Stem tehnologija

Matične ili stem ćelije su oduvek predstavljale nadu da će moći da izleče mnoga obolenja. Od kako je otkriveno da se matične ćelije nalaze u našem sopstvenom masnom tkivu, način lečenja u određenim oblastima medicine se značajno promenio.

stem-tehnologija-11

Ovim adultnim matičnim ćelijama iz adipoznog (masnog) tkiva mogu se lečiti stanja poput hroničnih rana, degenerativnih oboljenja različitih tkiva i organa, infarkta miokarda, skleroderme, Dipitrenove kontrakture, Alchajmerove bolesti i mnoga, mnoga druga.

Matične ćelije nalaze svoju ulogu i u lečenju opadanja kose, prvo kod androgenetske alopecije, a potom i kod ožiljne alopecije, alopecije areate, lečenju ožiljaka, kao priprema pred transplantaciju kose.

Dr Gorana Kuka ucestvuje u prvoj i jedinoj studiji u svetu koja ispituje efikasnost stem celija u lečenju opadanja kose. Studija se sprovodi u cetiri centra u Americi, a dr Gorana je glavni istrazivac u centru u Majamiju.

Uskoro očekujemo rezultate ove veoma važne studije koja možda može promeniti način lečenja alopecije. Matične (stem) ćelije se nalaze u našem sopstvenom masnom tkivu i zato su lako dostupne za upotrebu. Kako bi se obavila procedura, pacijent mora imati malo masnog tkiva u visku koji uklanjamo liposukcijom, a onda uz pomoć specijalnog uređaja dobijamo matične ćelije koje se ubrizgavaju u regiju gde kosa opada. Sjajan pristup – izgubiti višak masnog tkiva, a sopstvenim ćelijama tretirati opadanje kose.

Više informacija o mogućim terapijama možete pronaći OVDE.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.