Opadanje kose kod mladog muškarca

15.05.2018

Iako je usvojeno mišljenje da samo muškarci u zrelijem dobu posle pedesete godine gube kosu, klinička praksa pokazuje da to više nije slučaj. Najveći broj naših pacijenata nam se obraća u svojim kasnim dvadesetim, a neretko se javljaju mladići koji su još uvek u srednjoj školi, a već primećuju prve znake opadanja I proredjenja kose. Naravno da je neprihvatljivo jednom mladiću da se u tako ranom dobu suoči sa opadanjem kose, naročito ako njegovi vršnjaci imaju još uvek bujnu, dečačku kosu. Zato je veoma važno na vreme primetiti prve znake opadanja kose i obratiti se lekaru za savet.

 

GENETSKA PREDISPOZICIJA

 

Ukoliko mladićev otac ima primetan gubitak kose koji je nastupio u ranom uzrastu, velike su šanse da je došlo do direktnog genetskog nasledjivanja i da će se mladić suočiti sa sličnim/istim načinom opadanja kose kao i njegov otac. Opadanje može biti isto po zonama (teme, zalisci, zulufi), intenzitetu i pratećim simptomima. Takodje, nasledjivanje sklonosti ka opadanju kose je poligenetsko, pa se tako može naslediti i od ujaka, dede ili neke dalje rodbine. Ukoliko stariji brat ima sklonost ka opadanju kose, postoji verovatnoća da će se pojaviti i kod mladjeg. Naravno, ima i mnogo izuzetaka od ovog pravila, ali uvek je važno uporediti sa članovima porodice kakvo je stanje njihove kose.

 

 

PRVI ZNACI OPADANJA KOSE

 

Prvi znaci opadanja kose se primećuju na dve zone: na temenu i u zoni zalizaka. Ukoliko se opadanje kose javi prvo na temenu nije baš povoljan prognostički znak jer se često brzo širi I može zahvatiti čitav srednji deo glave, pa čak I prednju liniju kose. Opadanje kose u zoni zalizaka čini da čelo izgleda veće i čitava gornja trećina šira. Neretko se primećuje i proredjenje obrva. Svakodnevno se primećuje više kose prilikom češljanja, pranja kose i generalno po garderobi, jastuku, radnom stolu.

 

PSIHOLOŠKI EFEKAT

 

Opadanje kose koje nastupi u bilo kom uzrastu je teško prihvatljivo, a naročiti je izazov ako to nastane pre 21 godine. Strah od daljeg, pa i potpunog gubitka kose je stalno prisutan, kao i to kako će se izgled njegovog lica promeniti sa daljim gubitkom kose. Mnogi mladići postaju nesigurni, slabije izlaze usled manjka samopouzdanja. Takodje, postaju laka meta za čudotvorne lekove koji se reklamiraju na televiziji i po novinama u želji da nadju rešenje za svoj problem.

 

KONSULTACIJA SA LEKAROM

 

Kako se ne bi gubilo dragoceno vreme kupujući razne čudotvorne preparate koji se neretko reklamiraju i tražeći informacije po različitim internet forumima, neophodno je obratiti se lekaru koji specijalizira u oblasti opadanja kose. Ukoliko je pacijent maloletan, lekaru se mora obratiti u pratnji roditelja kako bi imao iskrenu podršku prilikom donošenja odluka o terapiji koja mu bude predočena. Takodje, je važno da i sam roditelj bude edukovan po ovom pitanju. Pre predloga terapije, neophodno je da se postavi ispravna dijagnoza. Iako je najčešće u pitanju androgenetska alopecija (nasledno opadanje kose), moraju se isključiti i eventualna ostala stanja koja dovode do opadanja kose (alopecija areata, seboročni dermatitis, trihotilomanija, ožiljna alopecija). Uloga lekara je da edukuje pacijenta o uzroku opadanja kose, daljem napredovanju i posledicama opadanja kose, kao i o dostupnim terapijama. Pravilna primena terapije,može dovesti do značajne regeneracije kose, a takodje i do zaustavljanja daljeg opadanja, što je od najveće važnosti za mladog pacijenta.  Jednom stabilizovano opadanje kose terapijom, može biti odlična mogućnost za transplantaciju kose.

 

DA LI JE TRANSPLANTACIJA KOSE REŠENJE?

