Lekovi koji dovode do opadanja Kose

20.08.2021

Do opadanja kose može doći iz različitih razloga. Ozbiljna bolest, neadekvatna ishrana, značajan gubitak telesne mase, porođaj i lekovi su neki od razloga zašto kosa opada u većem obimu od očekivanog. Upravo iz ovog razloga, ako ste primetili značajan gubitak kose vrlo je važno utvrditi koju terapiju uzimate. 

Zašto je ovo bitno? Zato što gotovo da ne postoji lek koji nema neželjene efekte. 

U kontekstu problema sa kosom, a naročito opadanja kose i njegovog lečenja, treba istaći da postoje lekovi koji mogu da dovedu do gubitka kose.

1.Minoksidil

Mnogim ljudima je vrlo iznenađujuća činjenica da isti lek koji se koristi u terapiji opadanja kose može da dovede i do njenog gubitka. Kliničke studije ukazuju na to da je ovaj preparat efikasan kod 46% pacijenata, što je svakako značajan broj, ali kod ostatka populacije ne pokazuje delotvornost.

Naime, genetska ispitivanja su pokazala da je kod nekih osoba enzim koji vrši konverziju minoksidila u minoksidil sulfat neaktivan, zbog čega ovaj preaprat nije efikasan u lečenju opadanja kose kod njih. 

Neaktivnost ovog enzima je razlog zašto je minoksidil nedelotvoran kod nešto više od polovine populacije, ali taj enzim ne utiče na opadanje kose.

Zbog čega minoksidil dovodi do dodatnog opadanja kose?

Minoksidil koji se kupuje u apotekama najčešće dovodi do opadanja kose zbog baze u kojoj je rastvoren. U najvećem broju slučajeva u pitanju je propilen glikol koji ponekad iritira kožu glave zbog čega dolazi do gubitka kose.

Imajte u vidu da je opadanje kose oko tri nedelje od početka primene minoksidila normalno. Kod osoba kod kojih je opadanje intezivno tokom prve tri nedelje, da bi nakon ovog perioda prestalo, delotvornost leka je vrlo često bolja.

Međutim, ukoliko se opadanje nastavi, ono ukazuje na preosetljivost kože glave. U tom slučaju, potrebno je prekinuti sa korišćenjem ovog preparata.

Rešenje u ovakvim slučajevima jeste minoksidil koji je rastvoren u drugim supstancama, poput određenih prirodnih baza ili lipozomalnog gela. Lipozomalni gel deluje povoljno jer poboljšava prodiranje minoksidila kroz kožu glave, pojačavajući njegovu efikasnost.

Dakle, ukoliko primetite opadanje kose nakon primene ovog preparata, najčešće je uzrok tome baza u kojoj je rastvoren. 

2.Lekovi za štitastu žlezdu

Problemi sa radom štitne žlezde, bez obzira da li je u pitanju hipotireoidizam (smanjena funkcija štitaste žlezde) ili hipertireoidizam (pojačan rad štitne žlezde) mogu da dovedu do opadanja kose. 

Do gubtika kose najčešće dolazi kod izraženog i dugotrajnog poremećaja u radu ove žlezde, a nakon što se ovo stanje uspešno tretira dolazi i do rasta kose.

Pored samog oboljenja, i lekovi koji ga regulišu takođe mogu da dovedu do opadanja kose. 

3.Kontraceptivne pilule

Ova grupa lekova ima čitav niz nuspojava, poput gingivitisa, povećanja telesne mase i promena u raspoloženju. Pored toga, oralna kontracepcija može uticati i na opadanje kose, u zavisnosti od odnosa hormona koji sadrži.

Ovaj odnos može imati povoljnije ili nepovoljnije dejstvo na kosu, te je vrlo važno koje kontraceptivne pilule koristite. Idealano je da se u dogovoru sa ginekologom pronađu lekovi sa povoljnijim sastavom, koji ne dovodi do opadanja kose.

Pored ovoga, kod mnogih žena do opadanja kose dolazi i po prestanku uzimanja oralne kontracepcije. 

4.Beta blokatori

Beta blokatori su lekovi koji utiču na srčani rad i koji se koriste za regulisanje rada ovog organa. U ovu grupu spadaju i beta blokatori koji se koriste za korigovanje krvnog pritiska, kao i diuretici (lekovi koji pomažu organizmu da se oslobodi viška tečnosti).

Jedan od često upotrebljivanih beta blokatora jeste propranolol. Gubitak kose kao posledica uzimanja ovog leka nije trajan, i obično je posledica toga što propranolol utiče na to da folikuli kose ranije uđu u fazu opadanja. 

5.Lekovi koji se koriste u terapiji poremećaja raspoloženja

Još jedna grupa lekova koji mogu dovesti do gubitka kose jesu takozvani selektivni inhibitori preuzimanja serotonina, odnosno lekovi koji se koriste za tretiranje despresivnih stanja i stabilizaciju raspoloženja. Prozak i zoloft su lekovi iz ove grupe koji imaju najveći uticaj na opadanje kose. 

