Osećanja povezana sa opadanjem kose – tuga

12.11.2020

 

Da li biste ikada pomislili da je tugovanje u uskoj vezi sa opadanjem kose? Možda ove dve pojave naizgled nisu u uskoj vezi, ali je naučno dokazano da povezanost postoji.  O tugovanju i gubitku kose ne postoji puno pisanih tragova.  Značajan pomak u istraživanju ove oblasti ponudila je dr Kubler Ros koja je o ovoj temi pisala pre skoro 50 godina. Iskustvo rada nasih lekara pokazuje da je veliki broj pacijenata koji se suočava trenutno ili dugotrajno sa opadanjem kose tužan, a manji broj i depresivan. Opadanje kose zaista teško utiče na opste psiholosko stanje pacijenata i neretko se pacijenti teško sa tim nose.

 

ŠTA JE  O VEZI TUGOVANJA I GUBITKA KOSE OTKRILA DR KUBLER ROS?

Gubitak kose za mnoge donosi duboke promene ne samo u izgledu, već i u samoidentifikovanju i ukupnom samopouzdanju. Teško je pomiriti se činjenicom da se gubi prakticno deo tela, a da medicina nije dala definitivan odgovor na pitanje zašto se to dešava, niti definisala efikasne terapije. Tokom godina istraživačkog rada doktorka Kubler Ros je primetila je da pojedini oblici gubitka kose dovode do tako dubokih promena u čovekovom izgledu da izazivaju iste tugujuće reakcije kakve bismo mogli  imati od bilo koje bolesti ili kozmetičke promene izgleda. Ovo otkriće pomoglo je doktoru da dođe do zaključka kako pacijenti koji imaju ubrzani gubitak kose prolaze kroz razne faze tugovanja: poricanje, bes, depresija i prihvatanje. Cilj svakog doktora, pa i našeg tima nije samo u dijagnostikovanju i lečenju gubitka kose, već je u podršci prilikom procesa gubitka i konstantnom praćenju stanja naših pacijenata. Često se u praksi zaboravi na samog čoveka. Takođe, doktorka je ustanovila kako je veoma važno posvetiti dovoljno pažnje samom čoveku, a ne toliko prognozama i dijagnostici, jer je u sred ovog procesa čovek sa svojim emocijama.  Mnogi pacijenti izgube nadu u lečenje ili su nepoverljivi i zato je neophodna podrška.

 

OBRASCI PONAŠANJA PACIJENATA

Navešćemo nekoliko suptilnih obrazaca ponašanja, koje  mogu da nam pomognu da lakše prepoznamo ovu poveznicu kod pacijenata kojima je potrebna podrška.

 

  1. NARUČUJU LABORATORIJSKE ANALIZE PO LIČNOM NAHODJENJU

Pacijenti koji prolaze kroz fazu tugovanje vrlo lako mogu od svog doktora da zatraže da se određene analize urade, a o čemu su čuli od svojih prijatelja ili pročitali na društvenim mrežama. Obično traže dodatne analize u nadi da će uspeti da promene dosadašnji rezultat. Iako su laboratorijske analize vazne, potrebno je znati koje su zaista indikativne kod opadanja kose, a koje nemaju dijagnosticki znacaj. Takođe, pacijenti moraju da znaju da ove analize mogu biti potpuno normalne, a da se opadanje kose dešava zbog drugog uzroka.

  1. OTKAZIVANJE TERMINA PREGLEDA

Dešava se da pacijent sa naprednim gubitkom kose otkaže svoj termin da bi ga ponovo zakazao za nekoliko meseci kasnije. Tokom perioda između otkazanog termina i ponovo zakazanog termina, pacijent  obilazi  druge klinike u potrazi za  mišljenjem drugih doktora. Takođe, u ovom periodu pacijenti se posvećuju samostalnom istraživanju i nalaženju najadekvatnijeg rešenja, pa kupuju razne šampone i tonike ili primenjuju savete sa društvenih mreža. Ova pojava samostalnog rešavanja problema je potpuno normalna, opravdana i zdrava  pojava u rešavanju problema. Međutim, potraga se, bez stručne pomoći, obično završi uz bespotrebnu potrošenu veću količinu novca, bez značajnijih i vidljivijih rezultata, a uz gubitak dragocenog vremena. Pravilo je da nema tog preparata koji moze uticati na obnovu kose, ukoliko se ne pronadje uzrok njenog opadanja.

  1. SUMNJA U DIJAGNOZU

Radeći istraživanja na osnovu iskustva sa svojim pacijentima, dr Kubler Ros je otkrila pojavu negiranja rezultata ili dijagnostike. Veoma često su dolazili pacijenti sa pitanjem – da li postoji mogućnost da je dijagnoza pogrešna. Doktorka naglašava da je ova pojava zdrava i potpuno normalna, jer podstiče pacijente da sumnjaju a samim tim i pokažu stepen zainteresovanosti za svoj slučaj. Međutim, postoje pacijenti koji će idi predaleko pa će poslati određena istraživanja na mejl, iskaze prijatelja ili rodbine, raznih drugih informacija sa interneta kako bi time još više povećali stepen svoje sumnje

4.BES I TUGA

Pacijenti koji tuguju veoma često su ljuti na svog doktora ili nekog člana tima. Sasvim je normalna pojava da pacijenti iskazuju bes, koji je posledica nemoći i sastavni je do procesa tugovanja. Lečenje opadanja kose je proces, koji nekada traje duži niz godina, jer je priroda opadanja kose takva. Razočaran pacijent koji nije dobio magičnu pilulu koja ce u sedam dana resiti njegov problem često besno reaguje. Zato je važno da pacijent razume samu prirodu opadanja kose. Doktorka Kubler Ros ističe koliko je važno da svaki  lekar bude svestan reakcije svoga pacijenta, ali i važnosti svog emocionalnog odgovora na reakciju pacijenta. Samo tako će pacijent osetiti bliskost sa svojim doktorom i prvobitni bes će postepeno nestati.

  1. STRAH

Kako se detaljnije upuštamo u proceduru dijagnostike ali i rešavanja problema, vrlo česta pojava je i strah. On se najčešće javlja kao posledica nepoznanica koje možemo sresti na putu lečenja i daljih medicinskih intervencija. Strah je prirodna pojava, jer ne znate šta vas očekuje. Vrlo je važno da prepoznate ovog neprijatnog saputnika i o tome porazgovarate sa svojim doktorom. Dobar i iskusan lekar će sa vama voditi otvorenu konverzaciju i objasniti vam prirodu vaseg tipa opadanja kose i mogucnosti lecenja. Dr Kubler Ros je ustanovila da je najveća podrška potrebna upravo onim pacijentima koji imaju najveću dozu sumnje, protkanu strahom od istine sa kojom veoma vešto odbijaju da se suoče

KAKO PREVAZIĆI TUGU?

Tugovanje ima svoje vreme trajanja, ali to ne znači da biste trebali u potpunosti da se prepustite ovom procesu. Borite se da, paralelno sa procesom poboljšanja izgleda vaše kose, osnažite sebe da se oslobodite tuge. Prihvatite činjenicu da su promene sastavni deo života i da ih kao takve treba prihvatiti, koliko god je moguće, mirno i staloženo. Stres i lose raspoloženje pogoršavaju opadanje kose, to su studije pokazale. Pozitivan stav i vera u dobar ishod, kao i poverenje u svog lekara su ključni aspekti za uspešnu terapiju.

 

 

Dr Gorana Kuka Epstein

Posted in Blog by haircenter

Leave a Comment