Nega kose – Saveti za zdraviju i lepšu kosu

Pravilna nega kose podrazumeva dosta truda i vremena, kao i kvalitetne proizvode da bi Vaša kosa izgledala poput onih iz reklama. Nega kose podrazumeva ishranu, unos tečnosti, način pranja, odabir proizvoda, a zatim i odlazak kod frizera i ulepšavanje.

Vrlo je bitno na vreme steći naviku da kosu tretirate pravilno da bi ona uvek bila blistava, negovana i sjajna, bez ispucalih krajeva.

U ovom članku možete pročitati sve o nezi kose i dobiti odgovore na pitanje kako tretirati kosu na pravi način da biste postigli najbolji mogući efekat.

Šamponi

Odabir odgovarajućeg šampona je jako bitan kod nege kose. Da li je neki šampon pravi za Vašu kosu umnogome zavisi od toga kakav je tip Vaše kose i da li Vam je kosa suva ili masna.

Za svakodnevnu upotrebu, postoji veliki broj šampona na tržištu. Za pravilnu negu kose, bitno je birati šampone od prirodnih sastojaka. Osim što čiste Vašu kosu, dobri šamponi dovode do jačanja dlake. 

Marbo šamponi

marbo

Ako imate problem sa opadanjem kose, odlična linija šampona dolazi iz naše zemlje. U pitanju je Marbo linija proizvoda protiv opadanja kose koja sadrži tri prozivoda:

 • Marbo šampon za svakodnevno pranje
 • Marbo losion kod intenzivnijeg opadanja kose
 • Marbo activator za lečenje alopecije areate i alopecije totalis

Proizvodnja ovih preparata potiče iz duge porodične tradicije koja je pomogla mnogima. Svi preparati su na potpuno prirodnoj bazi bez ikakvih štetnih dodataka. Odlični su za prevenciju i za lečenje opadanja kose.

Alpecin šamponi

alpecin

Takođe preporučujemo upotrebu šampona Alpecin. Kolekcija Alpecin kofeinskih šampona podrazumeva:

 • Alpecin A1 šampon za normalnu i suvu kožu
 • Alpecin A2 šampon za masnu kožu
 • Alpecin A3 šampon protiv peruti
 • Alpecin S1 šampon za osetljivu kožu glave
 • Alpecin Double Effect šampon – protiv peruti i opadanja kose
 • Alpecin C1 šampon – šampon koji stimuliše rast kose direktno u korenu

Kofeinski kompleks blokira štetno dejstvo testosterona i jača koren kose, a aktivne supstance, salicilna kiselina i oktanopiriks čine idealnu kombinaciju u borbi protiv peruti.

Na kraju, treba pomenuti i Alpecin After Shampoo Liquid – losion za sve tipove kose. Ovaj losion održava koren kose aktivnim i produžava fazu rasta dlake duže nego što je to genetski predviđeno. Pored aktivnog kofeinskog kompleksa, sadrži pantenol, cink, vitamin E i mentol.

Plantur šamponi

plantur

Plantur kolekcija za žene sadrži visoko kvalitetne šampone koji doprinose očuvanju postojeće kose, poboljšavaju kvalitet kose i sprečavaju opadanje.

 • Plantur 21 – šampon za oskudan rast i prevremeni gubitak kose
 • Plantur 39 kofeinski šampon – za farbanu i oštećenu kosu
 • Plantur 39 kofeinski šampon – za slabu i tanku kosu
 • Plantur 39 kofeinski tonik
 • Plantur 39 Hair Active kapsule – dijetetski supplement

Sadrže vitamine, oligoelemente i ekstrakt semena grožđa u cilju optimalne ishranjenosti korena dlake iznutra. Preporučuju se kod izuzetno upornog i masovnog opadanja kose.

Viviscal šamponi

Viviscal šamponi su takođe šamponi koji se koriste za smanjenje opadanja, obnovu volumena kose i gušće dlake. Viviscal linija obuhvata šampone, balzame kao i suplemente za kosu, a u Americi su najprodavaniji što se tiče stimulacije rasta kose. Viviscal proizvodi potpuno prirodni, i pored kose, deluju na Vaše nokte i kožu.

Viviscal preparati se koriste kao prevencija, ali i terapija u toku opadanja kose. Poznate ličnosti koriste Viviscal proizvode jer oni sadrže sve potrebne vitamine i minerale za kosu.

Regeneratori (balzami) za kosu

preparat za kosuIzvor

Regenerator ili balzam se koristi posle šampona, kao dodatna nega. On je neophodan za pravilno pranje kose i nanosi se od sredine pa sve do vrhova, nikako na kožu glave. 

Potpomaže tako što kosi pruža dodatnu hidrataciju, omekšava je i hrani. Posle omekšavanja, kosu je lakše raščešljati a dobila je i dozu hranljivih sastojaka i revitalizacije koji su joj potrebni za oporavak.

