Mentori u prvih deset godina moje profesionalne prakse

7 21.10.2018

Ove godine sam proslavila deset godina od kako se bavim transplantacijom kose. Pocelo je slučajno, ako slučajnost postoji u vreme kada se u svetu i to prvo u Evropi, pojavio prvi uredjaj za FUE tehniku transplantacije kose. Bolnica u kojoj sam u to vreme radila je nabavila uredjaj iz Francuske i mogla sam da pomognem zbog znanja francuskog tako što sam prevodila kako se aparat koristi. Kada sam prvi put videla kako transplantaciju kose izvodi iskusnija doktorka, mnogi elementi operacije mi se nisu svideli – korišćenje velikih graftova i kreiranje “efekta lutke”, postavljanje transplantata pod pravim uglom i u redovima što je sve davalo utisak neprirodnog izgleda kose. Sa već nekim vremenom provedenim u estetskoj hirurgiji, znala sam da rezultat estetske operacije treba biti potpuno prirodan izgled, te sam intuitivno osećala da doktorka od koje je trebalo da naučim transplantaciju greši. Naročito mi se nije dopalo što su pacijenti danima nakon interevencije bili otečeni i u bolu, što nije nešto čime FUE tehnika treba da rezultira.

I tada počinje moje putovanje…

Počela sam da tražim knjige na temu transplantacije kose koje su mi bile dostupne i da se upoznajem sa osnovama ove tehnike. Pretraživala sam internet i stručne publikacije danonoćno, registrovala se na brojnim internacionalnim stručnim forumima gde me nije bilo sramota da pitam one koji su imali više iskustva. Gledala sam video snimke na You Tube-u, lekare koji su objašnjavali elemente ove procedure i uživo to pokazivali. Kako je FUE tehnika tada bila tek u svom začetku, nije bilo lako naći lekara koji bi ovu tehniku pokazao. Bila sam jedan od prvih 5 lekara u Evrope koji su ovaj metod usvojili i počeli da je primenjuju. Pisala sam tada jedinom lekaru koji je promovisao ovu tehniku kako bi mi dozvolio da dodjem na njegovu kliniku i vidim kako je on obavlja, medjutim on me je odbio. Kasnije se to ispostavilo kao dobar sticaj okolnosti.

 

Pariz

Tako sam prvo otisla u Francusku, kod idejnog tvorca današnjeg aparata Neograft- Alain Correa. Spasilo me je ponovo znanje francuskog te me je on uputio kako najbolje aparat da koristim i pokazao mnoge trikove. Aparat sam koristila naredne tri godine i sama razumela neke nedostatke aparata te ga zamenila boljim.

 

Dr. Jeffrey Epstein – New York

Pisala sam mnogim lekarima kako bi mi dozvolili da ih posetim  u njihovim ordinacijama, vidim uživo šta rade i kako izgleda dinamika njihovih ordinacija za transplantaciju kose. Dr. Jeffrey Epstein je bio jedan od prvih koji mi je dozvolio da ga posetim u svojoj ordinaciji u Njujorku. Videvši prvi put nekog ko se dugo bavi transplantacijom kose na najbolji i najstručniji način je mnogo uticalo na moju profesionalnu karijeru. Do danas nisam srela hirurga koji pravi bolju prednju liniju kose i vrši korekciju zalizaka. Pored njega sam naučila i transplantaciju obrva i brade. Takodje mi je pomoglo da naučim šta znači timski rad u transplantaciji kose i kako najefikasnije organizovati moj tim u radu. U godinama koje su usledile, postala sam deo njegovog tima i direktor odelenja za FUE tehniku pri njegovoj ordinaciji. Zajedno smo osnovali Women’s Center for Hair Loss kao i FoundHair Training Program, gde podučavam mlade lekare kako da se bave transplantacijom kose.

