Stem tehnologija

Matične ili stem ćelije su oduvek predstavljale nadu da će moći da izleče mnoga obolenja. Od kako je otkriveno da se matične ćelije nalaze u našem sopstvenom masnom tkivu, način lečenja u odredjenim oblastima medicine se značajno promenio. Ovim adultnim matičnim ćelijama iz adipoznog (masnog) tkiva mogu se lečiti stanja poput hroničnih rana, degenerativnih oboljenja različitih tkiva i organa, infarkta miokarda, skleroderme, Dipitrenove kontrakture, Alchajmerove bolesti i mnoga, mnoga druga. Matične ćelije nalaze svoju ulogu i u lečenju opadanja kose, prvo kod androgenetske alopecije, a potom i kod ožiljne alopecije, alopecije areate, lečenju ožiljaka, kao priprema pred transplantaciju kose.

 

Dr Gorana Kuka ucestvuje u prvoj i jedinoj studiji u svetu koja ispituje efikasnost stem celija u lecenju opadanja kose. Studija se sprovodi u cetiri centra u Americi, a dr Gorana je glavni istrazivac u centru u Majamiju. Uskoro ocekujemo rezultate ove veoma vazne studije koja mozda moze promeniti način lečenja alopecije. Maticne (stem) celije se nalaze u našem sopstvenom masnom tkivu i zato su lako dostupne za upotrebu. Kako bi se obavila procedura, pacijent mora imati malo masnog tkiva u visku koji uklanjamo liposukcijom, a onda uz pomoć specijalnog uredjaja dobijamo maticne celije koje se ubrizgavaju u regiju gde kosa opada. Sjajan pristup-izgubiti visak masnog tkiva, a sopstvenim celijama tretirati opadanje kose.

 

Više informacija o mogućim terapijama naći ćete na ovoj stranici: https://haircenter.rs/lecenje-opadanja-kose/stem-celije-opadanje-kose/

 

stem-tehnologija-11