 

Iako je transplantacija kose veoma popularna i predstavlja “najbrže”, ali i jedino trajno rešenje da se kosa vrati, najveći broj lekara neće obaviti ovu intervenciju kod pacijenta mladjeg od 21 godine. Zašto se lekari ne odlučuju za transplantaciju kod mladih pacijentata:

 

  • Tačan tok daljeg opadanja kose nije jasno definisan u ovako ranom uzrastu. Zone koje trenutno izgledaju gusto, mogu već za godinu – dve biti zahvaćene opadanjem kose;
  • Transplantacija kose obavljena kod mladog pacijenta može dati manje efektne rezultate nego kod starijeg sa jasno definisanim tokom opadanja kose;
  • Zahtevno je u ranom uzrastu kreirati prirodnu liniju kose koja će izgledati prirodno i kroz 20, 30 godina;
  • Davajuća regija je ograničena i može dati ograničen broj transplantata, koji obično ne može pokriti celu zonu predisponiranu za opadanje kose u punoj gustini;
  • Neretko mladi pacijenti imaju nerealna očekivanja, naročito sa prednjom linijom kose (hairline), pa insistiraju na ravnoj liniji kose. Takva dečačka linija kose će već za deset godina izgledati veoma neprirodno jer se gotovo kod svakog muškarca ona malo povuče sa vremenom;
  • Ukoliko se lekar odluci da uradi transplantaciju, obično su to veoma konzervativne intervencije koje će biti smislene i sa daljim gubitkom kose.

Profesionalni savet i podrška lekara koji razume fiziologiju opadanja kose I koji se eticki postavlja prema svom pacijentu, mogu biti od velike važnosti za mladog pacijenta. Zato je važno na vreme se obratiti za medicinsku pomoć i čuti mišljenje stručnjaka. Srljati u transplantaciju kose u ranom uzrastu se kasnije moze pokazati kao greška, ne samo po izgledu transplantirane kose, već i zbog istrošenosti davajuće regije koja se ne može iskoristiti za neku sledeću transplantaciju.

 

PRIČA O PRINCU VILIJAMU

 

Princ Vilijam je sigurno najbolji primer opadanja kose kod veoma mladog muškarca. Naslednika britanskog trona pamtite kao dečaka prelepih plavih lokni, guste, gotovo zlatne kose, čija kosa se u poslednjih petnaest godina značajno promenila.

2004 godina.
Prvi znaci opadanja kose se kod Princa Vilijama primećuju sa 21 godinom, i to u zoni temena. Već smo pomenuli da obično ako opadanje kose počinje u toj zoni, ima nešto agresivniji I nepovoljniji tok. U istom tom periodu, mogu se uočiti minimalni znaci istanjenja po celoj površini kose.


2009 godina.
Samo pet godina kasnije, uočava se jasno proredjenje cele kose. U ovoj fazi, princ Vilijam je verovatno izgubio oko 50 % svoje kose, te se može jasno videti koliko je kosa redja. Ono sto ide u prilog svakom pacijentu sa plavom kosom je da se proredjenje mnogo manje uočava kod svetele kose jer je kontrast sa kožom manji nego kod npr. tamne kose, pa je I gubitak kose manje primetan.

2011 godina.
Na venčanju veka, princ Vilijam ima 27 godina i značajno proredjenje kose na temenu. Interesantno je da se ne primećuje gubitak kose na zaliscima koji nije ni nastupio, ali se cela prednja linija kose povukla naviše.


2014 godina.
Definitivno postiji nasledna sklonost ka opadanju kose u kraljevskoj porodici, medjutim utisak je da kod princa Čarlsa, taj proces je zaustavljen  i donekle stabilan. Uglavnom se opadanje kose primećuje u zoni temena, dok se kod sina Vijilama on proširio i ka napred. Neretko je da se u svakoj sledecoj generaciji opadanje kose javi u intenzivnijem obliku.  Brat Harry koji je dve godine mladji takodje pokazuje sklonost ka opadanju kose u zoni temena.

2017 godina.
Definitivno se opadanje kose nastavilo I primetno je u celoj zoni. Iste godine Princ Vilijam se odlucio da obrije glavu kako bi ujednacio duzinu kose na celoj glavi.

 

Priča o budućem nasledniku trona je edukativnog karaktera kako bi se razumela progresivnost opadanja kose ako se javi u ranom uzrastu. Svakako je ispravno da se budući britanski krajl nije odlučio za agresivnu transplantaciju kose u svojim ranim dvadesetim s obzirom na progresivnogt opadanja kose u njegovom slučaju. Pravilo je da sto se ranije opadanje kose javi to ce njegov tok biti intenzivniji. Zato je važno edukovati se i potražiti najbolje rešenje za svoju kosu na vreme.

Posted in Blog by Hair Center Serbia

Leave a Comment