Poželjno je da regenerator bude prirodan, na bazi biljnih ulja i prirodnih sastojaka, a i treba ga odabrati u odnosu na to da li je Vaša kosa farbana, masna, suva, oštećena, osetljiva, itd. 

Glavna uloga regeneratora je zapravo zatvaranje kutikula dlake da bi Vaša kosa zadržala sve potrebne proteine. Ako se regenerator ne koristi prilikom pranja kose, rizici su lomljenje, oštećenje i pucanje kose u toku češljanja. 

Sem zaštite od pucanja, regenerator takođe dodatno ojačava Vašu kosu od spoljašnjeg uticaja. Koristite ga tačno onako kako piše na pakovanju, a zatim temeljno isperite. Nekorišćenje regeneratora će Vašu kosu učiniti suvom i beživotnom, a krajeve oštećene.

Maske za kosu

Ako želite da Vam kosa bude zdrava, mekana na dodir i otporna, potrebno je koristiti odgovarajuću masku za kosu barem jednom nedeljno.

Ipak, ako je Vaša kosa beživotna usled korišćenja uređaja za stilizovanje, nanosite maske za kosu više puta u toku nedelje, pogotovo tokom leta kada sunce dodatno isušuje kosu. 

Pravilna upotreba maske je nanošenje na vlažnu kosu. Nežno je umasirajte u teme, a zatim je rasporedite po celoj kosi. Za to možete koristiti češalj sa širokim zupcima. Kada nanesete masku, uvijte kosu u peškir i pustite masku da upije onoliko koliko je naznačeno.

Maska za kosu se nanosi na prethodno opranu kosu, i cilj je dodatna hrana, vitamini i hidratacija. Najvažnije je da izaberete onu koja odgovara Vašoj kosi, kao i da se držite uputstva za upotrebu.

Sušenje kose

feniranjeIzvor

Posle pranja kose, postavlja se pitanje kako da negujete Vašu kosu i pravilno je osušite. Prva i najveća greška je češljanje mokre kose. Upravo zbog ovoga se kosa najčešće lomi, a ako baš morate, umesto češlja lagano prođite prstima kroz kosu.

Sušenje kose prirodno nakon pranja neće oštetiti Vašu kosu. Međutim, ako često koristite fen i ostale aparate za kosu, biće podložnija kidanju i isušivanju. 

Kada izađete iz tuša, umotajte kosu u peškir od mikrovlakana ili pamučnu majicu. Nemojte je trljati, već je samo umotajte i pustite da peškir upije svu suvišnu vodu. 

Ako baš morate da uključite fen, potrebno je podesiti ga na najnižu toplotu, odmaći od glave, ali pre toga obavezno poprskajte kosu nekim proizvodom za zaštitu od toplote. 

Odabir dobrog i kvalitetnog fena za Vašu kosu je takođe važan. Profesionalni fenovi suše kosu brže, i time manje oštećuju kosu. 

Redovno šišanje

frizerIzvor

Redovno šišanje i skraćivanje krajeva je neophodno za zdravlje i pravilnu negu kose. Iako možda želite da gajite što dužu kosu, obavezno treba skidati ispucale krajeve na svakih par meseci da bi kosa pravilno rasla i da biste izbegli procvetalu, beživotnu kosu.

Iako mislite da možete sami, bitno je da šišanje radi frizer. U salonima frizeri koriste profesionalan alat, imaju iskustva sa svim tipovima kose, i mogu da Vam pomognu da odaberete frizuru koja će najbolje stajati Vama u odnosu na Vaš oblik lica.

Neka kosa raste brže, neka sporije. Koliko god sporo da raste, vrhovi vremenom ispucaju i propadnu, a to oštećenje se zatim širi. Zato je jedan od najboljih načina da gajite kosu upravo redovno šišanje.

Dodatni saveti za lepšu i zdraviju kosu

riđe lokneIzvor

 • Pravilna ishrana. Jako je bitno naglasiti da nega kose počinje iznutra. Hidratacija, vitamini i proteini su potrebni celom organizmu, i pravilna ishrana je ključna stvar za zdravlje i funkcionisanje celog tela. Unosite sve što je Vašem organizmu potrebno i Vaša kosa će Vam biti zahvalna.
 • Ne preterujte sa češljanjem. Iako je češljanje kose bitno za stimulisanje rasta i sprečavanje mršenja, previše četkanja če oštetiti pramenove, što može dovesti do pucanja. 
 • Izbegavajte preterano stilizovanje. Zdrava kosa je najlepša kosa, stoga previše blajhanja, farbanja, peglanja i kovrdžanja možda dovedu do željenog izgleda ali trajno će oštetiti Vašu kosu, što nikako neće izgledati lepo.
 • Što manje zatezanja kose. Frizure poput punđe ili jako zatezanog konjskog repa mogu da uzrokuju oštećenje i opadanje kose. Kosu ne treba jako pričvršćivati i vući. Umesto toga, napravite opuštenu punđu i izbegavajte gumene trake.
 • Manje farbanja kose. Pokušajte da što manje farbate kosu ukoliko je to moguće. Farbe sadrže jake sastojke koje štete ne samo kosi već i koži glave. Pokušajte da period između dva farbanja bude što duži i koristite farbe sa što prirodnijim sastojcima.
 • Zaštitite Vašu kosu od sunca. Svaki put kada izađete na sunce, stavite šešir ili kačket na glavu. Takođe, u toku leta možete koristiti proizvode za negu kose koji sadrže zaštitni faktor. Ovim proizvodima nije potrebno ispiranje, a zaštitiće i Vašu kožu glave. 

