplantata (I do 1500 graftova) kako bi se popunila cela zona.

Neki pacijenti nemaju toliko veliku davajuću regiju koja može obezbediti ovaj broj transplantata. Hirurško pomeranje prednje linije kose je procedura koja vremenski traje kraće, rezultati su vidljivi odmah, omogućava skraćivanje čela i do 3-4 cm, a oporavak je brz i jednostavan.

Idealan pristup predstavlja kombinacija ove dve procedure, kada se dodatnom, manjom transplantacijom kose samo koriguju finese radi postizanja još boljeg rezultata. Rez od hirurškog skraćivanja čela odlično zarasta i ne mogu se primetiti tragovi intervencije. Zato je ova tehnika veoma efektna, a omogućava trajan i potpuno prirodan rezultat.

ng01b

Pogledajte još rezultata u našoj galeriji

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.