Opadanje kose kod žena

zen-kut-02Opadanje kose kod žena izuzetno je kompleksan problem i utiče nepovoljno na psihofizičko stanje svake žene. Svakodnevno susretanje sa nepredvidivim opadanjem kose i nemogućnost da se zaustavljanje spreči i zaustavi, dovodi ženu u jednu nemoćnu poziciju. U vreme kada je kosa simbol lepote i zdravlja, gubitak kose je veoma stresna situacija za svaku ženu bez obzira na njene godine, profesiju ili obrazovanje.

Opadanje kose kod žena je znatno drugačije nego kod muškaraca, kod kojih je opadanje u najvećem broju slučajeva androgenetska alopecija – nasledna sklonost ka specificnoj raspodeli dlake koja poseduje enzim 5- alfa reduktazu koji opet konverzijom testosterona u svoju aktivnu formu di-hidrotestosteron (DHT) dovodi do opadanja kose. Zato muškarci gube kosu više lokalizovano (zalisci, teme), dok žene uglavnom pate od difuznog proređenja kose.

Dlake postaju tanje, a broj dlaka koji zauvek opadne je sve veći i veći. Retko kada će kod žene nastati potpuni gubitak kose na jednoj lokalizovanoj površini, ali se dešava da se toliko proredi da na cm2 bude samo poneka tanka, dlaka.

Kod muškaraca opet, gubitak kose počinje u dvadesetim ili tridesetim, dok je kod žena drugačije. Tako razlikujemo dva perioda kada se javlja opadanje kose- u dvadesetim i nakon menopauze. Po nekim istraživanjima, 13 % žena pati od opadanja kose pre menopauze, dok se taj procenat znatno menja nakon ulaska u menopauzu i iznosi 37%.

Trudnoća i opadanje kose

Kod normalnog stanja kose, oko 90% kose je u aktivnoj fazi rasta koja se naziva anagena faza i traje od jedne do sedam godina. Ostalih 10% kose je u mirnoj fazi rasta koja se naziva telogena faza i traje oko tri meseca, posle koje kosa opada.

Sve što dovodi do postepenog skraćivanja anagene faze, a produžuje telogenu fazu rasta, dovodi do prekomernog opadanja kose. U poslednja tri meseca trudnoće, hormoni koji stimulišu rast fetusa takođe stimulišu i rast kose i time se čak oko 99% kose nalazi u anagenoj fazi-fazi aktivnog rasta, dok je samo 1% u mirujućoj fazi.

Posle rođenja, 20-30% kose odlazi u telogenu fazu mirovanja i iznenada, tri meseca posle porođaja, žene počinju naglo da gube kosu. Ali, u pitanju je privremeno stanje koje se obično povrati nakon 6 meseci. Nažalost, kod jedne grupe žena kosa ostane tanka, retka i nekvalitetna.

Hemioterapija i opadanje kose

Hemioterapija utiče na anagenu fazu-fazu aktivnog rasta jer ova grupa lekova jako utiče da onemogući rast ćelija. Kada se završi hemioterapija, normalan rast kose počinje.

Hormoni i gubitak kose

Odstupanje u nivou određenog hormona, često utiče na gubitak kose. “Muški gubitak kose” kod žena kada se kosa tanji u regiji zalizaka Ili temena je karakterističan za višak androgena , kao što se dešava kod policističnih jajnika. Povećani gubitak kose nastaje takođe kod poremećaja rada štitne žlezde (hiper i hipotireoze).

Postoji tačan protokol analiza koji se mora uraditi prilikom postavljanja tačne dijagnoze i tretmana opadanja kose kod žena.

Ostali uzroci opadanja kose

Ostali faktori koji doprinose dodatnom opadanju kose kod žena su loše balansirane dijete, hirurške intervencije, jake infekcije sa visokom temperaturom, autoimmune bolesti (lupus, reumatoidni artritis), kožne bolesti (psorijaza, seboroični dermatitis) i određeni lekovi poput betablokatora, antidepresiva, antiinflamatornih lekova ili kontraceptivnih pilula.

Stres povodom nekih životnih situacija, direktno utiče na opadanje kose. Iako direktan uzročni mehanizam još nije utvrđen, gotovo sve žene navode da im je kosa vise opadala u stresnim događajima.

Načini lečenja

Kao što je složena dijagnoza ovog stanja kod žena, takođe i samo lečenje može biti vrlo složeno. Pored saveta da se unose namirnice bogate gvožđem, cinkom i biotinom (spanać, kelj, tofu, pasulj, crveno meso), obično se savetuje kvalitetan šampon bogat kofeinom cinkom, vitaminom E i mentolom, kao osnovna nega kose (kolekcija Plantur šampona za žene).

Dr Gorana Kuka objasnjava primenu Minoksidila kod zena

Potom postoji mogućnost medikamentoznog lečenja losionom Minoxidil ili kapsulama Finasterid (Proscar). Mezoterapija kose prilikom koje se atraumatskim mikroiglicama u derm ubrizgavaju hranljivi vitaminski kokteli pokazala se veoma efikasna u prevenciji daljeg opadanja kose.

PRP terapija– terapija sopstvenim trombocitima spada u najefektnije stimulativne metode za prevenciju opadanja ali i za stimulaciju rasta nove kose. Laserski tretmani su nova tehnološka dostignuća spojili sa medicinom i lečenjem opadanja kose pa se sada može nabaviti i laser za kućnu upotrebu (IGrow).

I na kraju, tu je i FUE transplantacija kose – ne toliko omiljena kod žena jer se davajuća regija mora podšišati kratko, ali zato jedino sigurno i trajno rešenje ovog problema. Lečenje opadanja kose zahteva dobru dijagnostiku, izbor efikasne terapije i upornost i strpljenje i lekara i pacijentkinje kako bi dovelo do rezultata.

Specijalizovana klinika za lečenje opadanja kose kod žena

logo-womenscenterforhairloss2WOMEN’S CENTER FOR HAIR LOSS je specijalizovana ordinacija za lečenje opadanja kose kod žena. Kako opadanje kose pogađa žene svih generacija, a uzroci mogu varirati od androgenetske alopecije, ožiljne, trakcione, alopecije areate i mnogih drugih, posebna dijagnostika je neophodna kako bi se odredio tačan.

Dr Gorana Kuka i dr Jeffrey Epstein, zajedno imaju preko 30 godina iskustva u lečenju opadanja kose i zajedno rade kako bi ženama obezbedili najbolju dijagnostiku, analizu i rešenje njihovog problema opadanja ili gubitka kose. Sve metode lečenja opadanja kose, kao i hirurške procedure su dostupne u okviru Centra, a ova dva lekara rade na tri lokacije- Majami, Beograd i Njujork. Za više informacija, posetiti sajt www.womenscenterforhairloss.com

Pogledajte predavanje dr Gorane Kuka Epstein na međunarodnom kongresu ISHRS-a odrzanom u Pragu 2017