Mommy makeover

Trudnoća je period kada je kosa žene najlepša i najbujnija. Uzrok tome lezi u odnosu hormona tokom trudnoće, najviše estrogena i progesterona koji imaju vazan uticaj na kosu. Tu je takodje važna i vitaminska suplementacija koju žene uzimaju tokom trudnoće, a mnoge bas u ovom periodu posvete više pažnje zdravoj ishrani.

kosa u trudnoci

Kosa dobija na svojoj gustinu jer u periodu od devet meseci nema njenog fiziološkog opadanja. Onih 50-100 dlaka koje prestavljaju normalno dnevno opadanje kose više ne opadaju i zato je kosa tako bujna.

Opadanje kose posle porođaja

Porodjaj predstavlja veliki stres za organizam. Najviše je u pitanju hormonalni stres, ali i fizicki kroz koji žena prolazi. Ukoliko se odluci da doji, mnoge žene imaju i odredjene nutritivne nedostatke od kojih je to najčešće gvozdje, ali mogu biti i drugi vitamini ili minerali.

Po pravilu, kosa pocinje da opada nakon 3-4 meseca nakon porodjaja. Opadanje je po tipu telogenog efluvijuma- dlake sinhrono ulaze u svoju neaktivnu fazu rasta (telogena faza) i intenzivno opadaju.

Žene gube i do dvesta dlaka dnevno. Kosu primećuju svuda- kada se cesljaju, peru kosu, na odeći, radnoj površini, bebi, jastuku. Ponekad se javlja i svrab na koži glavi. Prakticno sva kosa koja se nakupila tokom devet meseci sada opada.

kosa u trudnoci

Postporodjajno opadanje kose traje oko 3-4 meseci i najčešće samo prestane. Može se desiti da se ono nastavi i da nastane hronični telogeni efluvijum- tip opadanja kose koji je veliki izazov leciti.

Takodje opadanje može nastati u vidu pečata (alopecija areata) ili može doći do pogoršanja androgene alopecije.

Mommy makeover tretmani nakon porođaja

Ukoliko mama doji, nije moguće primenjivati odredjene terapije jer lekovi mogu imati štetno dejstvo na bebu. Veoma je važno da mame ne započinju terapiju na svoju ruku. U našoj ordinaciji zato imamo Mommy makeover tretmane koji su bezbedni da se koriste nakon porodjaja.

Prvo se obavlja detaljna dijagnostika kako bi se utvrdilo da li postoji još neki uzrok opadanja kose. Zatim se odredjuje suplementacija koja je bezbedna da se uzima tokom dojenja. Neki lekovi se ne smeju primenjivati tokom dojenja poput minoksidila ili finasterida. Ukoliko se rade ordinacijski tretmani, ne sme se koristi lokalna anestezija.

Tretmani koje mi primenjujemo će usporiti opadanje kose, ali i pomoći da se kosa brzo obnovi. Ne treba ni preterivati sa tretmanima jer i to može pogoršati opadanje. Treba imati pravu meru, poznavati celokupno stanje mame i izabrati terapiju koja je bezbedna i za nju i za bebu.

Video na temu opadanja kose nakon trudnoće možete pogledati ovde:

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.