Opadanje kose kod žena

opadanje kose kod žena

Opadanje kose kod žena često je kompleksan problem i utiče nepovoljno na psihofizičko stanje svake žene, kao i njene svakodnevne aktivnosti, percepciju same sebe i samopouzdanje. Svakodnevno susretanje sa nepredvidivim opadanjem kose i nemogućnost da se opadanje spreči i zaustavi dovodi ženu u vrlo nemoćnu poziciju.

Žene zahtevaju sveobuhvatan i empatičan pristup u lečenju opadanja kose. Za ženu, kosa je simbol lepote, mladosti, snage i seksipilnosti. Iako su muškarci ti koji se češće susreću sa ovim problemom, kod žena je gubitak kose takođe česta pojava. Naime, više od 40% žena se u svom životu susretne sa opadanjem kose pre svoje pedesete godine.

Po čemu je opadanje kose kod žena drugačije nego kod muškaraca?

Opadanje kose kod žena je znatno drugačije nego kod muškaraca. Kod muškaraca je opadanje u najvećem broju slučajeva androgenetska alopecija – nasledna sklonost ka osetljivosti folikula u određenim zonama na dejstvo hormona. Enzim 5-alfa reduktaza pretvara testosteron u aktivni di-hidrotestosteron (DHT) i to dovodi do opadanja kose. Zato muškarci gube kosu više lokalizovano (zalisci, teme), dok žene uglavnom pate od difuznog proređenja kose.

Opadanje kose se može javiti u svakom životnom dobu žena. Nažalost, sve je više devojaka koje se sa opadanjem kose susreću već u pubertetu ili u ranim dvadesetim. Kod nekih počinje nakon trudnoće, kada telogeni efluvijum aktivira androgenu alopeciju, ili se one udruženo javljaju. Po nekim istraživanjima, 13% žena pati od opadanja kose pre menopauze, dok se taj procenat znatno menja nakon ulaska u menopauzu i iznosi 37%.

Kako ženama opada kosa?

Postoji nekoliko različitih tipova opadanja kose kod žena.

Ženska androgena alopecija

zen-kut-02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Androgena alopecija kod žena je stanje koje nastaje kao rezultat kombinacije genetike i osetljivosti folikula na dejstvo hormona koji se nazivaju androgeni. Kosa se proređuje i tanji najpre na sredini glave, a zatim se širi na ostatak vlasišta. Opadanje kose je po definiciji difuzno – na gornjoj površini glave, dok je zadnji deo glave (potiljačna zona) pošteđena opadanja.

Alopecija areata

Ovu bolest karakteriše opadanje kose u pečatima. Moguće je i da opadne sva kosa (totalna alopecija) ili sve dlake sa tela (univerzalna alopecija). Jedan od glavnih uzroka je autoimuni poremećaj koji uzrokuje da imuni sistem napada folikule dlaka. Može se javiti trenutno, kao reakcija na stres, poremećaj u funkciji štitne žlezde, lošu ishranu, radijaciju, teške metale, toksine. Ovaj tip alopecije zahteva hitnu intervenciju lekara čim pacijent primeti prve znakove pečata, kako bi se dalje širenje pečata zaustavilo i sprečio njihov novi nastanak.

Telogeni efluvijum

Telogeni efluvijum (akutno opadanje kose) je jedan od najčešćih tipova opadanja kose kod žena. Ovde kosa brzo ulazi u svoju fazu mirovanja (telogena faza), a zatim krene da opada brže nego što izrastaju nove vlasi. Kosa opada intenzivno, pojavljuju se zalisci, a debljina repa se smanjuje. Uvek postoji okidač nastanka ovog tipa opadanja kose, a do sada ih je opisano preko hiljadu. To su najčešće: stres, infekcije, toksini, preterana nega kose, operacije, lekovi i mnogi drugi faktori. 

Trakciona alopecija

Trakciona alopecija nastaje kao posledica čvrstog vezivanja kose. Rep, pletenice, dredovi i punđe zatežu kosu i time oštećuju dlaku, te se kosa proređuje i opada oko linije čela. Mogu ga izazvati i uređaji za stilizovanje (presa, figaro, gelovi). Potrebno je otkloniti uzroke da bi došlo do obnavljanja folikula dlake.

Ožiljna alopecija

Najčešće se javlja između 40. i 60. godine, a može se javiti i ranije. Ovaj vid oboljenja javlja se kada nastane ožiljavanje u potkožnom sloju kože glave koje trajno oštećuje folikule. Klinički se najčešće prikazuje kao polja bez kose nepravilnog oblika. Često postoje i simptomi na koži glave, poput svraba, bola, crvenila i dr. 

Zašto ženama opada kosa?

Opadanje kose žena može se desiti kao posledica mnogo faktora.

Genetika

Genetika je čest uzrok opadanja kose kod žena. Poznata kao androgena, ili androgenetska alopecija, ovo je ženska varijanta takozvanog muškog opadanja kose. Ukoliko postoji neko u porodici kome je opadala kosa po tipu androgene alopecije, veća je verovatnoća da se može pojaviti opadanje kose. Danas imamo dostupan genetski test kojim se ovo može testirati.

Hormonski disbalans

Odstupanje u nivou određenog hormona često utiče na gubitak kose. “Muški gubitak kose” kod žena kada se kosa tanji u regiji zalizaka Ili temena je karakterističan za višak androgena, što je tipično za policistične jajnike. Povećani gubitak kose nastaje i kod poremećaja rada štitne žlezde (hiper i hipotireoze). U gubitku kose ulogu imaju kortizol i prolaktin.