Savet frizera

frizer

Frizer Bojan Nastasić

Bojan Nastasić živi i radi u Beogradu kao frizer više od 20 godina. Oduvek su ga zanimale scenske i avangardne frizure, i zbog toga je većina njegovih radova povezana sa tom oblašću. Inspiraciju pronalazi u ekscentričnim i harizmatičnim ženama koje na jedinstven način nose upečatljive frizure.

Njegov posao je poslednjih godina obeležio rad na mnogim televizijskim muzičkim formatima, filmovima, serijama, kao i stranim muzičkim spotovima. Takođe, ima i svoj frizerski salon u kojem radi sa ocem Zoranom od koga je učio frizerski zanat.

Zašto je kosa koja sija i puna volumena tako važna za žene?

Kosa puna volumena i sjaja odlika je mladosti i svežine. Baš kao i kada je koža u pitanju, i kosa otkriva koliko je neka osoba zdrava. To je izraz individualnosti, ženstvenosti i stila, kao i svojevrsna lična karta kojom se žena predstavlja spoljašnjem svetu.

Koji savet žene najčešće traže kad je u pitanju nega kose?

Najčešći savet koji žene traže kada je u pitanju nega kose jeste kako da je oporave. Kosa koja je farbana zahteva posebnu negu. Takođe, morate da znate razliku između tretmana za kosu i balzama. 

U situacijama kada je kosa izrazito suva i krhka, kada su krajevi ispucali i kada je kosa izgorela od minivala i blanša, najbolje je koristiti dubinski tretman za oporavak kose. Takođe, veoma je zdravo za kosu koristiti organske boje kako ne bi došlo do isušivanja i pucanja dlake. 

Kosa koja je već oštećena i suva može se oporaviti prelivom koji u sebi sadrži organske boje bez amonijaka. Takve boje imaju veštačke pigmente i tri puta veću intezivnost, kao i visoki  sjaj kose. Posle ovog preliva i tretmana, kosa će izgledati prirodnije i manje oštećeno. Balzam je brzo rešenje za trenutni oporavak kose i on se nanosi tokom svakog pranja.

Šta smatrate najštetnijim za kosu (farbanje, peglanje, mini val)?

Mini val je uvek štetan zato sto je to kiselina koja isušuje kosu. Svaka kosa koja je tretirana nekom hemijom, npr. farbanjem ili mini valom, već je suva i oštećena. 

Najgora kombinacija za kosu jeste kombinacija mini vala i pramenova sa blanšom. Ukoliko možete, to treba izbegavati jer na taj način kosu ćete takoreći spržiti. Zaključak je da ukoliko morate da koristite peglu za kosu, stavljate mini val ili se redovno farbate, neophodno je da koristite tretmane za oporavak kose.

Koliko često preporučujete da se kosa pere?   

Što se tiče pranja kose, preporučuje se dva do tri puta nedeljno. To sve zavisi od Vaše kože i tipa kose i od toga koliko se brzo masti ili suši. Tu nema pravila, puno toga zavisi i od Vaših žlezda ili nedostatka nekih vitamina. Takođe, stres veoma nepovoljno utiče na kvalitet kose.

Da li se često susrećete sa devojkama i ženama kojima opada kosa i koji savet im dajete ?

Opadanje kose je sve češći problem kako kod žena, tako i kod muškaraca. Uglavnom savetujem da prvo posete dermatologa ili stručnjaka za opadanje kose kao što je dr Gorana Kuka, da koriste jako blag šampon. Sve zavisi od toga u kojoj meri kosa opada.

Normalno je da dnevno opadne oko 100 dlaka i to nije ništa zabrinjavajuće jer se na taj način dlaka regeneriše i obnavlja, tj. sve što opadne, to i poraste.

Koliko muškarcima smeta opadanje kose?

Neki muškarci, naravno ne svi, imaju veoma velike probleme sa opadanjem kose. To se negde odražava i na njihov ego i postaju zbog toga veoma nesigurni u sebe. 

Međutim, moj savet je da ne treba da očajavaju, jer danas postoje mnoge metode i rešenja. Jedna takva metoda je transplantacija kose koja daje odlične rezultate i kojom se veoma uspešno rešava problem opadanja kose i kod muškaraca i kod žena. U pitanju je moderna tehnologija koja je dostupna svima.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.