Novi lekovi

Zahvaljujući saradnji sa jednom od najeminentnijih i najbolje snabdevenih apoteka u Beogradu, kao i sa iskusnom farmaceutkinjom, u mogućnosti smo da ponudimo sasvim novi spektar lekova i kombinacije lekova koje se mogu primenjivati lokalno u lečenju svih tipova opadanja kose (alopecije).

 

 

MINOKSIDIL

 

Minoksidil je jedan od dva registrovana leka u terapiji androgene i drugih alopecija. Jedini je koji se nanosi u formi losiona ili pene. Pravi se u dozi od 2% i 5%, zavisno od indikacije i stepena opadanja kose. Prema iskustvu naših pacijenata, nabaviti topikalni minoksidil postaje dosta zahtevno. Najbolja formula je svakako ona koja se može nabaviti u inostranstvu pod nazivom Regaine/Rogaine. Ali, pored toga što je skupa, ona poseduje jedan nedostatak, a to je alkoholna baza, koja najčešće dovodi do pojačanog opadanja kose u prvim nedeljama korišćenja. Takodje, izaziva nerpijatno peckanje na koži glave. Opadanje se može nastaviti kod pacijenata sa osetljivijom kožom glave. Zato smo se potrudili da obezbedimo sledeće formulacije:

 

  • Minoksidil bez alkohola- smanjuje rizik od pojačanog opadanja kose i blaži je za kožu glave
  • Minoksidil u jačoj dozi od 7%- kod pacijenata sa alopecijom areatom ili ožiljnom alopecijom
  • Minoksidil sa estradiolom – odličan u lečenju opadanja kose kod žena
  • Minoksidil sa tretinoinom – efikasniji od minoksidila
  • Minoksidil sa bimetoprostom –kombinacija dva leka protiv opadanja kose sa dvostrukim dejstvom

 

Svaki preparat se moze obogatiti sa vitaminskim kompleksom, nutrientima ili suplementima koje doktor proceni da bi mogli biti korisni u terapiji.

 

 

MINOKSIDIL SA FINASTERIDOM

 

Svakako najefikasnija kombinacija je minoksidil sa finasteridom u vidu losiona. Kombinacija ova dva leka u različitim koncentracijama predstavlja idealnu terapiju u lečenju androgene alopecije. Lokalnom primenom se izbegavaju eventualni neželjeni sistemski efekti finasterida.

 

FINASTERID LOSION

 

U celom svetu je finasterid dostupan u obliku losiona, a sada i kod nas. On blokira tip 2 enzima 5 alfa reduktaze koji konvertuje testosteron u dihidrotestosteron (DHT), a ovaj ke zapravo glavni uzročnik opadanja kose kod androgene alopecije. Varira u koncentraciji u zavisnosti kako doktor proceni da treba da se primenjuje. Veoma lak za primenu, nanosi se lokalno, a može se primenjivati kod muškaraca i žena kod androgene alopecije, ali i kod ožiljne alopecije (naročito frontalne fibrozirajuće alopecije).  

 

 

FINASTERID 1mg

 

Finasterid (Propecia) je registrovan kao lek protiv opadanja kose u dozi od 1mg. Može se koristiti u višoj dozi kod ožiljne alopecije (npr. frontalna fibrozirajuca alopecija). Sada je dostupan i kod nas i to u svojoj oralnoj formi u obliku tablete, te pacijenti više ne moraju da kupuju Proscar od 5mg i dele ga na četvrtine.

 

 

 

DUTASTERID 0.5mg

 

Dutasterid (Avodart) predstavlja drugi lek koji je blokator 5 alfa reduktaze i to oba tipa (1 i 2), a upravo ovaj enzim vrši konverziju testosterona u mnogo potentniji di-hidrotestosteron (DHT) koji dovodi do miniaturizacije folikula i posledičnog opadanja kose. Dutasterid je tri puta potentniji od finasterida, a čak i u najslabijoj dozi ima bolji efekat od finasterida kako su mnoge studije potvrdile. Ukupni serumski DHT se smanjuje oko 90%, poredeći sa 5mg finasterida koji snižava za 70%, što je nesumnjivo veoma znacajno.

 

 

 

BIMATOPROST

 

Bimatoprost je najnoviji lek u lečenju opadanja kose koji prema najnovijim istraživanjima može stimulisati i do 25% rasta nove kose. Korišćen kao lek protiv glaukoma, a kao sporedni efekat je dovodio do rasta trepavica te se razvio preparat Latisse za stimulaciju rasta trepavica. Latisse je uz rast trepavica, dovodio i do rasta obrva. Najnovija istraživanja pokazala su njegovu ulogu u stimulaciji rasta kose, naročito u kombinaciji sa minoksidilom, koji mu pojačava dejstvo.

 

KETOKONAZOL MEDICINSKI ŠAMPON

 

Ovaj šampon je najefikasniji u lečenju osetljivog skalpa, poglavine koja ima peruti, crvenila,  znakove dermatitisa ili  psorijaze ili bilo kog drugog osetljivog skalpa, kao i u prevenciji nastanka ovih promena. Pravi se u kombinaciji sa deksapantenolom ili vitaminskim kompleksima.

 

 

KLOBETASOL

 

Klobetasol je osnovna terapija u lečenju alopecije areate, ožiljne alopecije ili kod drugih iritacija skalpa. Predstavlja blagi kortikosteroid koji se aplikuje na kožu glave prema uputstvima lekara. Klobetasol losion se može kombinovati sa minoksidilom, što predstavlja odličnu stimulativnu terapiju u lečenju mnogih tipova alopecije. Nema sistemskih efekata kortikosteroida.

 

 

SPIRONOLAKTON RASTVOR ILI GEL

 

Spironolakton se koristi u oralnom obliku kod žena sa povišenim androgenima. U obliku rastvora se nanosi lokalno u zone zahvaćene opadanjem kose i izbegava se neželjeni efekat povećanja kalijuma koji se dešava kod uzimanja pilule.

Svi ovi preparati su veoma značajni u lečenju mnogih navedenih uzroka opadanja kose. Svakako je prvi korak obaviti pregled sa lekarom specijalistom i dobiti stručnu preporuku koji od ovih preparata primenjivati i u kojoj dozi ili kombinaciji.