Načini kamuflaže gubitka kose

24.12.2020

Kosa je jedan od glavnih simbola lepote i zdravlja koji definišu kompletnu sliku svake žene, ali i svakog muškarca. Opadanje kose je po definiciji medicinsko stanje , koje pogađa sve više ljudi širom sveta, smatra se čak 50% ukupne populacije. Bez sumnje, gubitak kose nije samo estetsko, već  i zdravstveno pitanje, jer postoje objektivni zdravstveni razlozi zašto dolazi do opadanja kose. Opadanje kose je stanje koje se mora leciti i medicinski tretirati. Pored terapija ili kada pacijent izgubi strpljenje, moguci su i nacini kamuflaze gubitka kose. Obicno su frizeri ti koji to uspesno mogu da sakriju, ali postoje i drugi nacini kojima se moze pokriti gubitak kose.

 

  1. PRAVLJENJE DRUGAČIJE FRIZURE, PREMEŠTANJE RAZDELJKA KOD MUŠKARACA, ODLUKA DA OBRIJU GLAVU

Efikasno prikrivanje gubitka kose zavisiće od vrste stanja u kojem se vaša kosa trenutno nalazi. U slučajevima kada je gubitak kose sve uočljiviji, najbolje rešenje za muškarce je primena potpunog brijanja preostale kose. Nekim muskarcima je ovo prihvatljivo resenje, narocito ako su zadovoljni oblikom svoje glave i to im lepo stoji. Poznati su primeri Brusa Vilisa ili naseg čuvenog košarkasa Aleksandra Djordjevića kao simbole muževnosti i lepote, uprkos nedostatka kose.

 

Takođe, jedan od načina uspešne kamuflaže gubitka kose jeste nov način češljanja vaše kose. Pokušajte da vaš razdeljak premestite na drugu stranu, postavite siske napred ili se jednostavno o svakom narednom koraku posavetujte sa vašim izabranim frizerom, koji će pronaći najadekvatniji oblik za vašu kosu u odnosu na vaše lice. Moguće je da kosu prebacite na onu stranu gde je na vašoj regiji kože glave nedostaje prirodna kosa, a isto tako možete se poslužiti i drugim sredstvima za kamuflažu u procesu gubitka kose. Čuvena je diskusija oko toga sta sada već bivši predsednik SAD-a Donald Tramp radi sa svojom kosom. Iako postoje tračevi da je pre dvedesetak godina uradio redukciju skalpa, pretpostavlja se da Tramp vešto prebacuje, stilizuje i farba svoju kosu kako bi prekrio zone sa proredjenjem.

 

2.UPOTREBA TUPEA

Tupe ili umetak je najbolje rešenje za dobijanje većeg volumena vaše kose. Uz pomoć ove tehnike nadogradnje kose na lak i brz način možete da promenite vaš izgled ili da nadomestite nedostatak, koji primećujete na vašoj koži glave. Njihova prednost je u laganom nanošenju, jer poseduju kvačice i  količina tupa koju postavite zavisi isključivo od vas i od efekta koji želite da postignete. Takođe, postoje tupe i sa šiškama koje vam mogu pomoći da nadognadite nedostatak kose u prednjem delu vaše glave. Tupe je  savršen i lak način za vašu novu transformaciju i cesto ih zene koriste kada za neku posebnu priliku zele da im kosa izgleda bujnije. Vazno je imati na umu da ne treba kosu ni previse opterecivati nosenjem tupea, kako ne bi doslo do trakcione alopecije.

 

3.UPOTREBA PERIKE U CILJU KAMUFLAŽE GUBITKA KOSE

Perike se koriste iz različitih razloga, od kojih je jedan za skrivanje gubitka kose. Ovo je tržište koje se u poslednjim decenijama  izuzetno razvilo, pa danas možemo pronaći i različite vrste perika. Pre nego što se odlučite za neku vrstu perike, razmislite u kojim situacijama i za koje potrebe vam je potrebna perika. Ukoliko je nećete nositi stalno, već samo u određenim situacijama onda se možete odlučiti za oblik koji je najbliži vašoj pravoj kosi. Ali ukoliko je nosite stalno, naša preporuka je da se uvek odlučite za visoko kvalitetne perike, čiji osnov izrade je prirodna vlas. Na taj način razlike između vaše kose i perike zaista će biti neprimetne. Prirodnim perikama mora se posvetiti posebna pažnja, za razliku od sintetičkih perika. Vek trajanja ovih perika je mnogo duži  i na njima veoma lako možete koristiti preparate za oblikovanje kose. Kod pravih perika, kosa se ručno postavlja na mrežicu i cena ovih perika je uvek skuplja od veštačkih. Vrlo često klijenti često postavljaju pitanje da li je bolje kupiti perike koje ćete stalno nositi ili one koje ćete skidati, ali je odgovor na ovo pitanje zaista individualan. Privremene perike se koriste samo na određeno vreme, kako i njihovo ime kaže, ali su vrlo praktične jer vam daju mogućnost da u toku dana ili uveče skinete svoju periku i odmorite kožu glave sto je izuzetno vazno. Takođe, još jedna korist i prednost od privremenih perika jeste mogućnost da u svakom trenutku možete da skinete periku kako biste je oprali.