 

Dr. Sam Lam – Dalas

Sa dr Lamom sam se “slučajno” “upoznala” kroz neke njegove stručne snimke na You Tube-u koje sam gledala. Odlučila sam da mu pošaljem mejl sa pitanjem i oduševilo me je što je odgovor stigao nakon samo par sati. Na  svom prvom kongresu lekara koji se bave transplantacijom kose (ISHRS_International Society of Hair Restoration Surgeons), pohadjala sam tzv. Basic Course i on mi je bio instruktor. Javila sam mu se i pozdravio me je sa tečnim “dobar dan”.  Objasnio mi je da je njegova desna ruka jedna doktorka iz Srbije koju ću upoznati koji minut kasnije. Sam je uvek bio odličan i konstruktivan kritičar mojih prezentacija u godinama koje su usledile, a njegov perfekcionizam i posvećenost radu su za mene i danas inspirativni. Vremenom smo postali prijatelji.

 

Dr Emina Karamanovski Vance – Dalas

Emina radi sa Dr. Lamom već duži niz godina. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim napustila zemlju i otišla prvo u Kanadu, potom u Ameriku. Bavi se usko transplantacijom kose i jedan je od najvećih perfekcionista u ovom poslu. 2010. je posetila Srbiju i zajedno smo obavile jednu transplantaciju kose. Bilo je to fantastično iskustvo jer je Emina kao skener pratila sve sto radim i korigovala kako bi mi rad bio komforniji i efikasniji. Autor je knjige “Transplantacija kose za asistente” koja predstavlja svojevrsan bukvar transplantacije kose. 2014.godine sam je posetila u njenoj i Samovoj ordinaciji u Dalasu. Najlepše od svega je kada se sretenemo svake godine na godisnjem ISHRS kongresu i razmenimo šta smo novo naučile ili primenile u prethodnoj godini.

 

Dr. James Harris – Denver

Smatram Dr. Harrisa jednog od zaista najvećih strucnjaka za FUE tehniku na svetu, mozda i najvećim. Ne samo da je možda bio i prvi hirurg koji je ovu tehniku počeo da primenjuje, već je dizajnirao i patentirao nekoliko aparata za FUE tehniku. Njegov pristup FUE je uvek inovativan, sa novom perspektivom i boljim rezultatom. Nikad ne propustim nijedno njegovo predavanje i svaki put me iznenadi nečim novim. Najbolje finese FUE tehnike sam naučila od njega. Uvek raspoložen za razgovor i konstruktivnu diskusiju, predstavlja zaista lidera ove tehnike.

 

Dr. Jean Devroye- Brisel

Tokom svog rada promenila sam nekoliko FUE aparata, uključujući i E-FUE sistem koji sam sama dizajnirala. Uvek sam bila zadovoljna kvalitetom transplantata koje sam dobijala jer sam posvećena onome sto radim. Medjutim, pre oko godinu i po dana na jednom kongresu u Orlandu, prvi put sam videla WAW sistem za FUE tehniku kog je on patentirao. Lakoća dobijanja potpuno savršenih graftova uz sistem koji ima potpuno drugačiju tehničku osnovu za mene je bio nevereovatan. Već godinu dana koristim ovaj aparat i kod najtežih pacijenata (ožiljaka, prethodnih FUE, crnaca, svetle kose itd) i svaki put iznova potvrdim njegovu superiornost u odnosu na sve druge aparate. Najveći benefit za pacijenta je što je prečnik noža koji se koristi za ekstrakciju manji, manja trauma za samo tkivo usled oscilacije, te obezbedjuje brzo i savršeno zarastanje davajuće regije. Najveći napredak moje prakse u poslednjih godinu dana je primena ovog aparata.

 

ISHRS – Svetsko udruženje lekara koji se bave transplantacijom kose

Kao lekari, često smo članovi raznih udruženja. ISHRS je bilo prvo udruženje kome sam kao specijalizant pristupila još 2010.godine. Okuplja stotine članova iz čitavog sveta i organizuje godišnji kongres. U okviru ovog udruženja sam stekla mnoge prijatelje i gotovo da nema zemlje u kojoj nemam kolegu kome bih mogla da se obratim za pomocć, ukoliko mi bude potrebna. Godišnji kongres je najbolje mesto za ucčenje novih detalja u transplantaciji kose, a stručni časopis Hair Tranaplant Forum najbolji izvor najnovijih publikacija. Ove godine sam bila instruktor za FUE tehniku pri godišnjem kongresu što je bila posebna čast.

