Korona virus i opadanje kose

1 05.05.2020

Novi virus koji je zatekao čitavu planetu nepripremljenom koji se naziva SARS-CoV-2 izazvao je da se najveći broj država odluči da svoje građane drži u striknoj izolaciji kako bi se smanjio stepen inficiranja. Simptomi su varirali – od fatalnih slučajeva kod jednih, do veoma blagih simptoma kod drugih. Svakako su opšte zdravstveno stanje pojedinca i godište imali veoma važnu ulogu u ishodu od obolevanja od korona virusa.  Lekari i naučna zajednica pokušavaju da nađu odgovore na mnoga pitanja koja proizilaze iz ove pandemije.

Ono što su istraživanja pokazala je da su definitivno muškarci vise obolevali i postoje mnogobrjne teorije zašto je to bio slučaj. Nekoliko prestižnih fakulteta (Brown’s University, New York University, univerziteti u Španiji, Indiji I Italiji) došli su do istog zaključka – isti muški hormoni (androgeni) koji dovode do opadanja kose su povezani sa osetljivosću pacijenata ka korona virusu.

Povezanost korona virusa i androgena je bazirana na pretpostavci da je povišena aktivnost androgena – hormona koji su zaduženi za muške karakteristike povećava osetljivost ka ovom novom virusu. Ove je zato što je prvi ulazak virusa u ćeliju zapravo uz pomoć proteaza enzima koji se proizvodi u organizmu aktivnošću androgena. Sa naučnog gledišta, androgeni receptori koji se vezuju za DNK imaju genetsku varijaciju koje utiče na hiperandrogene osobine muškarca. Ovaj hiperaktivni polimorfizam je dosta čest i uzrokuje gubitak kose (androgenu alopeciju)  ali i druge sekundarne seksualne karakteristike muškaraca kao sto su brada, dlake na grudima, akne i masna koža. Intuitivno je misliti da ako su androgeni receptori hiperaktivni kod nekoga, da ce da osoba imati više enzima proteaze, a time posledično veću osetljivost ka korona virusu.

Jednostavnije rečeno, možemo misliti na osnovu ovih naučnih činjenica da bradati, proćelavi muskarci imaju veću osetljivost ka korona virusu.

 

Korona virus i deca

Takodje je primećeno da su deca mlađa od deset godina veoma otporna na virus. Pre ovog uzrasta, ni dečaci, ni devojcice nemaju povišene androgene. Prvi rast ovih hormona počinje tokom puberteta, kada se javlja maljavost nekih delova tela,akne i masna koža. Najveća proizvodnja androgena je u odraslom dobu, nakon čega se smanjuje. Posle menopauze, žene počinju da da se suočavaju sa rastom androgena, zbog pada estrogena sto uslovaljava veću maljavost na licu i nastanak alopecije.

 

Ostala zdravstvena stanja

Benigno uvećanje prostate je uzrokovano veoma snažnim hormonom koji se naziva di-hidrotestosteron (DHT). Ovaj hormon je proučavan decenijama kako bi se utvrdila njegova uloga u nastanju raka prostate. Ostaje pitanje da li će pacijenti sa ovim stanjem biti osetljiviji prema korona virusu.

Zene takođe proizvode DHT I testosterone, a naročito je ova proizvodnja povisena kod sindroma policističnih jajnika (PCOS) i ovarijalnih adenoma. Žene sa PCOS često boluju i od dijabetesa i gojanzosti, tako da su definitivno oslabljenog imuniteta i podložnije virusnim infekcijama.

 

Upotreba steroida i Corona virus

Tokom pandemije nekoliko puta je savetovano da se izbegava primena kortikosteroida kod COVID19 pacijenata, a naročito treba izbegavati primenu anaboličkih steroida. Žene koje su na kontraceptivnoj piluli koja ima visoku koncentraciju progestogena i utiče na rast androgena, bi morale da pređu na one sa anti-androgenim dejstvom. Postoji hipoteza da bi anti-androgena terapija u budućnosti mogla biti profilaksa za korona virus.

Neophodne su detaljne epidemiološke studije koje će ispitati povezanost povišene androgene aktivnosti i osetljivost ka korona virusu. Multicentrične studije koje povezuju obolelu grupu pacijenata i njihove karaktersitike vezane za androgenu alopeciju, dlake na licu, telu, kao i akne i masnu kožu ce dokazati ovu hipotezu.

U toku pandemije, mnogo pacijenata se javljalo sa pojačanim opadanjem kose. Definitivno je stres izazvan izolacijom i neizvesnošću ishodom uticao na pojačano opadanje kose. Takođe, mnogima nisu bile dostupne terapije jer lekarske ordinacije, uključujući i našu nisu radile. Povišena temperatura, kao jedan od simptoma korona virusa ima nepovoljan uticaj na opadanje kose što je viđeno jos 1919.tokom pandemije španskog gripa. Normalizacija stanja i početak rada lekarskih ordinacija vam omogućava da nastavite sa negom svoje kose, ali i povratak normalnom životu.

Posted in Vesti by Hair Center Serbia
Comments (1)
seleMay 10Reply
Bravo pametna devojko

Leave a Comment