 

4.UPOTREBA BIOFIBRE U CILJU KAMUFLAŽE GUBITKA KOSE

Kada pominjemo biofibre važno je da znate da je ovo veštačka kosa. Mogućnosti da vaše telo odbaci biofibru su veoma male. Što se tiče estetike važno je da napomenemo da biofibra ima prilično  prirodan izgled, pa je teško otkriti da je ona u stvari veštačka kosa. Biofibra daje dugotrajne rezultate, jer ste uz nju biti mirni od sedam do osam godina. Biofibre imaju prirodan izgled  i postoje u tri različite dimenzije: 45, 30 i 15 centimetra. Svakako jedan veliki nedostatak jeste što ta „kosa“ ne raste. Možete ga dobiti u tri različite vrste kose – ravnoj, talasastoj i kovrdžavoj. Biofibra vam je potrebna kada imate difuzni gubitak kose ili proređivanje kose. Takođe, one su sjajno rešenje kada želite brzi efekat, kada ne želite previše intenzivno lečenje, kao i da prekrije možda vaše ožiljke. Svakako je najbolje rešenje da se radi transplantacija sopstvene kose kad god za to postoje uslovi, ali ukoliko neko nije kandidat za transplantaciju, ovo može biti alternativa. Veoma je važno da pacijenti znaju da upotreba biofibre ide sa komplikacijama o kojima se sve češće priča i piše, jer organizam neretko odbacuje ovaj veštački materijal poput stranog tela. O tome možete pročitati više na: https//www.jaadcasereports.org/article/S2352-5126(20)30416-1/pdf  Takodje, nikako se ne smeju koristiti kod stanja poput oziljne alopecije ili alopecije areate jer mogu da izazovu dodatni, nepovoljni autoimuni odgovor.

 

5.UPOTREBA TOPPIKA U CILJU KAMUFLAŽE GUBITKA KOSE

Ovaj veoma praktični preparat, baziran na organskim keratinskim vlaknima identičnim onim iz ljudske dlake, predstavlja savršenu kamuflažu za bilo koji nedostatak na vašoj kosi. Toppik se nanosi na suvu kosu uz pomoć spreja i zbog izuzetne formule koja sadrži statički elektricitet,  ostaje na vašoj kosi do sledećeg pranja tako što se hiljade mikrovlakana zalepi za vašu kosu. Pacijenti se  nakon nanošenja  Toppika  odmah osećaju bolje, jer su efekti vidljivi i čim se pogledaju u ogledalo  te se smanjuje kontrast izmedju koze glave i kose. Uz Toppik možete koristiti i sve druge kozmetičke proizvode na koje ste do sada navikli. Što se tiče boje Toppika, on se proizvodi u cak devet razlicitih nijansi i moze se lako prilagoditi tačnoj boji kose.

6.SKALP MIKROPIGMENTACIJA (SMP)

Kao što i sama reč kaže, mikropigmentacija je pigmentiranje određenog dela kože. Danas postoji mnogo centara lepote u kojima se mikropigmentacija koristi za ocrtavanje obrva ili usana, dok je mikropigmentacija kose više usmerena na pokrivanje područja kože glave gde je kosa proredjena ili potpuno izgubljena. Ovo je jednostavan, ali precizan postupak u kojem se koža pigmentira sitnim tačkama, a sam postupak je prilično sličan tetoviranju. Mikropigmentacija je u praksi veoma pouzdan i siguran postupak sa visokom stopom uspeha. Sastoji se od unošenja pigmenata u područja glave gde nema folikula, bilo da su obrijani, kratki ili dugi. Ova pigmentacija omogućava da se čini da koža glave ima veću gustinu nego što zapravo ima. Obicno su potrebne dve ili tri mikropigmentacije kako bi se postigao pun efekat, a boja ostaje prisutna 2-5 godina. Generalno, skalp mikropigmentacija je popularna tehnika, jer ju je pogodno primeniti kada transplantacija kose nije opcija, ali i kod prikrivanja ožiljaka ako zaostanu posle FUE tehnike.

7.FARBANJE KOSE

Ukoliko postoji proredjenje kose, a koza glave je izuzetno svetla, dok je sama dlaka veoma tamna, taj kontrast ce pogorsati generalno izgled kose i ona ce izgledati redja nego sto jeste. Farbanje kose u svetliju nijansu ce smanjiti taj kontrast i odati utisak manje proredjenosti. Zato pacijentima često savetujemo da malo posvetle kosu sto ima zaista povoljan efekat.

 

 

Konsultacija sa pacijentima oko skalp mikropigmentacije, primene Toppik vlakana, ili nosenja perike je veoma delikatna. Ovo su naročito osetljivi pacijenti jer su ili izloženi izrazitom opadanju kose ili su već isprobali sve moguće tretmane te  im je ovo poslednja šansa da poboljsaju izgled svoje kose. Nekada se ove metode mogu uspešno kombinovati sa lečenjem opadanja kose ili u isčekivanju rezultata transplantacije kose.

 

Dr Gorana Kuka Epstein

 

 

Posted in Blog by haircenter

Leave a Comment