 

PACIJENTI

Svaki pacijent dolazi sa svojom pričom i svojom perspektivom. Različita gledišta na intervenciju, kao i na naš tim koji će je obaviti, uvek ukazuju na odredjene elemente koje ja mozda ne bih primetila iz perspektive lekara, ali slušajući svoje pacijente, njihova pitanja, kritike i pohvale, uvek dobijam tu novu, veoma korisnu perspektivu onoga čime se bavimo.

 

TIM

I na kraju, ali svakako ne poslednji prema važnosti je moj tim. Grupa asistentkinja i lekara koji su birani strpljivo i sa kojima provodim toliko vremena u radu su moji svakodnevni učitelji. Ono što delimo je ljubav prema ovome što radimo  i da nije tako, sati provedeni u ovako delikatnom poslu, bi bili mnogo duži. Članovi mog tima su uz mene da primete sve ono što možda ja ne stignem i da mi na to ukažu i obratno. Do sada sam imala prilike da treniram i obučim oko 100 lekara iz čitavog sveta i pravo je zadovoljstvo raditi sa lekarom koji je trenutno član našeg tima. Sa svojim timom se osećam sigurno, kroz tolike godine rada smo uigrani, rad je jedna savršeno uvežbana rutina koju radimo sa mnogo ljubavi i posvećenosti.

 

Prvih deset godina je proteklo brzo, proputovala sam mnoge zemlje učeći i edukujući druge, raspodelila svoj rad izmedju Amerike i Srbije u radujem se šta će narednih deset godina doneti. Za sve ove godine, naša ordinacija ima da ponudi najbolju tehniku transplantaciju kose i sve najmodernije metode lečenja opadanja kose poput najprestižnijih svetskih ordinacija. Nije slučajnost da sve više pacijenata dolazi iz inostranstva radi saveta ili transplantacije kose te je Srbija uvršćena na listu destinacija gde se ova grana medicina razvila po svetskim merilima.

Postavio : Blog - Hair Center Serbia
Comments (7)
Srdjan KosticOctober 26Reply
Svaka čast mlada i lepa doktorko! Šteta sto ste zemlju Srbiju napustili i niste ovde da unapredite nas zdravstveni sistem.Nije ni čudo da su nam najbolji doktori otišli pa i vi.Zelim vam mnogo uspeha u profesionalnoj karijeri kog svojim radom zasluzujete! Srdjan Kostic
MilutinOctober 26Reply
Doktorku sam lično upoznao u njenoj ordinaciji i na mene je ostavila najpozitivniji utisak strucnosti i prijatnosti ikad u lekarskoj ordinaciji. Pozz
mihajloOctober 29Reply
Doktorice draga,da nije bilo vasih zlatnih ruku,ja bih i dan danas bio celav i nesrecan,ovako ste mi novi zivot udahnuli i svako jutro sam vam zahvalan kada namestam svoju kosu.Nisam ni mogao da zamislim da ce moja kosa ovako dobro izgledati ali sam verovao u vase magicne ruke i vas tim.Svu srecu vam zelim i nek vas sam Bog cuva.Vecno zhvalan i sreca,Mihajlo iz Svajcarske.
haircenterNovember 25Reply
Dragi Mihajlo, Mnogo mi je drago da ste zadovoljni! Sve najlepse, dr Gorana
BojanNovember 6Reply
Cestitam lepa doktroko
DusanNovember 24Reply
Doktorkaaaaaa Kada cete da se vratite da uradite moje teme koje celavi i celavi.... Vas verni pacijent Dusko
haircenterNovember 25Reply
Postovani i dragu Dusko, Vidimo se pocetkom 2019. kada cu ponovo biti u Beogradu. Molim Vas nas kontaktirajte mejlom info@haircenter.rs Srdacno i srecni praznici! Dr. Gorana Kuka

Leave a Comment