Opadanje kose posle korone

26.06.2020

Nedavno smo objavili vest koja je povezivala povećanu osetljivost muškaraca ka korona virusu usled prisustva androgena. Ova konekcija je opisivala zasto je toliko veći broj zaraženih muškaraca ovim novim virusom. Svakako su ovo vrlo nova istraživanja koja zahtevaju detaljne studije kako bi se definitivna povezanost dokazala.

Primećujemo kod pacijenata koji dolaze u naš Centar koji je poceo sa radom u maju 2020. da nam se javljaju zbog pojačanog opadanja kose posle prelezanog virusa korone. Evo šta su razlozi tog pojačanog opadanja.

 

  1. Povišena temperatura

Jos 1919. godine nakon Španskog gripa objavljena je stručna publikacija koja je opisivala pojačano opadanje kod pacijenata koji su imali grip sa visokom temperaturom. Tipično se pojačano opadanje javljalo nakon 8 nedelja od povišene temperature i ogledalo se intenzivnim opadanjem kose tzv. telogenim efluvijumom. U publikaciji se navodi da bi opadanje prestalo samo od sebe nakon par nedelja i da nije bila potrebna nikakva terapija. Povišena temperatura jeste jedan od čak 2000 okidača telogenog efluvijuma i takva, na neki način, ekstremna promena u organizmu, dovodi do promena i na kosi.

 

  1. Stres

Kako je čitava situacija sa korona virusom bila opšta nepoznanica koja je po prvi put u istoriji čovečanstva zaustavila svet na nekoliko nedelja, a uslovilo ljude da budu zatvoreni u svojim kućama, za mnoge je to bio veoma stresan dogadjaj. U medijima su se vesti sa preporukama o poželjnom ponašanju menjale gotovo svakodnevno i teško je bilo snaći se u moru različitih informacija ne znajući šta možete da očekujete. Takva stresna situacija kao i bilo koji drugi stressor (emocionalni, duhovni, fizički) dovodi do smanjenja imunog sistema i posledičnog opadanja kose kod mnogih kod kojih je kosa Ahilova peta. Takodje je očekivano da opadanje kose počne nakon 2-3 meseca od stresnog dogadjaja, opet veoma karakteristično za telogeni efluvijum.

 

  1. Nedostatak terapije

Usled zatvorenosti gotovo svih ordinacija  i nemogucnosti primanja neophodne terapije za opadanje kose (mezoterapija, PRP terapija , Laserska terapija mnogi pacijenti kojima je neophodna kontinuirana nega, nisu je imali što je uslovilo pogoršanje opadanja kose. Minimum koji za sebe možete da učinite jeste da se zdravo hranite i suplementirate vitaminima ukoliko niste u mogućnosti da odete na terapiju,Veoma je važno kosi davati snagu i ne prekidati sa tretmanima.

Ukoliko se suočavate sa pojačanim opadanjem kose nakon prelezanog virusa korone, na neki način je to očekivano. U najvećem broju slučaja, opadanje prestaje nakon 3-4 nedelje i kosa se obnovi. Ukoliko se to ne desi, onda bi bilo neophodno da se javite lekaru radi detaljnije dijagnostike i terapije.

Dr Gorana Kuka Epstein

Posted in Blog by haircenter

Leave a Comment