Dobra vest je da ovaj tip gubitka kose takođe nije trajan. Oko šest meseci nakon prestanka uzimanja medikamenata dolazi do ponovnog rasta kose, bez ikakve druge intervencije. 

U nekim slučajevima, i smanjenje doze je dovoljno da omogući kosi da ponovo počne da raste. Ponekad promena proizvođača može da pomogne, jer je neaktivna supstanca a ne sam lek ta koja utiče na gubitak kose.

Kada je reč o stabilizatorima raspoloženja, važno je naglasiti da se svaka promena u terapiji mora vršiti isključivo uz konsultaciju za lekarom specijalistom. 

6.Antikonvulzivna terapija

Lekovi koji sprečavaju nastanak konvulzija takođe mogu da dovedu do gubitka kose. 

7.Antikoagulantni lekovi

Lekovi iz ove grupe sprečavaju koagulaciju i koriste se da preveniraju nastanak krvnih ugrušaka u srcu i krvnim sudovima. Međutim, pojedini antikoagulanti poput heparina i varfarina mogu uzrokovati opadanje kose. 

Kada dovode do opadanja kose, ovi lekovi utiču na ceo skalp a ne na pojedinačne regije glave. Uticaj na opadanje kose se najčešće vidi nakon dvanaest nedelja od početka uzimanja terapije. 

Jedan od uzroka zašto je kod izvesnog broja ljudi koji su oboleli od virusa COVID-19 došlo do opadanja kose nakon ove bolesti jeste upravo primena antikoagulantne terapije.

8.Hemioterapija

Ova terapija dovodi do vrlo izraženog oblika gubitka kose. Pored gubitka kose na skalpu, opadaju i obrve, trepavice, i dlake na telu. U zavisnosti od vrste lekova i doze, može doći do istanjivanja i proređivanja kose, ili do potpune ćelavosti.

Cilj lekova koji se koriste u hemioterapiji jeste da unište ćelije raka koje se brzo šire, ali tom prilikom takođe napadaju i uništavaju druge ćelije u telu koje brzo napreduju poput korena kose.

Iako veliki broj lekova koji se koriste u hemioterapiji (kao i neki imunosupresivni lekovi) dovodi do opadanja kose, nakon završetka tretmana dolazi do njenog obnavljanja i ponovnog rasta. 

9.Antibiotici

Čak i antibiotici ponekad mogu dovesti do privremenog opadanja kose. Do toga najčešće dolazi zbog njihovog dejstva na smanjivanje nivoa vitamina B i hemoglobina. Naime, za održavanje zdrave i jake kose, važno je da imate normalne nivoe vitamina B i hemoglobina. 

Iz tog razloga, njihovo smanjenje može da utiče na gubitak kose. Kao rezultat njihovog smanjenja može da nastane prolazna anemija koja remeti prirodan rast kose.

Srećom, lekovi iz ove grupe dovode do privremenog opadanja kose. Sa prestankom njihovog uzimanja, kosa počinje ponovo da raste u svom regularnom obimu. 

10.Retinoidi

Retinoidi su lekovi koji se koriste u tretiranju različitih problema sa kožom, a najčešće se upotrebljavaju u tretiranju akni. Iz ove grupe medikamenata se najčešće primenjuju akutan i roakutan koji mogu dovesti do opadanje kose.

Gubitak kose je najčešće privremen, te se kroz određeno vreme očekuje da kosa počne ponovo da raste. 

Pored toga, određene izmene u stilu života poput pravilne ishrane i smanjivanja nivoa stresa mogu pomoći da se redukuju nuspojave ovih lekova.

Zaključak

Ono što je zajedničko svim navedenim grupama lekova jeste da dovode do opadanja kose po istom principu: svi utiču na prelazak dlake iz aktivne faze u fazu mirovanja u kojoj ona ne raste. U najvećem broju slučajeva, do ponovnog rasta kose dolazi nakon prestanka uzimanja terapije koja je uzrokovala opadanje. 

Međutim, neke lekovi poput onih za visok pritisak i štitastu žlezdu je potrebno uzimati tokom čitavog života. Kada je u pitanju kratkotrajna primena terapije poput antibiotika, situacija je drugačija, jer se kosa sama po sebi obnavlja nakon što se prestane sa konzumacijom lekova. 

Ponekad i prilagođavanje doze može da pomogne u rešavanju problema sa gubitkom kose.

Ukoliko imate neki od zdravstvenih problema koji zahteva dugotrajnu terapiju, potrebno je u dogovoru sa lekarom naći rešenje, kako bi se kosi omogućilo da počne ponovo da raste.  

Posted in Blog by haircenter