Postoji tačan protokol laboratorijskih analiza koji se mora uraditi prilikom postavljanja tačne dijagnoze i tretmana za hormonski gubitak kose kod nežnijeg pola.

Dr Gorana Kuka Epstein objašnjava uticaj hormona na opadanje kose kod žena

Pojačan stres

Nakon traumatičnog događaja ili nakupljenog emocionalnog stresa, često se kao posledica javlja i opadanje kose. Opadanje kose se može javiti nakon akutnog stresa, ili onog koji je hroničan. Ovakvo opadanje traje nekoliko meseci ili godina. Nekad žene navode da gube kosu i u toku stresnih događaja. Stres ima veliki efekat na rad hormona, kako hormona nadbubrežne žlezde, štitnih pa i polnih hormona, a tako posledično i na opadanje kose. Kontrola stresa je vrlo često efikasna metoda u zaustavljanju opadanja kose.

Nedostatak proteina

Ako se ne unosi dovoljno proteina u organizam, to može rezultirati usporavanjem rasta kose, pa i njenim opadanjem. Ovo se obično događa par meseci nakon pada nivoa proteina. Najveći izvori proteina u našoj ishrani su jaja, meso i riba, ali i proteini u biljkama kao što su sočivo, pasulj i leblebije. 

Anemija

Anemija je često povezana sa gubitkom kose. Skoro svaka deseta žena od 20 do 50 godina pati od anemije usled nedostatka gvožđa, što pored opadanja kose ima za simptome i konstantni umor, vrtoglavice, glavobolje, bledu kožu i hladne ekstremitete. Za početak, potrebno je uraditi analizu krvi i utvrditi uzrok niskog nivoa gvožđa. Namirnice koje su bogate gvožđem su goveđe meso, spanać, crni pasulj, sardine, pistaći, suvo grožđe, borovnica, aronija, i crna čokolada.

Trudnoća

Kod normalnog stanja kose, oko 90% kose je u aktivnoj fazi rasta koja se naziva anagena faza i traje od 1 do 7 godina. Ostalih 10% kose je u mirnoj fazi rasta koja se naziva telogena faza i traje oko 3 meseca, posle koje kosa opada. Sve što dovodi do postepenog skraćivanja anagene faze, a produžuje telogenu fazu rasta, dovodi do prekomernog opadanja kose. U toku trudnoće, hormoni koji stimulišu rast i razvoj fetusa takođe stimulišu i rast kose i time se čak oko 99% kose nalazi u anagenoj fazi – fazi aktivnog rasta, dok je samo 1% u mirujućoj fazi.

Međutim, posle porođaja, 20-30% kose odlazi u telogenu fazu mirovanja. Iznenada, kao posledica ovog procesa, tri meseca posle porođaja, žene počinju naglo da gube kosu. Srećom, u pitanju je privremeno stanje koje se obično povrati nakon 6 meseci. Nažalost, kod nekih žena kosa  ostane u hroničnom stanju opadanja i neophodno je da se počne sa terapijom.

Hemioterapija

Hemioterapija utiče na anagenu fazu, tj. fazu aktivnog rasta, jer ova grupa lekova jako utiče na to da onemogući rast ćelija. Kada se završi hemioterapija, obično počinje normalan rast kose.

Ostali uzroci opadanja kose

Ostali faktori koji doprinose dodatnom opadanju kose kod žena su restriktivne dijete, hirurške intervencije, jake infekcije sa visokom temperaturom, autoimune bolesti (lupus, reumatoidni artritis), kožne bolesti (psorijaza, seboroični dermatitis), određeni lekovi poput betablokatora, antidepresiva, antiinflamatornih lekova ili kontraceptivnih pilula, kao i preterana nega kose.

Specijalizovana klinika za lečenje opadanja kose kod žena

wchfl logo

WOMEN’S CENTER FOR HAIR LOSS je specijalizovana ordinacija za lečenje opadanja kose kod žena. Kako opadanje kose pogađa žene svih generacija, a uzroci mogu varirati od androgenetske alopecije, ožiljne, trakcione, alopecije areate i mnogih drugih, posebna dijagnostika je neophodna kako bi se odredio tačan uzrok.

Dr Gorana Kuka i dr Jeffrey Epstein zajedno imaju preko 30 godina iskustva u lečenju opadanja kose i zajedno rade kako bi ženama obezbedili najbolju dijagnostiku, analizu i rešenje njihovog problema opadanja ili gubitka kose. Sve metode lečenja opadanja kose, kao i hirurške procedure su dostupne u okviru Centra, a ova dva lekara rade na tri lokacije – Majami, Beograd i Njujork. Za više informacija, posetite WCFHL sajt.

Pogledajte predavanje dr Gorane Kuka Epstein na međunarodnom kongresu ISHRS-a održanom u Pragu 2017.

Kosa je simbol ženske lepote

Kosa je simbol lepote i snage, i potrebna je pravilna nega da bi se ona očuvala. To zahteva trud i ulaganje, kao i kvalitetne proizvode za lepotu i sjaj. Zauzvrat, dobićete blistav, zdrav i sjajan izgled kose za svaki tretman koji joj priuštite. Ukoliko na vreme steknete naviku pravilnog tretiranja kose, očekujte da će ona izgledati kao na reklami. Ako se i desi opadanje kose, u ovom članku imate rešenje kako da to sprečite i vratite svojoj kosi prirodan izgled i sjaj.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.